15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Dünya kimyasal dışı ölümleri sadece izliyor

Kimyasal silah katliamıyla ayağa kalkan dünya kamuoyu, 22 bin 593 kişinin top atışı, 4 bin 497 kişinin hava bombardımanı, 3 bin 718 kişinin Sniper, 2 bin 971 kişinin de işkenceden öldürülmesini sadece seyretti.

Tahir Alperen - Ankara16 Eylül 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Dünya kimyasal dışı ölümleri sadece izliyor

ABD ve Rusya’nın arabuluculuğuyla elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime açma sözü veren Beşşar Esad rejimi, üç yıllık Suriye iç savaşı boyunca kimyasal silahlar dışında da özellikle Rus yapımı ağır silahlarla katliamlar gerçekleştirdi. Sovyet silah teknolojisi üzerine inşa edilmiş olan Suriye Ordusunun, 2011’in Mart ayından beri kendi halkına yönelik düzenlediği saldırılar sonrası,  29 bin 216 kişi kurşunla öldürüldü. Kimyasal silah kullanımı sonrası ayağa kalkan dünya kamuoyunun harekete geçmediği katliamlarda, 22 bin 593 Suriye vatandaşı top atışı, 4 bin 497 kişi hava bombardımanı, 3 bin 718 kişi Sniperla, 2 bin 971 kişi ise işkence sonucu öldürüldü.  

29 bin kişi kurşunla öldü

Şam’ın Gota bölgesinde sivil halka yönelik kimyasal silahlarla düzenlenen saldırı sonrası Suriye’ye yapılacak müdahale senaryoları Esad’a zaman kazandırırken, Suriye’de kimyasal silah dışındaki ağır silahlarla işlenen katliamlar da ürkütücü boyutlara ulaştı. Yaklaşık 3 yıldır devam eden iç savaşta rejim karşıtı gösteriler ve çıkan çatışmalarda aldığı kurşun yarası sonucu hayatını kaybeden kişi sayısı 29 bin 216 olarak açıklandı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) resmi kanalları tarafından açıklanan rakamlara göre, ülke genelinde meydana gelen çatışmalarda Suriye ordusu tarafından yapılan top atışlarında 22 bin 593 Suriye vatandaşı hayatını kaybetti. Özellikle Halep ve Lazkiye’deki Türkmen bölgesine yönelik yapılan top atışlarının yanı sıra, başta Halep’in şehir merkezi olmak üzere İdlib ve Suriye’nin kuzey kesimlerine yönelik yapılan hava saldırılarında ise 4 bin 497 kişi yaşamını yitirdi.Suriye ordusunun neredeyse tüm gücünü, uzun yıllardır Suriye Ordusu’nu dizayn eden Rusya’dan alınan silahlar oluşturuyor. İç savaş sürecinde sıkça kullanılan MİG ve SU tipi Rus yapımı savaş uçakları Suriye hava gücünün bel kemiği konumunda bulunuyor. Bunun yanı sıra yine Rus yapımı MI tipi taarruz Helikopterleri de çatışmalarda sıkça kullanıldı. AT3-14 Rus füzeleri ve T-62/72 tankları ise 3 yıllık iç savaşı süresinde en sık kullanılan katliam araçları oldu. Resmi rakamlara göre şu ana kadar kimlik tespiti yapılabilen bin 449 kişi kimyasal saldırlar sonucu hayatını kaybetti. İşkenceye maruz kalan ve daha sonra hayatını kaybeden vatandaşların sayısı ise 2 bin 971 olarak kayıtlara geçti. Suriye’de şu ana kadar 3 bin 718 kişi de keskin nişancıların açtıkları ateş sonucu hayatını kaybetti.

TÜM KENT MERKEZLERİ REJİMİN ELİNDE

Yaklaşık 3 yıldır devam eden Suriye iç savaşı boyunca muhalif birlikler hiçbir şehir merkezini ele geçiremezken, Halen ÖSO’nun kırsal kesimlerine hakim olduğu Şam, Halep, İdlib, Hama ve Humus’un yanı sıra, Tartus ve Lazkiye gibi sahil kentlerinin şehir merkezleri de Beşşar Esad güçlerinin elinde bulunuyor.

SURİYELİLERİN TÜRKİYE'YE GEÇİŞLERİ SÜRÜYOR

ÜLKELERİNDEKİ iç çatışmalardan kaçan Suriyelilerin Türkiye’ye geçişleri sürüyor. Şanlıurfa’nın Akçakale Sınır Kapısı’na gelen Suriyeliler, işlemlerinin ardından yurda giriş yapıyor. Türkiye’ye geçmek için Akçakale Sınır Kapısı’na gelen Suriyeliler, tampon bölgede oluşturulan güvenlik noktasında aramadan geçiriliyor. Yanlarında getirdikleri eşyalarının arasında olumsuzluğa rastlanmayan Suriyeliler, işlemlerinin ardından yurda giriş yapıyor. Türkiye’ye gelen Suriyeliler’den bazıları akrabalarının yanına giderken, bazıları ise tarlalarda çalışmak üzere köylere gitti. Savaş nedeniyle ekmek bulamadıklarını belirten Suriye uyruklu Ahmet Salih, “Biz yaklaşık olarak 20 gündür Suriye’de dışarıda kalıyoruz. Benim Suriye’de tarlam var ama savaş nedeniyle ekin ekemedim. Artık açlık canımıza tak etti. Ekmek bulamıyoruz, çocuklarıma ekmek yedirmek için Türkiye’ye geldim. Burada pamuk toplayacağız” dedi.