23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Esed rejimine seçim boykotu çağrısı: İran'ın şımarık ajanına oy vermeyin

Dera'da bulunan muhalifler, Esed rejiminin tehdit ile halkı sindirip oy toplamaya çalıştığı seçimleri boykot etme çağrısı yaptı. Dera'da muhalifler 'İran'ın şımarık ajanına oy vermeyin' grafitileri yaptılar.

25 Mayıs 2021 Salı 18:44 - Güncelleme:
Esed rejimine seçim boykotu çağrısı: İran'ın şımarık ajanına oy vermeyin

Dera'da ve Şam kırsalında bulunan muhalif yapılar Esed rejiminin şantaj ve tehdit ile halkı sindirdiği seçimleri boykot etme çağrısında bulundu.

Muhalifler ve bölgede yaşayan aşiretler, Esed rejiminin 26 Mayıs'ta Suriye'de hakimiyeti altında bulunan bölgelerde yapmayı planladığı seçimleri boykot etme çağrısında bulundukları ortak bir bildiri yayınladılar.

Bildiride, "Halkımız adalete ve eşitliğe dayalı bir devlet hayal ederken rejim seçim denilen saçmalıkla karşımıza çıkıyor. Havran halkı ve aşiretleri olarak, Suriyelilerin iradesine el konulan otoriter bir ortamda yapılacak seçimlerin meşru olmadığını teyit ediyoruz." denildi.

Bildiride ayrıca seçim gününün "yas günü" ilan edildiği ve buna katılmanın "ayıp ve utanç" olduğunu bildirildi.

Açıklama, Dera'nın batısındaki Tseel kasabasında Esed rejimine karşı grafitilerin geri dönüşüyle aynı zamana denk geldi.

Grafitilerde "Suriye nüfusunun yarısını katledenlere oy vermeyin", "İran'ın şımarık ajanına oy vermeyin" yazıları dikkat çekti.

Son haftalarda Esed rejimi karşıtı afişler ve grafitilerin Esed rejiminin hakim olduğu eyaletlerde yayıldığı ve bu karşıt fikirlerin Dera ile sınırlı kalmadığı diğer bölgelere de sıçradığı bildirildi.

Esed'in oy toplama yöntemi: Ya hapis ya infaz

Esed rejimi hakimiyeti altındaki bölgelerde yapılacak seçimler için halkı tehdit ediyor.

Esed rejiminin hakimiyeti altında olan El-Bukemal ve diğer bölgelere propaganda milislerini göndererek yapılacak seçimlerde kendisini seçmeyenleri cezalandıracağını söyledi.

El-Bukemal ve diğer bölgelerde devriye gezen Esed rejimi askerlerinin esnafa ve evlere yaptıkları ziyaretlerde halkı tehdit ederek Esed'in seçimlerde başarısız olması durumunda ona oy vermeyenlerin hapishanede işkence edileceği ifade edildi.

Rusya destekli Esed'in Ulusal Savunma Milisleri, şehirlerdeki pazar yerleri ve mağazalara girerek oy kullanmaya gitmeyenlerin fişleneceğini seçim sonrası herhangi bir suçtan tutuklanarak hapse yollanacağını bildirdi.

Halkı sözlü olarak uyaran milisler seçimlerde oy kullanmayı kaçıranların istihbarat servisine bildirileceği ve kentten kaçmaya çalışanlar infaz edileceğini söyledi.

Rejimin iç savaştaki 7 seçimi olacak

Başkanlık seçiminin 26 Mayıs'ta yapılacağını duyuran Esed rejimi, 10. yılını geride bırakan iç savaşta bugüne kadar 6 kez seçime gitti.

Bu sürede 3 kez parlamento, 2 kez yerel ve bir de başkanlık seçimi düzenleyen Esed rejimi, 26 Şubat 2012'de de yeni anayasası için referandum düzenlemiş ancak muhalifler sonuçları kabul etmediklerini açıklamıştı.

Suriye'de Esed rejiminin Şubat 2012'de uygulamaya başladığı anayasaya göre, başkanlık seçimi her 7 yılda bir, parlamento ve yerel seçimler ise her 4 yılda bir yapılıyor.

Halkın yarısından fazlasını yerinden eden Esed rejiminin iç savaşta düzenlediği seçimler şu şekilde sıralandı:

12 Aralık 2011'de yerel seçimleri.

7 Mayıs 2012'de parlamento seçimleri.

3 Haziran 2014 başkanlık seçimleri.

13 Nisan 2016 parlamento seçimleri.

16 Eylül 2018 yerel seçimler.

19 Temmuz 2020 parlamento seçimleri.

Rejim, Haziranda düzenlenen başkanlık seçiminde Beşşar Esed'in oyların yüzde 88,7'sini aldığını iddia etmişti.

Esed rejimi, siyasi süreci engelleyip seçimlere gidiyor

Ortadoğuhaber'in haberine göre Suriye'de 10. yılını geride bırakan iç savaşın başlamasından bu yana krizin sona erdirilmesi için yoğun çabalar sarf edilirken, Esed rejimi her fırsatta bu adımları baltalayarak başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açıyor.

2012'den itibaren ülkedeki iç savaşın son bulması ve geçici hükümetin oluşturulması adına yapılan görüşmelere ciddiyetsiz bir yaklaşım sergileyen Esed rejimi, bu süre içerisinde kontrolü ettiği bölgelerde sık sık "göstermelik" seçimlere gitti.

Esed rejimi, en son geçen yıl, anayasa komitesinin görüşmelerinin sürdüğü bir dönemde, muhaliflerin protestosu, düşük katılım ve uluslararası itirazlara rağmen "seçmensiz" parlamento seçimleri düzenleyerek, siyasi sürece karşı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştu.

Muhaliflerden seçimlere "tiyatro" benzetmesi

Esed rejiminin, İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletlerin gözetiminizde Suriye Anayasa Komitesinin çalışmalarıyla süren siyasi sürece rağmen, bu hamlesi muhaliflerin sert tepkisini çekti.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), ise rejimin seçim kararına yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Açıklamada, "tiyatro" benzetmesi yapılan seçimlerin kabul edilmez olduğu ve hiçbir geçerliliği olmayacağı belirtildi.

Uluslararası topluma çağrı yapılan açıklamada, "Kabul edeceğimiz tek seçim, Esed'in taraf olmadığı seçimdir." denildi.

Cenevre kentinde ilk kez 30 Ekim 2019'da toplanan komitenin görüşmeleri de Esed rejiminin tutumu nedeniyle çıkmaza giriyor. Nitekim 25-29 Ocak 2021'de bir araya gelen komitenin 5'inci tur toplantısı da rejimin anlaşmaz tavrı ve ciddiyetsizliği nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.