15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Filistin için BM'de tarihi gün

Filistin'in BM'de 'gözlemci devlet' statüsünü kazanmak için yaptığı başvuru oylamaya sunulacak.

29 Kasım 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Filistin için BM'de tarihi gün
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin-İsrail sorununda çözümsüzlüğün devam etmesinin külfetinin her geçen gün ve her kaçan fırsatta arttığını söyledi.

Filistin'in BM sistemindeki temsilini bir adım daha ileri götürecek oylama öncesi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremic, Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Hardeep Singh Puri, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla, 'BM Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Uygulanması Komitesi' toplantısı düzenlendi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, toplantıda, 65 yıl önce BM'nin bölgede iki devlet kurulması için karar aldığını ancak 65 yıl geçmesine rağmen iki devletli çözümün gerçekleştirilemediğini belirtti.

Gazze'den 'ayrım gözetmeksizin' yapılan roket saldırılarını defalarca kınadıklarını hatırlatan Ban, 'meşru bir yönü olmayan' bu roket atışlarının sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukukun ihlali olduğuna işaret eden Ban, bu faaliyetlerin de durdurulmasını istedi.

Filistin'in talebine BM üyelerinin karar vereceğine değinen Ban, şunları kaydetti:

'Burada iki devletli çözümün her zamankinden daha uzak olduğunun hayalkırıklığını yaşıyoruz. Çözümsüzlüğün devam etmesinin külfetleri her geçen gün ve her kaçan fırsatta artıyor. Önceliğimiz, Filistin ve İsrailli nesillerin varmaya çalıştığı, 1967'de başlayan işgalin sonlandırıldığı, Filistin'in bağımsızlığını ve İsrail'le barış içinde yan yana yaşayabileceği kalıcı barışın sağlanması. İsrail ve Filistinli liderlerden yaşam destek ünitesindeki barış sürecine hayat vermelerini istiyorum. Uluslararası toplumdan iki tarafın da meşru taleplerini savunan bir siyasi çözüm için destek bekliyoruz.'

Ülkelerin tavrı ne olacak?

Filistinli yetkililer, Filistin'in BM üyesi 132 devlet tarafından tanınması nedeniyle oylamanın Filistin'in lehine olacağını belirtiyor.

Karar taslağına karşı oy kullanacak 6 ülke arasında İsrail, Amerika, Kanada, Mikronezya, Nauru ve son dönemde ret oyu kullanacağını açıklayan Almanya yer alıyor. İngiltere ve Litvanya ise çekimser oy kullanacaklarını açıklamışlardı.
Bu akşamki toplantıda Filistin'in başvurusundan yana oy kullanacaklarını açıklayan ülkeler arasında ise Fransa, Danimarka, Avusturya, İspanya, Norveç, İsviçre ve Yunanistan, İtalya gibi ülkeler yer alıyor.