23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Filistinli öğrenciler: Türkiye bölgenin ağabeyi olmalı

Türkiye’de bulunan Filistinli öğrenciler Mısır'a güvenmediklerini ifade ettiler. Ve Türkiye’nin bölgenin ağabeyi olmasını istiyorlar.

30 Temmuz 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Filistinli öğrenciler: Türkiye bölgenin ağabeyi olmalı
İSRAİL Gazze’de uyguladığı soykırıma bayramda da devam ederken eğitimlerini Türkiye’de sürdüren Filistinli öğrenciler, geride bıraktıkları aileleri için dua ediyor. Mısır’ın  Refah kapısını kapatmasının ardından ülkesine dönemeyen tıp öğrencisi Mohamad Abushammala, Türkiye’de aldığı eğitimi Filistinli hastaları iyileştirmek için kullanmayı hedefliyor. Abushammala, “Ailemle konuşurken bombaların ve silahların sesini duyuyorum. Keşke onların yanında olsaydım” dedi. Filistinli öğrenciler, İsrail ile yürütülen müzakereleri Türkiye’nin yönetmesini istediklerini, Başbakan Erdoğan’ın Filistin’e gitmesinin bayram havası estireceğini, darbeci Mısır’ı yönetin Sisi’nin Filistin’e destek vermediği gibi gelen yardımları da engellediğini anlattılar. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı aracılığıyla eğitimleri için Türkiye’ye gelen dört Filistinli öğrenci, Gazze’deki son durumu ve yaşadıklarını STAR’a anlattı.
 
Türkiye bölgenin ağabeyi olsun
 
BİLAL Salaymeh (24), Yıldırım Beyazıt Üniversitesi uluslararası ilişkiler öğrencisi. Ailesi mülteci olarak Suriye’de yaşıyorlar. Mısır’a tepkili olduğunu söyleyen Salaymeh, “Biz Mısır’dan herhangi bir yardım istemiyoruz. Zaten Mısır Hükümeti darbeci bir hükümet kendi halkını öldürüyor. Bizlere yardım etmek isteyeceklerini düşünmüyorum. Refah kapısı açmak ne kadar zor olabilir” dedi. Türkiye’nin Filistin halkı için değerli bir ülke olduğunu dile getiren Salaymeh “Biz istiyoruz ki Türkiye bu bölgenin abisi olsun. Ateşkes Mısır üzerinden yürütülüyor. Mısır hükümetinin tarafı belli. Mısır hükümeti bizimle değil, İsrail’i tutuyor. O yüzden ateşkes Türkiye’de olsun. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry müzakere için Filistin lideri Mahmud Abbas’la Ankara’ya gelsin. Biz Türkiye’yi destekliyoruz” dedi.
 
Gazzeliler Erdoğan’ı bekliyor
 
İSLAM Halaiqa (28) Ankara Üniversitesi doktora öğrencisi. Filistin’de savaş muhabirliği de yapan Halaiqa, Gazze’de yaşanan dramı ve İsrail’in vahşeti yakından tanıyor. İsrail’in bir gün yok olacağı görüşünü ifade eden Halaiqa “Bu vahşetin, katliamın cezası kesinlikle verilecek. İsrail terörist bir ülke, kadın, yaşlı, çocuk demeden vuruyor. Şehit olanların yüzde 95’i sivil halktır” dedi. Filistin halkının Başbakan Erdoğan’ı çok sevdiğini ve Filistin’e ayak bastığında bayram havası yaşanacağı söyleyen Halaiqa “Tayyip Erdoğan’ı herkes seviyor. Siyasi anlamında Filistin halkına çok ciddi bir destek sağlayacak. Filistin halkı Başbakan Erdoğan’ın gelmesini sabırsızlıkla bekliyor. Halkımız için onun gelmesi büyük bir sevinç ve moral olacak. Adeta bayram havası yaşanacak”  diye konuştu.
 
Bedenim burada ruhun Gazze’de
 
MOHAMAD Abushammala (22) Gazi Üniversitesi 3. sınıf tıp öğrencisi. Gazzeli olan Abushammala, eğitim hayatı bittikten sonra Filistin’e döneceğini, Türkiye’de aldığı eğitimi Filistinli hastaları iyileştirmek için kullanacağını söyledi. Abushammala, yaşadıklarını titreyerek anlatırken beden olarak Türkiye’de olduğunu ama ruhen aklının Filistin’de ailesinin yanında olduğunu kaydetti. Abushammala “En son konuştuğumuzda bombalar aileme yakın bir yerde patlamış. Elhamdülillah hiçbir şey olmadı. Onlarla konuşurken bombaların ve silahların sesini duyuyorum. Onlar benim kadar korkmuyorlar. Keşke onların yanında olsaydım, bu kadar meraklı olmayacaktım. Ailem şimdiye kadar iyi, inşallah bundan sonra bir şey olmaz” dedi.
 
Sisi bütün tünelleri bombaladı
 
CELAL Talal Selmi (22) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ETÜ Üniversitesi uluslararası ilişkiler son sınıf öğrencisi. Selmi darbeci Sisi’nin cumhurbaşkanı olduğu Mısır’da hükümetin Refah kapısını kapatması nedeniyle Gazze’ye dönemiyor. Mısır’daki darbeden sonra Sisi’nin bütün tünelleri bombaladığını söyleyen Selmi “Bize mal verecek ülke olarak sadece İsrail kaldı. İsrail de keyfe göre ve pahalı bir şekilde veriyor. Akrabalarımız da sadece temel gıdaları alabiliyorlar. Seneye mezun olacağım ve Türkiye’de yüksek lisans yapmak istiyorum. Ben istiyordum ki annem babam gelsin mezuniyet törenimi görsünler. Savaş yüzünden onlar da gelemiyor ben de gidemiyorum” dedi.  
 
MUSTAFA KAHRAMAN / STAR GAZETE