20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Finlandiya ve İsveç resmen NATO'ya başvurdu

Finlandiya ve İsveç NATO'ya resmi üyelik başvurularını yaptı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır.' diye konuştu.

AA18 Mayıs 2022 Çarşamba 09:13 - Güncelleme:
Finlandiya ve İsveç resmen NATO'ya başvurdu

Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e teslim etti.

Genel Sekreter Stoltenberg, mektupları İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya akredite büyükelçilerinden teslim aldı.

Stoltenberg, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkı bulunduğunu belirterek iki ülkenin taleplerini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin NATO güvenliğini artıracağını söyleyen Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Bugün yaptığınız başvurular tarihi bir adımdır. Şimdi müttefikler NATO'ya giden yolu değerlendirecek. Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. Tüm meseleleri detaylıca ele almada ve hızlı bir sonuca varmada kararlıyız."

Stoltenberg, tüm müttefiklerin NATO'nun genişleme ihtiyacı konusunda mutabık olduğunu belirtti.

'KUSURA BAKMASINLAR BİZ EVET DEMEYİZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına kapıyı net şekilde kapatmıştı.

İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya katılım talebine ilişkin soruya cevap veren Erdoğan, "Bir kez daha sokulduğumuz yerden sokulamayız. Türkiye'ye geleceklermiş, bizi ikna etmeye mi gelecekler... Kusura bakmasınlar. Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bir güvenlik örgütüne katılımına biz evet demeyiz. Biz bunlara nasıl inanacağız." demişti.