Euronews'un haberine göre ileri bir tarihte insanlar belki de kendi kök hücrelerinden mürekkep üreterek ev ortamında kopya organ basabilecekler. Bu fikrin arkasında San Diego’daki bir ilaç şirketi var. Claifornia’daki Organovo tıp merkezinden bilim adamları Avustralyalı mühendislik firması Invetech’le ortak bir araştırmaya imza attı. Prof. Keith Murphy dünyanın ilk insan dokusu basabilen bio yazıcısını geliştirmekle meşgul ekibin yöneticisi. Ekibin hedefi ilerde bu yazıcı sayesinde orjinalinin birebir kopyası insan organı basabilmek.
İnsan hücresi mürekkep olursa
Keith Murphy, araştırmayı şöyle özetliyor: "Üç boyutlu baskı teknolojisi tıp alanına adapte etmeye çalışıyoruz. Kullanılan mürekkep insan hücresinden oluşuyor. Organ dokusu ise özel bir jelden. İki ayrı yazıcı başı ayrı materyaller basıyor, hücreler bir tarafta, dokunun şeklini veren jel diğer tarafta. Artı eksi 20 mikron hata payı ile basılan hücreler birleştirildiğinde doku elde edilmiş oluyor." Son derece steril ortamda 30 kadar mühendis ve biyolog görüntülünebilir hücre yapısı ve doku iskelesi üzerinde çalışıyor.
Akciğer ve kalp dokusu basıldı
Yağlı dokudan veya kemik iliğinden alınan kök hücrelerden mürekkep elde ediliyor. Bu sayede hücrelerin aynı özellikte olması sağlanıyor. Bir milimetrelik doku için milyonlarca hücre gerekiyor. Firma kalp kası, akciğer veya damar dokusu basabiliyor ama tam bir organı basmak şu an için çok uzakta. Bunun önündeki en büyük engel henüz damar kopyalabilmenin imkansız oluşu.
Nakil beklemek tarih olacak
Kopya organ üretimi sıfır riskli. Bu durum yöntemin en önemli avantajı. Hastadan alınan hücrelerle basılan organları hastanın vucüdunun kabul etmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Bunun yanında dokuların ilaç sanayiisine da katkısı büyük. İlaçların ve kimyasalların insan üzerindeki etkisi ilk bu dokularda test edilerek belirleniyor. Bio yazıcılarla elde edilen organlar sayesinde kronik organ yetmezliği ve nakil için uygun organı beklemek ortadan kalkacak.