29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Fransa Cezayir'den özür dilemeli diyen Macron hedef tahtasına konuldu

Fransa'nın cumhurbaşkanı seçimlerinin favorilerinden Emmanuel Macron, Cezayir ziyareti esnasında sarfetmiş olduğu 'Fransa Cezayir'den ve sömürdüğü her halktan özür dilemelidir' sözlerinden dolayı rakipleri ve aşırı sağcı cephe tarafından hedef tahtasına konuldu.

M.Emin Üçer / Star19 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Fransa Cezayir'den özür dilemeli diyen Macron hedef tahtasına konuldu

Cezayir'i ziyaret eden Fransız cumhurbaşkanı adayı Emmanuel Macron, bir televizyon kanalın verdiği röportajda Fransa'nın tarihindeki sömürgeciliğe değindi. Macron, Fransa'nın sömürgeci tarihiyle yüzleşmesi gerektiğini belirtti ve Cezayir başta olmak üzere sömürdüğü her halktan özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Bağımsız aday ve eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, Cezayir'i ziyaretinde bir yerel televizyon kanalına röportaj verdi. Röportajda sömürgeciliği barbarlık olarak niteleyen Macron, Fransa'nın karanlık tarihiyle yüzleşmesi gerektiğini belirtti.

İLK TEPKİ RAKİBİ FİLLON'DAN

Macron'un bu sözlerine merkez sağın adayı Francois Fillon'dan tepki geldi. Fillon, Macron'un sarf ettiği sözlerin bir cumhurbaşkanı adayına yakışmadığını ifade etti.

 

 

Fillon, BFM televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Tarihimize karşı bir nefret ve sürekli pişmanlık hali bir cumhurbaşkanı adayı için yakışıksız bir durum. Hala acıları süren tarihin yaralarını tekrar açmak vakur bir durum değil.“ dedi.

SAĞ PARTİ MACRON'A YÜKLENDİ, FRANSA'YI SAVUNDU

Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi Başkan Yardımcısı Florian Philippot, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, “Yollar, hastaneler yapan Fransa’nın dili ve kültürü, insanlığa karşı nasıl suç oluyor? Sürekli pişmanlık durumundan çıkın Sayın Macron” diyerek, tepki gösterdi.

Yine aşırı sağcı senatör David Rachline ise BFM kanalına yaptığı açıklamada, “Macron, sömürgecilik tartışması ile ülkede birlik ve bütünlüğü sağlayamaz.“ dedi.

HALK MACRON'A KATILIYOR

KAMUOYU araştırma şirketi IFOP’un düzenlediği ankete katılanların yüzde 51’i, Macron’un, “Fransa’nın Cezayir’deki sömürge faaliyetlerinin insanlığa karşı işlenmiş bir suç” olduğu yönündeki kanaatine katıldığını açıkladı.

Ankete katılanlardan 35 yaş altı olanların yüzde 66’sı Macron’un konuya ilişkin görüşlerini onaylarken, 65 yaş üstü katılımcıların sadece yüzde 32’si aynı fikri paylaştığını belirtti. Nisan ve mayıs aylarında düzenlenecek seçimde Macron’a oy vereceğini açıklayan katılımcıların ise yüzde 85’i Macron’un sömürgecilikle ilgili açıklamalarını doğru bulduğunu söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN FAVORİLERİNDEN

Fransa'da 23 Nisan 2017'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı rakipleri Fillon ve Le Pen'in aksine Macron daha demokrat bir isim. Bağımsız aday olmasına karşın görüşleriyle aşırı sağın karşısında duran Macron'a ciddi bir halk desteği var ve seçimin favorileri arasında gösteriliyor.

​FRANSA'NIN CEZAYİR'DEKİ GEÇMİŞİ

İnsan hakları örgütleri ve tarihçiler, Fransa'nın 1830-1962 yıllarındaki sömürge döneminde Cezayirlilere yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini ve yüz binlerce kişinin ise tehcir ifade ediyor.

Cezayir, Fransa'dan özür ve tazminat beklerken, Fransa ise şimdiye kadar hep 'eski defterleri kapatıp' geleceğe bakmak gerektiğini savundu.