Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, G7 zirvesi öncesi düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin bölgedeki askeri varlığının derin bir dönüşümden geçmesinin bir parçası olarak "Barkhane Operasyonu"nu sonlandıracaklarını belirtti.
Bölge ülkelerinin ordularına destek ve iş birliği şeklinde bir operasyonu mümkün kılmak için bu kararın alındığını dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı, bu değişimle ilgili takvimin haziran sonunda açıklanacağını ifade etti.
Macron, Fransa'nın askeri olarak 8 yıldan fazladır Sahel bölgesinde varlık gösterdiğini, çok sayıda Fransız askerinin bu bölgedeki operasyonlarda yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
1 Ağustos 2014'te başlayan ve Afrika'nın Sahel bölgesindeki isyancı gruplara karşı Fransız ordusu tarafından yönetilen operasyondur.
Çad'ın başkenti N'Djamena'dan yönetilen operasyonu yaklaşık 5 bin Fransız askeri yürütüyor.
Operasyon, tümü Sahel'i kapsayan eski Fransız kolonileri olan beş ülke (Burkina Faso , Çad , Mali , Moritanya ve Nijer) ile işbirliği içinde yürütülüyor ve operasyona katılan ülkeler "G5 Sahel" olarak adlandırılıyor.
Fransa, 2013'deMali'de Müslümanların başa geçmesinden sonra ülkeye "Serval Operasyonu" adı altında müdahale ederek darbe hükümeti değiştirdi. Fransa bu operasyonun misyonunu genişletilerek tüm Sahel Bölgesi'ne müdahale ederek sömürgelerini tekrardan kontrol altına almayı hedefleyerek Barkhane Operasonunu başlattı.
Operasyonun amacı, ülkelerin hükümetlerinin kendi topraklarının kontrolünü sürdürmelerine yardımcı olmak ve bölgenin Fransa ve Avrupa'ya saldırmayı planlayan terörist gruplar için güvenli bir sığınak haline gelmesini önlemek olarak belirlendi fakat operasyon bölge halkını daha da radikalleştirdi.
Fransız Barkhane güçleri, Mali'de 3 Ocak'ta düzenledikleri hava saldırısında 19 sivilin ölümüne yol açmıştı.