24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Fransız siyasetçiler İsrail'den neden korkuyor?

Fransa Stratejik ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Başkanı Boniface, Fransız siyasetçilerin Gazze katliamını neden kınamadığını açıkladı.

PARİS (AA) 27 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Fransız siyasetçiler İsrail'den neden korkuyor?

Fransa Stratejik ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Başkanı Pascal Boniface, Fransız siyasetçilerin 'Musevi karşıtı' damgası yemekten korktukları için İsrail'e karşı seslerini çıkartamadığını belirterek, Fransız halkının çoğunluğunun Filistin'in yanında olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Ortadoğu uzmanı olan Boniface, France 24 televizyon kanalına verdiği demeçte, hükümetin İsrail-Filistin politikasına ilişkin çarpıcı saptamalarda bulundu.

"Hükümetin kendini ifade etme konusundaki kararsızlığı'' ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Boniface, "Fransız siyasetçiler Musevi düşmanlığı ile suçlanmaktan korkuyor ve bu etiketin üzerilerine yapışmaması için çaba gösteriyor. Kimisi İsrail'i açıkça destekliğini söylerken, diğerleri bu konuda hiç konuşmamayı tercih ediyor. Ancak siyasetçiler halkın görüşlerini yansıtmıyor, halk Filistin'in yanında" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Ortadoğu krizini, Fransa'ya ithal etmek istemiyoruz''ifadesini karşı çıkan Fransız uzman, "Fransa zaten çoktan bu krizi ülkeye ithal etti" dedi.

Krizin başında Hollande'ın sadece Hamas'ın roketli saldırılarını eleştirdiğini, İsrail'e tepki göstermediğini hatırlatan Boniface, özellikle bu tutumun Fransız kamuoyunda ciddi tepkiye yol açtığını ifade etti.

Boniface, son günlerdeki gösterilerde hükümete yönelik büyük tepkinin de bunun sonucu olabileceğine dikkati çekti.

Boniface, hükümetini İsrail'in bombalı saldırılarını hala ciddi bir şekilde kınamamasını eleştirirken, Filistin yanlısı gösterilere yasak getirmenin de yanlış bir politika olduğunu savundu.

Fransa, Avrupa'da en çok Musevi ve Arap göçmenin yaşadığı ülke olarak biliniyor.