4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Gerilim had safhadaydı! Kritik eyalette Biden öne geçti

Demokratların adayı Joe Biden, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ı kritik öneme sahip Pensilvanya'da geride bıraktı. ABD'de Başkanlık seçimlerinde kullanılan oyların sayımının devam ettiği kritik eyaletlerden Pensilvanya'da, seçim başa baş gidiyordu. Oy sayımı devam ederken Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden destekçileri arasındaki tansiyonun yükselmesine neden oldu.

IHA6 Kasım 2020 Cuma 16:29 - Güncelleme:
Gerilim had safhadaydı! Kritik eyalette Biden öne geçti

ABD’de ülkeyi 4 yıl boyunca yönetecek yeni isim belirsizliğini koruyor. 

Cumhuriyetçilerin adayı ve mevcut Başkan Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden arasında süren kıyasıya mücadelede adaylardan hiçbiri henüz 270 delege sayısına ulaşamadı.

Seçimin sonucunu salıncak eyaletlerin belirleyebileceği öngörülürken, Biden 20 delege sayısına sahip Pennsylvania’da Trump’ın önüne geçti. Biden, Pennsylvania’da 3 milyon 295 bin 304 oya ulaşırken, Donald Trump ise 3 milyon 289 bin 717 oy kazandı.

Son verilere göre, Biden’ın delege sayısı 264, Trump’ın delege sayısı ise 214 oldu.

GERİLİM HAD SAFHADA

Seçim sonuçlarının belirsizliğini koruması taraflar arasında günlerdir süren gerilimi iyice arttırdı. Çok sayıda Trump destekçisi ellerinde bayraklar ve pankartlarla sokaklara döküldü. Pankartların üzerindeki “Seçim Günü oy vermeyin” ve “Üzgünüz, anketler kapandı” cümleleri dikkat çekti. Trump’ın rakibi Biden taraftarları müzik eşliğinde dans etti.

Öte yandan eyaletin doğusunda yer alan Philadelphia şehrinde polis, Pensilvanya Kongre Merkezi’ne dün gece geç saatlerde saldırı yapılacağı iddiasını araştırdıklarını söyledi. Polis, en az 1 kişiyi gözaltına aldı ve zanlının silahına el koydu.

Harrisburg’da ise yaklaşık 100 Trump destekçisi, muhafazakar aktisivt Scott Presler tarafından düzenlenen “Çalmayı Durdur” gösterisinin bir parçası olarak Pensilvanya Eyaleti Meclis Binası’nın merdivenlerinde toplandı. Presler, "Bu mitingde belirli bir adayı desteklemiyoruz" diyerek, gerçek ve adalet için savaştıklarını söyledi.