14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

‘Güvenli çıkış’ önerisine ‘burada öleceğim’ cevabı

Ülkede yaşanan siyasi krizin sonlanmasını önlemek için ülkeyi kesinlikle terk etmeyi düşünmediğini belirten Esad, 'Ben Suriyeliyim. Burada yaşayıp, burada öleceğim' dedi.

9 Kasım 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
‘Güvenli çıkış’ önerisine ‘burada öleceğim’ cevabı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İngiltere’nin kendisine önerdiği “güvenli çıkış” önerisini reddederken, ülkesini terk etmeyi düşünmediğini belirtti. Esad, “Ben Suriyeliyim. Burada yaşayıp, burada öleceğim” dedi. Suriye lideri Esad, Batılı ülkelerin Suriye’ye askeri bir müdahalede bulunmayı göze alamayacağını da ifade ederek, böyle bir operasyonun Batı’ya pahalıya mal olacağı uyarısında da bulundu.  Russia Today’e konuşan Esad, Suriye’ye olası bir askeri müdahalenin küresel sonuçları olacağı iddia ederken, “Suriye’ye olası bir askeri müdahalenin, tüm dünya için ağır bedelleri olur. Domino etkisi yapacak müdahale Atlantik’ten Pasifik’e kadar tüm dünyayı etkiler” dedi.

‘Batı askeri müdahale yapmaz’

“Batı’nın askeri müdahale gibi bir yönelimi olacağına inanmıyorum” diyen Esad, “Eğer böyle bir şey olursa, sonrasında neler olacağını hiç kimse kestiremez” ifdesini kullandı.  Esad, “Batı’nın kuklası değilim. Ben Batı tarafından yaratılmadım ki, Batı’ya ya da başka bir ülkeye gideyim. Suriyelim. Suriye’de doğdum. Suriye’de yaşayacağım ve burada öleceğim” şeklinde konuştu.İngiltere Başbakanı David Cameron geçtiğimiz günlerde yaptığı  “Suriye’de kan dökülmesinin önüne geçecekse Esad’ın ülkesini güven içinde terk etmesi konusunda güvence verilmesini destekleyeceğini” açıklaması sonrası Esad’ın bu demeçleri dikkat çekti. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Suriye’de taraflardan hiç birinin savaşı durdurmak istemediği söyledi.

Kızılhaç: İnsani krizle baş edemiyoruz

Kızılhaç, Suriye’de çatışmalar nedeniyle kötüleşen durumla “baş edemediğini” açıkladı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer, Kızılhaç’ın Suriye’deki insani krizle mücadelede yetersiz kaldıklarını,  Suriye’de giderek kötüleşen insani durumla ilgili faaliyetlerini yeterince geliştiremediklerini ve yetersiz kaldıklarını ifade ederek, “Suriye’deki insani krizle başedemiyoruz” dedi. Maurer, Suriye’de girmenin imkansız olduğu bölgelere bile yardım gitmesine karşın, insani krizin ülkede her geçen gün büyüdüğünü vurguladı.  Halep’e hala giremediklerini dile getiren Maurer, Kızılhaç’ın kentteki hapishaneleri yeniden ziyaret edebilmek için Suriye hükümetiyle görüştüğünü belirtti.  Kızılhaç’ın Suriye’ye gönderdiği yardımların mağdur bölgelere ulaşmadığı eleştirisine yanıt veren Maurer, konunun muhatabının Suriyeli yetkililer olduğunu  ve yardımların ancak onlar sayesinde ülkeye girebileceğini söyledi.