24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Hürmüz Boğazı'nda tehlikeli gerilim! İran tankere el koydu

İran Devrim Muhafızları Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankerine 12 kişilik mürettebatı ile birlikte el koydu.

star.com.tr18 Temmuz 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Hürmüz Boğazı'nda tehlikeli gerilim! İran tankere el koydu
İran Radyo Televizyon Kurumu (IRIB), Devrim Muhafızlarına bağlı güçlerin Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankerine el koyduğunu duyurdu.
 
Açıklamada, geminin Larak (Lark) Adası yakınında yakalandığı ve 12 mürettebatının ''petrol kaçakçılığı'' yaptıkları gerekçesiyle derdest edildiği belirtildi.
 
ABD donanmasına bağlı 5. Filo'nun koyuya ilşkin bilgilendirmesinde, İran Devrim Muhafızları'nın 12 kişilik mürretbatlı bir petrol gemisine el koyduğunu doğruladı.
 
BAE GEMİSİ Mİ?
 
Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Salı gün Hürmüz Boğazı'nda seyir halindeki bir petrol tankerinden cumartesi gecesinden bu yana haber alınamadığını duyurdu. 
 
Geminin kaybolması, petrol tankerine el konulan İran'ın misilleme ihtimalini akıllara getirdi.
 
Olaya ilişkin açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, başka bir ülkeye ait petrol tankerinin Basra Körfezi'nde teknik arıza yaptığını söyledi.
 
İsim vermeden yabancı bir ülkeye ait petrol tankerinin Basra Körfezi'nde teknik arıza yaptığını aktaran Musevi, İran güçlerinin de gelen yardım talepleri üzerine uluslararası yasalara göre gemiye yardım ettiğini dile getirdi. 
 
 
İRAN ''MİSİLLEME YAPACAĞIZ'' DEMİŞTİ
 
İngiltere'ye bağlı Cebelitarık özerk yönetimi, 4 Temmuz'da Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle bir İran tankerini alıkoymuş, İran misilleme yapabileceğini açıklamıştı.
 
Bu ayın başında ABD ve İngiltere makamları, İran'a ait birkaç teknenin bir İngiliz ticaret gemisine yaklaştığını, ancak bir İngiliz savaş gemisi tarafından uzaklaştırıldığını ileri sürmüştü.
 
GERİLİM NASIL BAŞLADI?
 
ABD Başkanı Donald Trump, 2015'te P5+1 ülkeleri (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekileceğini açıkladı. İran'a dönük yaptırımlar, 2018'de bazı istisnalarla birlikte yeniden uygulamaya konuldu.
 
Nükleer anlaşmanın rafa kaldırılmasıyla ABD, İran'ın tehdit oluşturduğunu iddia ederek Ortadoğu'daki askeri gücünü artırmaya başladı.
 
12 Mayıs'ta, ikisi Suudi Arabistan'a ait dört petrol tanker, Hürmüz Boğazı'nda saldırıya uğradı. ABD İran'ı suçlarken Tahran, suçlamaları reddetti.
 
13 Haziran'da Umman Körfezi'nde seyreden "Front Altair" ve "Kokuka Courageous" adlı petrol tankerleri saldırıya uğradı ve ABD Donanması'na yardım çağrısında bulundu. Saldırıdan sonra ABD İran'ı suçladı, İran suçlamaları reddetti.
 
İran Devrim Muhafızları, 20 Haziran'da ABD'ye ait bir İnsansız Hava Aracı (İHA) vurduğunu duyurdu. Kısa süren sessizliğin ardından ABD'den doğrulama geldi.
 
İngiltere de, 4 Temmuz'da gerilime dahil oldu ve Cebelitarık Boğazı'ndan geçen İran'a ait bir petrol tankerini durdurdu. Devrim Muhafızları olaydan sonra misilleme tehdidinde bulundu.
 
İran, 7 Temmuz'da uranyum zenginleştirme oranını artırdığını ve saklama kapasitesini genişlettiğini duyurdu.

Olaya ilişkin açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, başka bir ülkeye ait petrol tankerinin Basra Körfezi'nde teknik arıza yaptığını söyledi.