20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Irak'ta 5 resmi dil

Türkmence, Süryanice ve Asurice, Irak Parlamentosu tarafından çıkarılan yasayla resmi dil olarak kabul edildi. Böylece ülkede Arapça ve Kürtçe ile birlikte resmi dil sayısı 5'e çıkmış oldu.

8 Ocak 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Irak'ta 5 resmi dil
Irak'ta yaşayan Türkmen, Süryani ve Asurilerin başvurusunun ardından üzerinde çalışılan dilleri resmileştirme kanun teklifi mecliste oylamaya sunuldu.

Teklif, 185 milletvekilin oylamaya katılmasıyla yasallaştı. Türkmenler, Süryaniler ve Asurilerin, bulundukları bölgelerde çoğunlukları göz önüne alınarak kendi dillerini resmi dil olarak kullanılması kararı onaylandı. Aynı kanun teklifinde Kürtçe ile ilgili önerilerde kanunlaştı. Buna göre, Kürtçe ikinci resmi dil olarak tüm devlet kurumlarında konuşulacak ve resmi yazışmalarda kullanılacak.

Irak Parlamentosu Kültür ve İletişim Komisyonu Başkanı Ali Şılah, düzenlediği basın toplantısında kanun teklifi üzerinde uzun zaman çalıştıklarını, herkesin rahatça dilini kullanabildiği bir ortam oluşturmaya gayret gösterdiklerini söyledi.

- 'Yasa Irak'ın demokratikleşmesine katkı sağlayacak'

Projeyi herkesin kültürünü istediği gibi yaşayabilmesi için yasalaştırdıklarını belirten Şılah, 'Türkmence, Süryanice ve Asurice Irak Resmi Dil Kanunu'na dahil oldu. Bu yasanın en önemli özelliği Irak'ın demokratikleşmesine katkı sağlamasıdır' dedi.

Ülkelerindeki bütün milletleri göz önüne alarak bu yasayı yaptıklarını ifade eden Şılah, 'Bu yasa sayesinde Irak'ta yaşayan bütün milletler, dillerini kendi bölgelerinde resmi olarak kullanabilecekler' diye konuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu'nun Türkmen asıllı Milletvekili Muhammed İlhanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkmen, Asuri ve Süryanilerin dillerinin Arapça ve Kürtçe gibi tüm resmi yazışmalar kullanılacak bir statüye kavuşturulmamasının haksızlık olduğunu söyledi. Çıkarılan yeni yasayla birlikte bu durumun büyük oradan ortadan kaldırıldığını belirten İlhanlı şöyle konuştu:

'Bizim için çok önemli bir karardır. Fakat sadece Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde resmi dil kabul edilmesi yetmiyor. Bazı bölgelerde bu durum anlayışla karşılanmaz. Özellikle milliyetçi Arapların yaşadığı bölgelerde yönetim kabul etmez bu yasayı. Bazı noktalarda sıkıntı yaşayacağız. Bu dillerin sadece bölgelerde değil Arapça ve Kürtçe gibi Irak'ın genlinde resmi dil olarak kabul edilmesi gerekiyor. Irak parası ve pasaportlarında Kürtçe ve Arapça olacak. Mesela pasaportların resmi dil olarak kabul edilen dillere göre de yapılması gerekiyor.'

Ortadoğu'ya bakıldığında böyle bir uygulamanın mevcut olduğu tek ülkenin Irak olduğunu vurgulayan İlhanlı, yıllardan beri azınlıktaki halkların kültürünü ve dilini rahatlıkla kullanamadığını ancak bu yasayla her şeyin daha rahat yapılabileceğine dikkati çekti.

Irak Anayasası'nda Arapça'nın dışında Kürtçe de ikinci resmi dil olarak kabul ediliyor. Ancak Kürtçe, parlamento konuşmalarında ve resmi yazışmalarda kullanılmıyordu. Bu kararla, Kürtçe'nin ikinci resmi dil olarak tüm resmi yazışmalarda kullanılacağı karara bağlanmış oldu.