26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İsrail ateşkesi tek taraflı uzattı

İsrail Haaretz gazetesi'nin haberine göre İsrail hükümeti ateşkesi 24 saat uzatma kararı aldı.

27 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İsrail ateşkesi tek taraflı uzattı
Gazze'de 12 saatlik "geçici ateşkes" TSİ 08.00'de başladı. Filistinli direniş grupları ve İsrail arasında başlayan 12 saatlik ateşkes, bölgede nisbi bir sakinliği beraberinde getirdi. Gazze'deki sağlık ekipleri ise saldırılara maruz kalan bölgelerden onlarca ceset çıkardı. 
 
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 12 saatlik "insani ateşkes" talebi, Hamas, Filistinli direniş grupları tarafından kabul edildiğinin açıklanırken İsrail'in Haaretz gazetesinin bir diplomatik kaynağa dayandırarak verdiği habere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile BM Genel Sekreteri Ban'a 12 saatlik ateşkesi kabul ettiğini iletti. Haberde, ateşkesin Filistinli sivillerin yiyecek ve su ihtiyaçlarının karşılanması, hastanelere ilaç gönderilmesi ve uluslararası yardım kuruluşlarının insani yardım sunması için kabul edildiği kaydedildi.
 
Gazze'de saat 08.00'de 12 saatlik geçici ateşkes yürürlüğe girmesinin ardından halkın sokaklara çıktığı görüldü. Ateşkesin üzerinden 25 dakika geçmesinin ardından bölgede hayatın normale döndüğü, İsrail saldırılarında hasar gören elektrik ve su hatlarının onarımına başlandı.
 
Gazze'de fiili olarak görevine devam eden eski Filistin hükümeti İçişleri Bakanlığı ise bölge sakinlerini geçici ateşkes sürecinde azami derecede dikkatli olmaları yönünde uyararak, halktan bombalanan bölgelere yaklaşmamalarını istedi.
 
Sivil savunma ekiplerinin ve ambulansların, çatışmalarda hayatını kaybedenlere ve yaralılara ulaşmak için bölgede çalışmalara başladığı belirtildi.
 
İsrail'den SMS ile uyarı
 
Öte yandan, İsrail ordusunun, ateşkes başlamasına rağmen askeri birliklerinin bulunduğu bölgelere ambulansların girmesine izin vermediği bildirildi.
 
İsrail ordusu, ateşkesin başlamasının ardından yaklaşık 8 dakika sonra Filistinlilerin cep telefonlarına mesaj göndererek "Gazzeliler, yeni bir uyarıya kadar boşalttığınız evlere geri dönmeyin" uyarısında bulunmuştu. Söz konusu mesajda, "Ateşkes, 08.00'den 20.00'ye kadar devam edecektir. Hamas ya da terör grupları tarafından İsrail'e yönelik ateş açılması halinde İsrail ordusu, ateşin açıldığı bölgelere tüm gücüyle karşılık verecektir" denilmişti.
 
Ateşkesin başlamasından 13 dakika sonra ise İsrail saldırılarına ait seslerin kesildiği ancak keşif uçaklarının yoğun şekilde uçuşa devam ettiği gözlemlendi.
 
İsrail: Ateşkes uzatıldı
 
Bu arada İsrail Maarif gazetesinin hükümet yetkililerine dayandırdığı haberine göre, İsrail Güvenlik Kabinesi'nin onayından sonra, Gazze'deki Filistinli direniş hareketleriyle bugün yapılan 12 saatlık insani ateşkes, 4 saat daha uzatıldı.
 
İsrail Haaretz gazetesi'nin haberine göre İsrail hükümeti ateşkesi 24 saat uzatma kararı aldı.
 
Hamas'tan ek süre yalanlaması
 
Öte yandan Hamas, geçici ateşkesin 4 saat uzatılmasına ilişkin herhangi bir anlaşma yapılmadığını açıkladı.
 
Hamas'ın Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'de geçici ateşkesin 4 saat uzatılmasına ilişkin herhangi bir anlaşma yok" denildi.
 
Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları da İsrail'in başkenti Tel Aviv, Aşkelon ve Gazze'nin doğusundaki Nahal Oz askeri bölgesini füzeyle vurduğunu duyurdu.
 
Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada; "Mücahitlerimiz, Nahal Oz askeri bölgesini 107 tipi 5 roketle bombaladı" denildi.
 
Tel Aviv'e M75 tipi 2 roketin atıldığı belirtilen açıklamada, Aşkelon'a da 5 Grad füzesi atıldığı aktarıldı.
 
İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Hamas'ın ateşkesi ihlal ettiğini ileri sürdü.
 
İsrail ordusunun Twitter hesabından yapılan açıklamada da İsrail'in birçok kentinde siren seslerinin duyulduğu belirtildi.