27 Temmuz 2024 Cumartesi / 21 Muharrem 1446

İsrail'in 137 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 29 bin 195'e çıktı

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 137 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail'in halkı zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 103 artarak 29 bin 195'e yükseldi.

İSMAİL ÖZTEKİN20 Şubat 2024 Salı 07:06 - Güncelleme:
İsrail'in 137 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 29 bin 195'e çıktı

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 137. gününde sürüyor.

İSRAİL'İN 137 GÜNDÜR SALDIRILARINI SÜRDÜRDÜĞÜ GAZZE'DE CAN KAYBI 29 BİN 195'E ÇIKTI

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 137 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 103 Filistinliyi daha öldürdüğü aktarılan açıklamada, saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 29 bin 195'e yükseldiği kaydedildi.

Son saldırılarda İsrail güçlerinin 142 Filistinliyi daha yaraladığı ve Gazze Şeridi'nde toplam yaralı sayısının da 69 bin 170'e ulaştığı bildirilen açıklamada, hâlen enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

06:11 İsrail'in 4 ayı aşkın süredir ablukasını sıkılaştırdığı ve saldırılarını sürdürdüğü, Birleşmiş Milletler'in (BM) "kıtlığın eşiğinde" olduğunu duyurduğu Gazze Şeridi'nin kuzeyinde onlarca Filistinli, İsrail'in saldırılarının durdurulması ve bölgeye insani yardım ulaştırılması için gösteri düzenledi.

04:51 Filistin, ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Cezayir'in sunduğu Gazze'de acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesini kınadı.

03:38 İsrail ordusunun, karadan girdiği Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan el-Mevasi bölgesinde, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) barınağını hedef alarak 2 kişiyi öldürdüğü duyuruldu.

02:54 İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin yüzde 91'inin, İsrail Yüksek Mahkemesinin asgari ölçüde yaşam alanı ve uyumak için yatak sağlanmasına yönelik kararına uyulmayan koşullarda tutulduğu belirtildi.

01:33 ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik şiddetli saldırılarını, Adolf Hitler'in Yahudilere yönelik soykırımına (Holokost) benzeten Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile aynı fikirde olmadığı yönünde açıklamada bulundu.

01:19 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un batısında yer alan, daha önce "güvenli" olduğunu iddia ettiği el-Mevasi bölgesine girdi.

00:49 Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) işgal altındaki Filistin topraklarındaki kıdemli insani işler görevlisi Jonathan Whittall, Gazze'nin güneyindeki Nasır Hastanesi için "Burası iyileşme yeri değil ölüm yeri haline geldi." ifadesini kullandı.

00:11 İngiltere ve ABD üniversitelerinde yapılan araştırmaya göre Gazze'de, ateşkes ilan edilse dahi ağustosa kadar 11 bin 580 kişi salgınlar, hastalıklar ve yaralanmalar gibi nedenlerle ölecek.

00:03 Katar ile Kuveyt, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü saldırıların sona ermesi ve Kızıldeniz'de seyrüseferin istikrarının sağlanması çağrısında bulundu.

00:02 Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD'nin, Cezayir'in Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesinin ardından, "BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin büyük sorumluluğu var. Veto kullanımının açıklanması gerekiyor." dedi.

21 Şubat 2024

23:46 Suudi Arabistan, ABD'nin Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması talebiyle sunulan karar taslağını veto etmesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) reform çağrısında bulundu.

23:35 Katar, Hamas'ın teslim aldığı ilaçların Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlere dağıtımına başlandığını teyit ettiğini açıkladı.

23:28 İsrail işgali ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde bulunan Filistin hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'na (WFP), Gazze Şeridi'nin kuzeyinde gıda yardımı dağıtımını askıya alma yönündeki kararından "derhal" vazgeçme çağrısında bulundu.

22:58 İsrail özel kuvvetleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'nda çıkan çatışmada 3 Filistinliyi öldürdü.

22:42 İsrail askerlerinin, Gazze'deki Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) bağlı bir okulda alıkoyduğu onlarca Filistinliyi elbiselerini çıkarmak zorunda bıraktığı bildirildi.

22:11 Uluslararası Af Örgütü Fransa Şubesi Başkanı Jean-Claude Samoullier, Gazze'de "soykırım yaşanma" riskine dikkati çekerek, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a İsrail'e silah satışlarını durdurma çağrısında bulundu.

21:57 İsrail ordusu, yüzlerce Filistinli ailenin yerlerinden edilmesinin ardından Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Zeytun Mahallesi'ne askeri saldırı başlattığını duyurdu.

21:50 Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in zorla aç ve susuz bırakarak kıtlığa yol açtığı Gazze'nin kuzeyine bu yıl planlanan yardımlardan yarısından fazlasına izin vermediğini açıkladı.

21:47 İsrail'de aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'deki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasının ülkesi için "en önemli şey olmadığını" belirtti.

21:18 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sürmesinin tüm bölge için bir felaket olacağı uyarısında bulunarak, sürdürülebilir bir ateşkes için çalışılması gerektiğini belirtti.

20:19 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı İbrahim Bugali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve Gazze Şeridi'ndeki ateşkes çabalarını ele aldı.

19:21Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Irak'taki Ulusal Hikmet Akımı Başkanı Ammar el-Hekim ile bölgesel durumu ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü saldırıları ele aldı.

18:59 Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın eşi Rosangela da Silva, "(Eşim) Gazze Şeridi'nde çatışmalar başladığından bu yana hep barışı savundu." dedi.

18:38 ABD, bir kez daha BMGK'de Gazze'de acil insani ateşkes talep eden karar tasarısını veto etti

18:38 Brezilya, Uluslararası Adalet Divanından, İsrail'in Filistin'i işgalinin hukuka aykırı olduğunun ve uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğinin teyidini istedi

17:05 İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait bir binayı yıktı.

16:42 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde, bir süredir İsrail askerlerinin kuşatması altındaki Nasır Hastanesinde 118 hastanın hala mahsur olduğunu duyurdu.

16:20 İngiltere tahtının varisi Galler Prensi William, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana çok sayıda kişinin öldürüldüğünü belirterek "Ben de birçokları gibi çatışmaların bir an önce sona ermesini istiyorum." dedi.

16:20 Filistin: Yahudi yerleşimci örgütler bölgedeki gerilimi kızıştırmak için saldırılarını artırıyor

16:09 Belçika, İsrail'i işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı Yahudi yerleşimlerle demografik yapıyı değiştirmeye çalışmakla suçladı.

16:08 BM: Bağışların kesilmesi Gazze'nin yanı sıra başka ülkelerdeki Filistinli mültecilere yardımları etkileyecek

16:01 Katar: Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakereleri "zorluklara" rağmen sürüyor

15:41 BM Dünya Gıda Programı, güvenli dağıtıma izin veren koşullar oluşana kadar Gazze'nin kuzeyine hayat kurtaran gıda yardımı dağıtımını durdurma kararı aldı.

15:17 Uluslararası Adalet Divanı duruşmasında Belçika: İsrail, uluslararası hukuka göre yasa dışı yerleşimlerle Filistin topraklarının demografik yapısını değiştirmek istiyor

15:08 DSÖ, Gazze'deki Nasır Hastanesine yönelik yıkımı "tarif edilemez" olarak tanımladı

15:07 Filistin: İsrail'in topladığı vergi gelirleri için Norveç'le varılan mutabakat mali krizi çözemeyecek

14:48 Şeyh Salah, İsrail'in ramazan ayında Mescid-i Aksa'da ibadetleri kısıtlama kararına tepki gösterdi

14:20 Uluslararası Adalet Divanı duruşmasında Hollanda: İşgal altındaki Filistin toprakları üzerinde egemenlik kurulamaz ve işgal altındaki topraklar ilhak edilemez

13:06 İsrail'in 137 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 29 bin 195'e çıktı

13:02 Hamas'tan İsrail gözaltılarında rapor edilen Filistinli kadınlara tecavüz vakalarına ilişkin soruşturma talebi

12:58 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da 20 Filistinliyi daha gözaltına aldı

12:38 Eski BM Filistin Raportörü Lynk, Gazze'de kullanılan dilde "soykırım"a doğru gidildiğini söyledi

12:37 İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine 2 hava saldırısı düzenledi

10:46 İsrail ordusu Gazze'deki çatışmalarda bir askerinin öldürüldüğünü duyurdu

10:39 İsrail ordusunun önce kuşattığı daha sonra da bastığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Nasır Hastanesi doktorlarından Ahmed el-Magribi, dünyaya seslenerek "Bizi hayal kırıklığına uğrattınız, insanlık nerede?" dedi

03:09 İsrail ordusu: Savaş uçaklarımız (7 Ekim'den bu yana) Gazze Şeridi'nde 29 bin hedefi bombaladı

02:03 Hamas savaş durdurulmadan İsrail'le esir takası anlaşmasını kabul etmeyeceklerini bildirdi

01:11 BM'deki Arap Grubu, Cezayir'in Gazze tasarısına destek istedi

00:33 UNICEF: Gazze'nin kuzeyinde 6 bebekten 1'i şiddetli yetersiz beslenmeyle karşı karşıya

00:25 İsrail güçleri ile yerleşimcilerin Batı Şeria'daki baskın ve saldırılarında 7 Filistinli yaralandı

00:23 İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'un savaş kabinesine gönderdiği bir mektupta, Gazze Şeridi'nde yürütülen savaşın hedeflerine ulaşmanın zorluklarının arttığı uyarısında bulunduğu ortaya çıktı

00:01 Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Ahmed Mecdelani, Gazze Şeridi'nde gerçek insani bir felaket yaşandığını belirterek, saldırıların derhal durdurulmasını istedi