27 Temmuz 2024 Cumartesi / 21 Muharrem 1446

İsrail'in 147 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 30 bin 228'e çıktı

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 147 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail'in halkı zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 193 artarak 30 bin 228'e yükseldi.

YELİZ GEDİMAN1 Mart 2024 Cuma 07:22 - Güncelleme:
İsrail'in 147 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 30 bin 228'e çıktı

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 147. gününde sürüyor.

İSRAİL'İN 147 GÜNDÜR SALDIRILARINI SÜRDÜRDÜĞÜ GAZZE'DE CAN KAYBI 30 BİN 228'E ÇIKTI

İsrail'in halkı zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 193 artarak 30 bin 228'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 147 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 193 Filistinliyi daha öldürdüğü kaydedilen açıklamada, Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 30 bin 228'e yükseldiği aktarıldı.

Açıklamada, son saldırılarda İsrail güçlerinin 920 Filistinliyi daha yaraladığı ve Gazze Şeridi'nde toplam yaralı sayısının 71 bin 377'ye ulaştığı bildirildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte "16 katliam" gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, hala enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

23:32 İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki karşılıklı saldırılar devam ediyor

23:14 Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail'in Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılar karşısında "tek ses" olmaları için Latin Amerika ülkelerine çağrıda bulundu.

23:10 İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT), 5 Mart'ta İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi'ndeki duruma ilişkin dışişleri bakanları düzeyinde toplantı düzenleyeceği bildirildi.

23:02 ABD Başkanı Joe Biden, ilerleyen günlerde, Gazze'ye havadan insani yardım atmaya başlayacaklarını ve bölgeye daha fazla insani yardım ulaştırılabilmesi için İsrail ile yakın temasta olduklarını açıkladı.

22:31 Nikaragua, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "soykırım işlemesini kolaylaştırdığı" gerekçesiyle Almanya aleyhine Uluslararası Adalet Divanında (UAD) dava açarak geçici tedbir kararı alınmasını talep etti.

21:42 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, İsrail ordusunun dün Gazze kentinde yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırısının bağımsız ve güvenilir bir şekilde soruşturulmasını, suçluların hesap vermesini talep ettiği bildirildi.

21:10 İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'in dün Gazze'de insani yardım bekleyen 115 Filistinlinin ölümüne neden olan saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Derhal soruşturma başlatılmalı ve hesap sorulmalı. Bunun bir daha yaşanmaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

21:09 Gazze Şeridi'nin kuzeyinde binlerce çocuk, hamile kadın ve yaşlının, açlık ve susuzluk nedeniyle "ölümle karşı karşıya" olduğu uyarısında bulunuldu.

21:06 Kassam Tugayları: İsrail, Gazze'ye saldırılarında vatandaşı 7 esiri daha öldürdü

20:04 İsrail ordusu, Gazze'de son 24 saatte 5 askerinin yaralandığını duyurdu

19:17 İsrail'in insani yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırısında ölü sayısı 115'e çıktı

18:53 Euro-Med: İsrail ordusunun Gazze'de yardım için bekleyen sivilleri vurduğunu doğruladık

18:18 İsrail medyasına göre, İsrail ordusunun acilen 7 bin ek askere ihtiyacı var

17:31 Avusturya, İsrail'in yardım bekleyen Filistinlilere saldırmasının soruşturulmasını istedi

17:29 Slovenya Cumhurbaşkanı, İsrail'in yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırısını Markale pazar yeri katliamına benzetti

17:15 Moskova'daki Filistinli gruplar: Birliğin sağlanması için diyalog turlarına devam edeceğiz

17:12 Alman hükümeti, Gazze'de İsrail'in yardım bekleyen Filistinli sivillere saldırısını kınamaktan kaçındı

16:35 Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de 10 çocuğun açlıktan öldüğü kayıtlara geçti

16:09 Kuzey Makedonya, İsrail'in Filistinli sivillere saldırısından "dehşete kapıldıklarını" bildirdi

15:57 Yahudi yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria'da yeni bir "kaçak yerleşim birimi" kurdu

15:53 New York Times'ın 7 Ekim'de cinsel saldırı iddiası haberini İsrailli istihbaratçıya hazırlattığı ortaya çıktı

15:47 İrlanda Başbakan Yardımcısı Martin: Gazze'deki insani kriz insan yapımıdır

14:58 AB, UNRWA'yı finanse etmeye devam kararı aldığını duyurdu

14:55 Çin, İsrail'in yardım bekleyen Filistinli sivillere saldırısını "şoke edici" olarak niteleyerek olayı kınadı.

14:30 Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Gazze'deki sivillere insani yardımın ulaştırılabilmesi için acilen ateşkese ihtiyaç olduğunu bildirdi.

14:21 Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail'in yardım bekleyen Gazzelilere saldırısı karşısında şoke olduğunu belirtti.

14:17 Şanlıurfa'da cuma namazı sonrası Gazze, Doğu Türkistan ve dünyadaki tüm mazlumlar için dua edildi.

14:12 Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İtalyan gazetesi Corriere della Sera'nın, İsrail'in Gazze kentinin güneyinde insani yardım bekleyen sivillere düzenlediği saldırıyı sosyal medyadan okuyucularına duyururken kullandığı başlığa ve haberine tepki gösterdi.

14:12 Ürdün ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyine gıda yardımı için 3 uçak gönderdiğini duyurdu.

14:04 İngiliz ve Amerikan medyasında görevli 55 gazeteci, İsrail ve Mısır hükümetlerine yazdıkları mektupta, yabancı gazetecilerin Gazze'ye girişinin engellendiğini belirterek bölgeye erişimdeki engellerin kaldırılması çağrısı yaptı.

13:53 İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 193 artarak 30 bin 228'e yükseldi, yaralı sayısı 71 bin 377 oldu

13:43 Ürdün ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyine gıda yardımı için 3 uçak gönderdiğini duyurdu.

13:38 Gazze'de görev yapan gazeteci Azayize: Gazze'de insanlar artık ölmeyi yaralanmaya tercih ediyor

12:03 İspanya Meclisi, "diplomatik ilişkilerin kesilmesi ve silah ambargosu getirilmesi" gibi maddelerin de olduğu İsrail karşıtı önergelere onay vermedi.

12:00 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in insani yardım bekleyen Filistinlilere ateş açmasını kınadı.

11:42 İsrail'in kuşatma altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde gıda kıtlığı nedeniyle yiyecek olarak yabani bitkiler satılıyor.

11:23 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail'in yardım bekleyen Gazzelilere saldırısı hakkındaki raporların "endişe verici" olduğunu açıkladı.

10:01 İsrail saldırısında evlerinin enkazı altında kalan Gazzeli aile 9 gün sonra kurtarıldı

08:00 İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde dün açtığı ateş sonucu ağır yaralanan Filistinli hayatını kaybetti.

05:14 Kolombiya, İsrail askerlerinin Gazze'de gıdaya ulaşmaya çalışan sivillere ateş açmasını "en güçlü" şekilde kınadıklarını bildirdi.

05:02 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), İsrail ordusunun Gazze'de insani yardım bekleyen 112 Filistinliyi öldürmesi, 760'ını yaralamasına tepki vermesinin ABD tarafından engellendiği belirtildi.

03:56 ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani arasındaki görüşmelerde, yardım beklerken İsrail saldırısında öldürülen Gazzelilerle ilgili olayın "trajik" ve "korkutucu" olduğu vurgulandı.

03:13 Hamas, İsrail'in, Gazze'nin kuzeyindeki Nablusi Kavşağı'nda insani yardım bekleyen Filistinlilere ateş açılarak 112 kişinin öldürülmesi ve yüzlerce kişinin yaralanmasına ilişkin "aldatma ve yalan bilgi" aktardığını belirtti.

02:56 Uluslararası Af Örgütü, Gazze'de yardım bekleyen Filistinlilerin İsrail güçlerince öldürülmesiyle ilgili, "Gazze'nin kuzeyinde gıda yardımı almaya çalışırken çok sayıda Filistinlinin öldürüldüğü ve yaralandığı yönündeki korkunç haberlerle ilgili acil soruşturma başlatılmalıdır." açıklamasını yaptı.

02:14 İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto etmek için İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde kendisini ateşe veren ABD askeri Aaron Bushnell için Londra'da anma etkinliği düzenlendi.

01:45 Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, İsrail askerlerinin, Gazze'nin kuzeyindeki Nablusi Kavşağı'nda insani yardım bekleyen Filistinlileri "kasıtlı hedef alıp öldürdüğünü" belirtti.

01:27 Fransa, İsrail askerlerinin Gazze'de gıdaya ulaşmaya çalışan sivillere ateş açmasının hiçbir haklı tarafı olmadığını belirtti.

00:13 İtalya'da sağ koalisyon hükümetinin daha önce 7 Ekim 2023'ten sonra İsrail'e silah gönderilmediğini açıklamasına rağmen, Ekim-Kasım 2023 döneminde bu ülkeye yönelik silah ve mühimmat ihracatı yapıldığı ileri sürüldü.

00:09 Hollanda'da Utrecht, Lahey, Amsterdam ve Rotterdam başta olmak üzere farklı kentlerdeki toplam 16 tren istasyonunda, Filistin'e destek için oturma eylemi düzenlendi.

00:03 Gazze Şeridi'nde yardım bekleyenlerin hedef alındığı saldırıdan yaralı kurtulanlar ve Gazze'deki Filistinli yetkililer, İsrail'in söz konusu saldırıya ilişkin iddialarını yalanladı.

00:02 Libya, İsrail'in Gazze Şeridi'nde insani yardım bekleyen Filistinlileri hedef alan saldırısını şiddetle kınadı.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 13 bin 230'u çocuk, 8 bin 860'ı kadın olmak üzere 30 bin 35 Filistinli öldürüldü, 70 bin 457 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 242'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 582 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeyi sürdürdü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 413 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 219 Hizbullah mensubu, 45 Lübnanlı sivil, 11 Emel Hareketi, 12 Hamas ve 12 İslami Cihad mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.