15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

İşte BM'nin 'Suriye'de kimyasal' raporu

BM Güvenlik Konseyi'ne kimyasal silah inceleme raporunu sunan Genel Sekreter Ban Ki-mun: 'BM raporu, kimyasal silahın Guta ve Şam'da 'nispeten geniş ölçekli' kullandıldığını ortaya koyuyor. Suriye'de kimyasal kullanıldı. Bu bir savaş suçu, suçlular hesap vermeli' dedi!

Selçuk Acar/ Star Amerika Temsilcisi16 Eylül 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İşte BM'nin 'Suriye'de kimyasal' raporu
Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'de kimyasal silah incelemesi yapan heyetin hazırladığı raporunu sundu. Raporu Konsey 15 üyeli Konsey ülkeleriyle paylaşan Genel Sekreter Ban, üye ülkeleri bilgilendirmesi için BM Genel Kurul Başkanı'na da bir kopyasını verdiğini bildirdi.

Genel Sekreter Ban, Suriye'de kimyasal silah incelemesi yapan Profesör Ake Sellström başkanlığında BM heyetinin Suriye'de savaş şartları altında görev yaptığını belirterek, heyetin çalışmalarından dolayı Sellström'e 'büyük şükran duyduğu'nu ilettiğini bildirdi. Kimsyasal Silahların Sınırlandırılması Örgütü'ne de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Genel Direktörü'ne (Ahmet Üzümcü) ve Dünya Sağlık Örgütü'ne de 'vazgeçilmez destekleri'nden dolayı minnettar olduğunu söyledi.

Rapora göre, kimyasal silahın Guta ve Şam'da 'nispeten geniş ölçekli' kullandıldığını ortaya koyduğunu belirten Genel Sekreter Ban, saldırı çok sayıda zarar meydana geldiğini, bunlar arasında özellikle sivillerin olduğunu belirtti.

Kimyasal silah inceleme heyetinin saldırdan kurtulan 50 kişi, tıbbi personel ve saldırıda ilk müdehalede bulunanlarla görüştüğünü belirten Genel Sekreter Ban, bireylerin toplanan saç, idrar ve kan örneklerinin değerlendirildiğini kaydetti.

Konsey’e BM heyetinin elde ettiği sonuçları açıklarken derin üzüntü duyduğunu ifade eden Genel Sekreter Ban, saldırıya maruz kalan insanlarda, nefes alma bozukluğu, göz tahrişi, bulanık görme, bulantı, kusma ve genel halsizlik gibi bir dizi belirtilerin olduğunu bildirirken, bir çoğunun da bilincini kaybettiğini kaydetti.

Ban konuşmasında ayrıca, BM heyetinin saldırıya ilk müdehale eden 9 hemşire, 7 dahiliye doktoru ile olaya müdahale eden kişilerle görüştüğünü belirterek, bu insanların aldıkları bilgiye göre; sokak ortasında bilinçsiz bir şekilde ve vücütlarında herhangi bir yara izi olmadığı halde yatan birçok insanın görüldüğünü bildirdi.

Sonuçların ezici ve tartışmasız olduğunu belirten Genel Sekreter Ban, gerçeğin adına konuşuyoruz dedi. Ban, 'Misyon, nihai raporunu tamamlamadan önce, en kısa sürede Han Al Assal ve diğerlerini soruşturmak üzere Suriye'ye tekrar dönecek' dedi.

BM'nin artık Suriye'de kimyasal silahların kullanılmış olduğunu teyid ettiğini belirten Genel Sekreter Ban, sadırının bir savaş suçu olduğunu ve 1925 Protokölü ile uluslararsı teamüllerin ciddi bir ihali olduğunu bildirdi.

Ban; 'Uluslararası toplumun failleri sorumlu tutmak ve kimyasal silahların asla tekrar kullanılmamasını sağlama sorumluğu var' dedi.

Konuşmasında, Suriye'de kullanılan gazla ilgili olarak 'bunu Saddam Hüseyin 1988 yılında Halepçe'de kullandı' diyen Genel Sekreter Ban, uluslararası toplumun bu korkunun yeniden olmasını önleme sözü verdiğini kaydetti.

'Herşeyi müzakere masasına getirmek için elimizden gelen herşeyi yapmamız gerekir. Bu kalıcı bir çözüm için tek yoldur' diyen Genel Sekreter Ban, '28 Eylül'de İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak uluslararası konferansta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüşmek için sabırsızlanıyorum' dedi.

Suçlular adalete teslim edilmeli

Genel Sekreter Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kimyasal silah kullanmış olan faillerin ya da gelecekte kitle imha silahı (KİS) kulanacakların adalete teslim edilmesi gerekir. Bu, bir BM ve uluslararası yasalara uyma ilkesidir" BM Genel Sekreter Ban, savaş suçunun işlendiğinden bahsederken ısrarla kimin kullandığıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındığı görüldü.