25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Japon medyası: Başbakan Şinzo Abe istifasını açıklayacak

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa ettiğini açıkladı. Japonya Başbakanı Abe, 'Yeni lider atanana kadar Başbakan olarak görevimi tam yapacağım. Sağlığım geçtiğimiz nisan ayının sonlarında kötüleşmeye başladı. Önemli politika kararlarının hastalık nedeniyle yanlış sonuçlanmasını istemiyorum. Pandemi döneminde görevimi bıraktığım için özür diliyorum' açıklamasında bulundu.

28 Ağustos 2020 Cuma 09:32 - Güncelleme:
Japon medyası: Başbakan Şinzo Abe istifasını açıklayacak

Japonya'da yayın yapan kamu yayın kuruluşu NHK, Başbakan Shinzo Abe'nin bu akşam yerel saatle 17.00'da yapacağı basın toplantısıyla istifasını açıklayacağını duyurdu.

65 yaşındaki Abe'nin bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği biliniyordu.

2007 yılında da sağlık sorunları nedeniyle başbakanlık görevinden istifa eden Abe, 2012'de tekrar seçilmişti.

8 yıldır başbakan olarak görev yapan Shinzo Abe, ülkede en uzun süre bu makama sahip olan lider olma rekorunu elinde tutuyor.

Abe'nin oyları, coronavirus süreci ve partisindeki çalkantılı süreç ile birlikte yüzde 30 seviyelerine düşmüştü. 

2006'DA GÖREVE GELDİ

İlk kez 2006'da başbakanlık koltuğuna oturan Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bir yıl sonra istifa etti. Aralık 2012'de göreve geri dönmesinden bu yana ekonomi ve çalışma tarzı reformları üzerine çalışan Abe, çocuk bakımı konusunda devlet desteğini teşvik etmek için de çaba harcadı. Görev süresi boyunca askeri harcamaları artıran ve 2. Dünya Savaşı sonrası pasifist Japonya anayasasını değiştirme hedefinden vazgeçmeyen Abe, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşlarının ülkeye dönüşü için yürüttüğü çalışmalarla da gündeme geldi.

ELEŞTİRİ OKLARININ HEDEFİ OLDU

Abe, çeşitli yolsuzluk iddiaları ile de kamuoyunun dikkatini çekti. Japonya'da devlete ait bir arazinin Başbakan Şinzo Abe'nin eşi Akie Abe ile bağlantılı bir özel okul işletmesine çok ucuza verildiği yönündeki iddialarla muhalefetin tepkisini çeken Abe, ayrıca yüzlerce davetlinin katıldığı bir partiye kendi siyasi taraftarlarını davet ederek, yurttaşların vergilerini israf etmekle eleştirildi.

KAN KUSTUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ

Başbakan Abe, geçen hafta yapılan ve 7 saat süren kapsamlı sağlık kontrolü sonrası başkent Tokyo'nun Şinanomaçi semtindeki Keio Üniversitesi Hastanesi'nde ek muayenelere girdi. Geçen hafta geçtiği tarama sonrası, ek muayenelere girdiğini ve sağlığına ilişkin hastaneden detaylı brifing aldığını aktaran Abe, "Fiziksel kondisyonuma azami önem göstererek görevimi en iyi şekilde sürdüreceğim. Siyaset, kaç gün süreyle görevde kalındığı konusuyla değil neleri şimdiye dek başarabildiğimle alakalı. 7 yıl 8 aydır insanlara verdiğim taahhütleri gerçekleştirmeye ve sonuç üretmeye kendimi adadım. Bugüne bu birikimle ulaşabildiğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Hastane kaynakları, her 6 ayda bir sağlık kontrolüne giren Abe'nin, en son haziranda geçtiği rutin kontrole ilave olarak geçen hafta genel bir sağlık taramasına tabi tutulduğunu belirtti. Ağustos başında haftalık yayımlanan ulusal bir derginin haberinde, 65 yaşındaki Abe’nin geçen ay Başbakanlık Ofisi'nde kan kustuğu savunulmuştu.