25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Katil Esad’ın kadim dostları

Suriye’de yüz binlerce sivili katleden Esad’a İran’dan sonra Moskova’dan da destek mesajı geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye’deki tutumlarında bir değişiklik olmadığını açıkladı.

18 Ağustos 2015 Salı 07:00 - Güncelleme:
Katil Esad’ın kadim dostları

Moskova’da İranlı mevkidaşı ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Suriye’de bir çözüm çerçevesinde Esad’ın gitmesinin ön şart olarak öne sürülmesini kabul etmediğini ve Moskova’nın Suriye’deki krizin çözümü konusunda tavrında bir değişiklik olmadığını söyledi. Suriye savaşında milis güçleriyle Esad’a destek veren İran’ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise, “Rusya ile Suriye konusunda aynı fikirdeyiz. Bölgedeki tüm sorunları o ülkelerin kendi halkları çözebilir. Dış güçler bu konuda onlara ancak yardımcı olabilir” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da “Suriye konusundaki pozisyonumuz değişmedi. Suriye krizi, Cenevre mutabakatı gereği, Suriye halkı tarafından dış aktörlerin müdahalesi olmadan ön koşulsuz şekilde çözülmeli” diye konuştu.

Esad’sız geçişe hayır

Rus Bakan Lavrov, Suriye’de geçiş hükümeti dahil tüm adımların ancak hükümet ve muhalif gruplar arasında yapılacak görüşmeler sonucu atılabileceğini savunarak, “Ortaklarımızdan bazıları geçiş periyodunun ardından Suriye’nin meşru devlet başkanının çekilmesini ön şart olarak görüyorsa bu tutumun Rusya için kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim” ifadesini kullandı. Lavrov, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin Moskova’ya geldiği yönündeki iddiaları ise yalanladı. Lavrov, “Bu söylentilerle ilgili gerekli açıklamalar yapıldı” ifadesini kullandı. Moskova geçtiğimiz hafta Suriyeli muhaliflerden üç önemli figür ağırlamıştı; SMDK Başkanı Halid Hoca, PYD lideri Salih Müslim ve Suriye’nin iç mühalefetinden Heysem Menna. Halid Hoca, Lavrov’la görüşmesinin ardından Rusya’nın tutumunda bir esneme gördüğünü dile getirmişti. Esad’a destek veren Rusya geçtiğimiz gün Suriye rejimine 6 yeni savaş uçağı göndermişti.

BM, katliam karşısında dehşete düşmüş!

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brien, Suriye’deki rejimin 110 kişinin ölümü, 500 kişinin yaralanması ile sonuçlanan Duma’daki pazar yeri saldırısına ilişkin dehşete düştüğünü söyledi. Çatışmaların artarak devam etmesinden ve Duma’da verilen sivil kayıplardan duyduğu üzüntüyü ifade eden O’Brien, “Çatışan tarafların, sivillerin hayatlarını önemsememesi karşısında tamamen dehşete düşmüş durumdayım. Sivillere yönelik saldırılar, kanun dışı, kabul edilemez ve durdurulmalı” ifadelerini kullandı. Rejimin Şam’ın muhaliflerin kontrolünde bulunan Duma ilçesindeki pazar yerine önceki gün düzenlediği saldırıda 110 kişi ölmüş, yaklaşık 500 kişi yaralanmıştı. Dün ise Esad güçlerinin Halep’te muhaliflerin kontrolündeki Salahaddin mahallesine düzenlediği füze saldırısında 7 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.