19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

'Kendi eceliyle öldü'

Eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın radyasyon etkisiyle değil, eceliyle öldüğü anlaşıldı

26 Aralık 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
'Kendi eceliyle öldü'
Rusya Federal Tıp ve Biyoloji Ajansı Başkanı Vladimir Uyba, eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın radyasyon etkisiyle değil eceliyle öldüğünü bildirdi.
 
Moskova'da Ria-Novosti haber ajansına konuşan Uyba, "Arafat kendi eceliyle öldü, radyasyon etkisinden değil. İsviçreli uzmanların bunun aksinde iddialı beyanları vardı ancak açıklamalarını geri çektiler ve sonuçlarımızı kabul ettiler. Fransızlar da onayladılar" ifadelerini kullandı.
 
Uyba, gereken tüm incelemeleri tamamladıklarını belirterek, "Eksiksiz bir inceleme yaptık. O kendi eceliyle öldü yeni bir araştırmaya gerek yok" değerlendirmesinde bulundu.
 
Öte yandan Filistin'in Moskova Büyükelçisi Faed Mustafa, Rus uzmanların görüşlerine saygı gösterdiklerini belirterek, aralıkta yapılan Arap Birliği toplantısında Arafat'ın ölümünün araştırılması için uluslararası komisyon kurulması kararı alındığını hatırlattı.
 
Eski Filistin Devlet Başkanı Arafat, 11 Kasım 2004'te Paris'teki Percy Askeri Hastanesinde 75 yaşında vefat etmişti. Arafat'ın eşi Süha Arafat, eşine ait kıyafetleri, incelenmek üzere Lozan'da bulunan bir laboratuvara vermiş, yapılan analizlerde kıyafetlerde yüksek oranda radyoaktif polonyum maddesine rastlanması üzerine Arafat'ın suikast sonucu öldürüldüğü yönündeki şüpheler artmıştı.
 
Süha Arafat, Fransa'daki Nanterre Mahkemesi'ne eşinin öldürüldüğü şikayetiyle 2012 yılında soruşturma açılmasını talep etmiş, savcılık, şikayet üzerine cenazeden alınacak örneklerin tıbbi laboratuvarlarda incelenmesini kararlaştırmıştı.
 
Araştırmalar Fransız, İsviçre ve Rus uzmanlar tarafından yapılmıştı.