25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Irak Meclisi İbadi'ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi verdi

Irak Meclisi Başbakan İbadi'ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi verdi.

27 Eylül 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Irak Meclisi İbadi'ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi verdi

Irak Meclisi Başbakan Haydar el-İbadi'ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi verdi.

Irak Parlamentosu ayrıca Erbil'deki konsoloslukların kapatılmasını da talep etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) çağrıda bulunan Irak Başbakanı Haydar İbadi, Pazartesi günü yapılan tartışmalı bağımsızlık referandumunun iptalini istedi.
 
İbadi, Kerkük'ü kastederek Kürt güçlerinin tartışmalı bölgelerden çekilmesi gerektiğini de söyledi.
 
Irak Parlamentosu, Başbakan İbadi’ye Kerkük’e asker gönderme yetkisi verdi.
 
Bağdat ve Ankara'dan ortak tatbikat
 
Diğer yandan, TSK  tarafından yürütülen ve üçüncü safhasına Irak Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklerin de katıldığı tatbikat devam ediyor. Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı'na yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki alana zırhlı araçlarla sevk edilen Türk ve Iraklı askerler taarruz tatbikatı yaptı.
 
Erbil'den diyalog açıklaması
 
IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, tartışmalı bağımsızlık referandumun ardından başta Türkiye olmak üzere bölgeye diyalog mesajı verdi. "Yapılan referandumun Türkiye'nin milli güvenliğine bir tehdit olarak algılanmasını istemiyoruz. Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz. Bağdat ile diyalog yöntemleriyle çözüm istiyoruz" dedi.
 
IKBY Bağdat'ın talebini reddetti!
 
IKBY, havalimanlarının Bağdat yönetimine teslim edilmesi talebini reddetti. Daha sonra Irak Sivil Havacılık Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, yabancı şirketlerin Erbil ve  Süleymaniye Havalimanları'na yönelik tüm uçuşlarını cuma gününden itibaren askıya alması talep edildi.
 
Irak Başbakanı Haydar İbadi, havalimanları da dahil olmak üzere, sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde IKBY'nin çift yönlü tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracaklarını dün bildirmişti.