26 Haziran 2025 Perşembe / 1 Muharrem 1447

'Körfez yardımı istemiyoruz'

Başkan El Beşir’in askeri darbeyle devrildiği Sudan’da, Genelkurmay önünde 12 gündür eylemlerini sürdüren protestocular, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’dan gelen insani yardımlara tepki gösterdi.

18 Nisan 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
'Körfez yardımı istemiyoruz'

Sudan’da Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmasının ardından sokakların ateşi sönmüyor. İlk darbenin sorumlusu Savuma Bakanı Ahmed bin Avf’ın istifası sonrası Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığı’nı üstlenerek ikinci darbeye öncülük eden Abdulfettah Burhan’a Körfez ülkelerinden gelen destek Sudan halkını rahatsız etti. Darbecilere tepki için sokağa çıkan on binler, Burhan’ın yönetimi ele geçirmesini ile birlikte Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’ın göndermeyi taahhüt ettiği yardımları reddetti. 

MÜDAHALEYE HAYIR 

Genelkurmay Karargahı önünde 12 gündür sivil geçiş talebiyle gösteri düzenleyen protestocuların dünkü eylemine Körfez’in yardım ve destek mesajları damga vurdu. Protestocular, kimsenin iç işlerine karışmasını istemediklerini, kimseden yardım beklemediklerini belirterek, “Mısır, BAE ve Suudi Arabistan. Yardımınızı istemiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. Bir diğer pankartta ise “Mısır aracılığıyla BAE ve Suudi Arabistan müdahalesine hayır! Suudi Arabistan ve Mısır’ın desteğini istemiyoruz” ifadeleri yer aldı. Mısır’ın darbeci lideri Sisi ve BAE Burhan’ın yönetime el koymasını desteklediğini duyururken, Suudi Kralı Selman ise Sudan’a ilaç, petrol ürünleri ve buğday içeren yardım paketi sunulması talimatı vermişti. Öte yandan, Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah Burhan, devlet kurumlarına yurt içi ve yurt dışındaki banka hesapları ile mevduatlarını açıklama zorunluluğu getiren bir kararname yayımladı. 

HESAPLAR İNCELENECEK 

Konseyden yapılan yazılı açılmaya göre, söz konusu kararnameyle bütün hükümet kurumları ve şirketlerinin ülke içinde ve dışında sahip oldukları banka hesapları ile mevduatlar, taşınmazlar, nakit para, kıymetli maden ve mücevherler hakkında beyanat vermeleri zorunlu hale getiriliyor.

El Beşir cezaevine gönderildi

Sudan’da askeri darbeyle devrilen Ömer El Beşir’in tutuklanarak başkent Hartum’daki Kobar Cezaevi’ne gönderildiği bildirildi. Ahir Lahza gazetesinin askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Sudan Askeri Geçiş Konseyi’nin Beşir’i  Ceza Mahkemesi’ne teslim etmeyerek, ülkesinde asil bir şekilde yargılanacağı sözünü yerine getirdiği ifade edildi. Öte yandan, Uganda’nın El Beşir’e iltica hakkı tanıyacağı öğrenildi. Reuters’a konuşan Uganda Dışişleri Bakanı Okello Oryem, hükümet olarak El Beşir’i ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi.

ÖNERİLEN VİDEO

AK Parti'den Babalar Günü'ne özel video

Kapat
Video yükleniyor...