19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Koronavirüsün üretildiği iddia edilen laboratuvarın direktörü Wang Yanyi: Virüsün varlığından bile haberdar değildik

Çin'de koronavirüsün üretildiği laboratuvar olarak suçlanan Wuhan Viroloji Enstitüsü'nün direktörü Wang Yanyi, 'Laboratuvarda görev alan bilim insanları o güne dek ne virüsle karşılaştı, ne onu araştırdı, ne de onu gizlemeye çalıştı. Aslında, tıpkı diğer herkes gibi, biz de o güne dek virüsün varlığından bile haberdar değildik. Sahip olmadığımız bir şey nasıl bizim laboratuvarımızdan sızmış olabilir ki?” dedi.

25 Mayıs 2020 Pazartesi 08:59 - Güncelleme:
Koronavirüsün üretildiği iddia edilen laboratuvarın direktörü Wang Yanyi: Virüsün varlığından bile haberdar değildik

ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından “koronavirüsün üretildiği laboratuvar” diye tanımlanan Wuhan Viroloji Enstitüsünden, koronavirüsle ilgili önemli bir açıklama yapıldı.

Aksam.com.tr’nin AFP’den aktardığı habere göre, Wuhan Viroloji Enstitüsü Direktörü Wang Yanyi, yarasalardan alınan canlı durumdaki üç farklı koronavirüs türü üzerinde çalıştıklarını, fakat bunların dünyayı etkisi altına alan SARS-CoV-2 ile benzerliklerinin yüzde 79,8 oranında olduğunu belirtti.

2004 yılından beri yarasalardan aldıkları koronavirüsler üzerinde çalışmalar yürüttüklerini ve bu kapsamda topladıkları virüsleri izole etmeyi her zaman başardıklarını söyleyen Yanyi, ellerindeki örnekler ile mevcut koronavirüs salgını arasındaki farklılığın çok büyük olduğunu ifade etti.

“VİRÜSÜN VARLIĞINDAN BİLE HABERDAR DEĞİLDİK”

Koronavirüsün Vuhan’da yayılmaya başlamasından sonra ilk olarak 30 Aralık’ta örnek toplamaya başladıklarını söyleyen Yanyi, şunları kaydetti:

“Laboratuvarda görev alan bilim insanları o güne dek ne virüsle karşılaştı, ne onu araştırdı, ne de onu gizlemeye çalıştı. Aslında, tıpkı diğer herkes gibi, biz de o güne dek virüsün varlığından bile haberdar değildik. Sahip olmadığımız bir şey nasıl bizim laboratuvarımızdan sızmış olabilir ki?”

KORONAVİRÜSÜN ÇIKIŞ NOKTASIYLA İLGİLİ FARKLI İDDİALAR ORTAYA ATILIYOR

Medikal dergi Lancet tarafından yapılan bir analize kapsamında Çin’deki ilk 41 koronavirüs vakası incelenmiş ve bunların 27’sinin Vuhan’daki bir hayvan pazarından doğrudan etkilendikleri kaydedilmişti.

Öte yandan, yine aynı analize göre, ilk koronavirüs vakasının söz konusu pazarla herhangi bir etkileşimi olmadığı açıklanmıştı. Koronavirüsün Vuhan hayvan pazarından çıktığına ilişkin ilk teori, bu bilgi ışığında görece zayıflamış ve gözler Wuhan Viroloji Enstitüsüne çevrilmişti.

Bilim insanlarının “koronavirüsün insan ürünü olmadığı” yönündeki açıklamalarına rağmen, Wuhan Viroloji Enstitüsünde yarasalar üzerinden yapılan araştırmalarla ilişkili olarak virüsün kazayla laboratuvardan sızmış olabileceği öne sürülmüştü.