16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Merkel ile Schulz’u Türkofobi çökertti

Alman seçimlerinde Türkiye karşıtlığından başka bir alternatif sunamayan sosyal demokratlar ile Hristiyan demokratlar çöktü. Irkçı oyları kazanan AfD, sistem karşıtlığıyla da iktidardan oy topladı.

26 Eylül 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Merkel ile Schulz’u Türkofobi çökertti

Almanya’da şok etkisi yaratan ve mevcut hükümetin Başbakanı Angela Merkel ile ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz’un büyük oy kaybı yaşadığı seçimin yankıları sürüyor. Oy dağılımı hakkında detaylı verilerin yayınlanması ile birlikte ülkede, Türkofobi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtlığına dayanarak seçmenlere herhangi bir alternatif sunmayan Schulz ile Merkel’in özellikle tarihsel ‘seçim kalelerinde’ ırkçı Almanya için Alternatif’e (AfD) kaybettiği ortaya çıktı. Verilere göre, göçmen karşıtlığını sistem eleştirisiyle birleştirerek güçlü bir muhalefet yapan AfD genellikle işçi sınıfının tercih ettiği aşırı solcu Die Linke’den 400 bin, SPD’den ise 500 bin oy devşirdi. İlk kez oy kullanan gençlerden 740 bin, Merkel’in Hristiyan demokrat birlik partileri CDU/CSU’dan da 1 milyonun üzerinde oy alan AfD, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra komünist rejimin hakim olduğu Doğu Almanya’da ise oy patlaması yaşadı. Erdoğan karşıtlığı yerine kapitalizmi eleştiren hiçbir öneri sunamayan SPD, bölgede aşırı sağcıların yüzde 21, Die Linke’nin de yüzde 17’lik orana erişmesine neden oldu.

MERKEL SALLANDI

Seçimde birinciliğini koruyan fakat yüzde 8,5’luk bir kayıp yaşayan Merkel’in ise ‘seçmenlerini siyasi yelpazenin tüm aktörlerine hediye etmesi dikkat çekti. Bir önceki dönemde parlamento dışında kalan Hür Demokrat Parti’ye (FDP) ve ırkçı AfD’ye toplam 2 milyon 400 bin oy kaptıran CDU’nun durumu ‘kitle partisi’ görünümü kaybettiği yorumlarına neden oldu.

SPD MESAJI ALDI

Sonuçların ardından kaybeden taraftan yapılan açıklamalar yenilginin kabullenildiğini ortaya koydu. SPD’li Çalışma Bakanı Andrea Nahles, yeni bir başlangıç yapmaları gerektiğini belirterek, “Bu büyük bir yenilgi. Bunu kabul etmemiz lazım” ifadelerini kullandı. Berlin’deki parti merkezinde dün sabah konuşan Schulz da, halkın kendilerine AfD’ye karşı mecliste demokratik muhalefet görevi verdiğini vurgulayarak “Biz mesajı aldık” dedi. CDU merkezinde basın toplantısı düzenleyen Merkel ise AfD’nin ‘Almanya’nın gelecekteki Avrupa politikasında etkisi olmayacağının garantisini verdi.

Başbakan ‘istikrarlı’ koalisyon arıyor

Almanya’da genel seçimlerden yüzde 8,5’lik oy kaybı yaşamasına rağmen yeniden birinci parti olarak dördüncü kez başbakanı olmaya hazırlanan hristiyan demokrat CDU/CSU lideri Angela Merkel, istikrarlı ve iyi bir hükümet kurmak istediğini söyledi. Partisinin yönetim kurullarıyla yaptığı değerlendirmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Merkel, seçmenden açık bir şekilde hükümeti kurma görevini aldıklarını ve mecliste en güçlü grubu oluşturacaklarını ifade etti. “Hem FDP, hem Yeşiller ve şunu da ekliyorum hem de SPD ile görüşme yollarını arayacağız. Almanya’nın istikrarlı ve iyi bir hükümet kurması önemli. SPD’nin sözlerini duydum ancak temasta kalmak lazım” diyen Merkel, erken seçim ihtimalinin de söz konusu olmadığını belirtti.

Seçim başarısı AfD’ye ağır geldi!

Almanya’da gerçekleştirilen genel seçimlerde yüzde 12,6’lık oy oranıyla parlamentodaki üçüncü güç olmayı başaran aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) elde ettiği başarı parti içerisindeki tartışmaları dindirmedi. AfD eş başkanı Frauke Petry, Berlin’de parti yöneticileriyle düzenlenen basın toplantısında, seçim başarılarına rağmen parti içinde görüş ayrılıklarının da olduğunu belirterek, partisinin Meclis grubunda yer almayacağını açıkladı. Gazetecilerin şaşkın bakışları arasında salonu terk eden Petry’nin ardından söz alan diğer eş başkan Jorg Meuthen, Petry’nin bu şekilde davranacağından haberleri olmadıklarını ifade ederek özür diledi. Petry’nin hükümet ortağı olmak için daha ılımlı olmasını savunduğu partisinden istifa edebileceği konuşuluyor. Rusya yanlısı ve antikapitalist duruşuyla bilinen Petry, son genel başkanlık seçiminde partideki iktidarını kapitalizm ve Batı yanlısı aşırı milliyetçi hizbe kaptırmıştı.

Türk vekil sayısı arttı

Almanya’da önceki gün yapılan genel seçimde, 14 Türkiye kökenli aday milletvekili olarak Federal Meclise girmeye hak kazandı. Geçici ilk resmi sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) 6, Yeşiller Partisi’nden 5 Sol Parti’den ise 3 Türk kökenli Alman vatandaşı vekillik hakkı kazandı. Böylece 11 olan Türk kökenli milletvekili sayısı bu seçimde 14’e yükselirken, göçmenlerin kurduğu parti Alman Demokratlar Birliği (ADD), sadece Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde girdiği seçimlerde 41 bin 178 oy alabildi.