25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Mısır halkı komploları barışçıl gösterilerle sonuçsuz bırakacak

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Mısır halkının komploları barışçıl gösterilerle sonuçsuz bırakacağını açıkladı.

30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Mısır halkı komploları barışçıl gösterilerle sonuçsuz bırakacak
İhvan tarafından yapılan açıklamada, hükümet, ülkede kaos oluşturma ve iç savaş çıkarma politikası izlemekle suçlandı.
 
Açıklamada, "Mısır hükümeti, Irak senaryosunu Mısır'da tekrar etmeye çalışıyor. Halk tüm bu komploları barışçıl gösterilerle sonuçsuz bırakacaktır" denildi.
 
İhvan'ın terör örgütü ilan edilmesine de değinilen açıklamada, "Biz bu kararı hiç bir şekilde tanımıyoruz. Bu ölü doğmuş bir karardır. Üstelik Mısır makamları bu kararı aldıktan sonra Kuveyt ve İngiltere gibi ülkeler ile pek çok uluslararası örgütlerden tepki almıştır" ifadesi kullanıldı.  
 
Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi ise açıklamasında, "Mısır, Cezayir örneğinde olduğu gibi iç savaşa sürüklenmeye çalışılıyor ancak biz bunun başarılı olmasına izin vermeyeceğiz. Direnişimiz barışçıl bir şekilde ve tüm gücüyle devam ediyor" ifadesini kullandı.
 
Mısır makamlarının şiddete teşvik etmekle suçladığı hareketin açıklamasında, Mısır halkı, üniversite, hapishane ve fabrikalardaki gösterilere destek vermeye çağrıldı.
 
Cezayir'de, 1991 yılında yapılan parlamento seçimlerini İslami Kurtuluş Cephesi'nin kazanmasıyla hükümetle İslami hareketler arasında 10 yıl süren bir iç savaş yaşanmıştı.
 
3 kişi gözaltına alındı
 
Bu arada, Mısır İçişleri Bakanlığı, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, Mısır Ulusal Güvenlik Birimi'nin başkent Kahire'deki bir otelden, "El-Cezire Mubaşir Mısır" televizyon kanalına görüntü ve haber servis edildiği bilgisine ulaşıldığını belirtti.
 
Açıklamada, "İhvan'a bağlı üyelerin Kahire'deki bir otelin iki odasını basın ofisi gibi kullandığı, içişlerine zarar veren söylenti ve yalan haberleri yetkili merciilerin izni olmadan Katar'daki El-Cezire kanalına servis edildiği tesbit edildi. Söz konusu otel odalarının ayrıca örgütsel toplantılar için de kullanıldığı kaydedildi" denildi. 
 
Bakanlık ayrıca El-Cezire kanalına görüntü ve haber servis eden 1 Avustralyalının da yakalandığını ifade etti. Açıklamada emniyet güçlerinin düzenlediği baskında kamera, fotoğraf makinası, montaj ve canlı yayın ünitesi gibi medya içerikli ekipmanların yanı sıra, üniversitedeki imtihanların boykot edilmesi içerikli broşürler ve örgüte ait yayınlara el konulduğunu açıkladı.
 
Yakalanan örgüt üyeleri hakkında yasal işlemin başlatıldığı, zanlılarla iletişim halinde olduğu anlaşılan diğer üyelerin ise takip edildiği dile getirildi.
 
El-Cezire kanalında görevli bir yetkili ise "El-Cezire İngilizce" kanalına bağlı 3 kişinin Mısır emniyet güçleri tarafından gözaltına alındığını ifade etti. 
 
Yetkili, El-Cezire İngilizce ve Arapça'nın Mısır'da yayın yapamayacağına dair yasal bir belgenin olmadığını vurgulayarak, "Mısır'da yayın yapamayacağına dair yasal belge sadece "El-Cezire Mubaşir Mısır" televizyon kanalı hakkında çıkarıldı. Ancak El-Cezire müessesesinin Mısır'da yayın izni bulunmaktadır" diye konuştu.