26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Nereden baksan tutarsızlık

Barzani’nin Irak anayasasına aykırı sözde bağımsızlık referandumuna, şaibeli oylar, PKK desteği, Türkiye itirafı ve Erbil’deki İsrail bayraklı kutlamalar damga vurdu.

27 Eylül 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Nereden baksan tutarsızlık

Mesud Barzani liderliğindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) önceki gün tek taraflı gerçekleştirdiği anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumu ‘tutarsızlıklar’ bütününe döndü. Bölgedeki tüm yönetimlerin karşı çıktığı emrivaki oylamanın sonuçlarıyla ilgili de çelişkili bilgiler ile şaibeyi ispatlayan görüntüler gelirken; resmi rakamlar açıklanmadan Erbil’de kutlamaya çıkan grupların bir bölümünün ellerindeki İsrail bayrakları  dikkat çekti.

KATILIM DÜŞÜKTÜ

Bağdat Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nda açıklama yapan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, “Referandum gerçekleşirken çok sayıda şaibe şikayetleri aldık. İlginçtir ki hiçbir gözetime tabi tutulmayan referanduma karar verenler sonucunu da kendileri açıkladı” dedi. İran ajansı IRNA’ya konuşan devrik lider Saddam’ın davasında bulunmuş Iraklı yargıç Munir Haddad da, özellikle Kerkük ve Süleymaniye’de katılımın yüksek gösterildiğini belirtti. Haddad’ın gözlemini doğrulayacak bir başka haberi de İngiliz yayın kuruluşu BBC geçti. BBC “Sokaklarda tek bir kişiyi bile bulmak zordu. Özellikle Türkmenler’in oy kullandığı okullarda çok az sayıda seçmenle karşılaştık” yazdı. Barzani’ye bağlı haber kanalı Rudaw, Kerkük’te katılımın yüzde 78, Süleymani’ye de ise yüzde 55 olduğunu iddia etmişti. Rudaw’ın 5,2 milyon kişinin katılması beklenen ve 3 milyon kişinin oy verdiği iddia edilen seçimde; sadece 282 bin 17 kişinin oy ortalamasını açıklaması da dikkat çekti. 

AZINLIĞA BASKI

Öte yandan, şaibeyi ispatlayan ‘Evet’ oyu işaretli olarak dağıtılan pusulalar sosyal medya üzerinden paylaşıldı. Ezidilerin bulunduğu Şareya, Mahad ve Berşavi kampında da ‘evet’ oyu hazır pusulalar verildiği ve mültecileri kamplardan göndermekle tehdit edildikleri öğrenilirken; Asuri Federasyonu’ndan Kara Hermez, “Orada yaşayan Asuriler, IKBY’nin baskısı altında. Neden ‘evet’ desinler ki” ifadelerini kullandı.

PKK/PYD’DEN DESTEK

Neçirvan Barzani referandumun ‘Türkiye’ye tehdit olmadığını’ iddia ederken itiraf bir Peşmerge komutanından geldi. Middle East Eye’a konuşan İran’dan Kerkük’e yerleştirilmiş komandolar birliği PAK’ın komutanı Hüseyin Yazdanpana, Türkiye, Irak ve İran’ı içine alan bir Kürt devleti kurmak istediklerini vurguladı. Kampanya süresince de Erbil’e asılan sözde Kürdistan haritalarında Türkiye’den topraklar da bölgeye dahil edildi. Terör örgütü PYD’nin Başkanı Salih Muslim de, Suudi basınına “Referandumu destekliyoruz” dedi. 

Netanyahu’dan demeç yasağı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) sözde bağımsızlığına destek veren tek ülke olması ve kutlamalarda bayrağının açılmasıyla tam anlamıyla ‘ifşa olan’ İsrail’de, Başbakan Benyamin Netanyahu, referandum hakkında hükümet adına herhangi bir yorum yapılmasını yasakladı. İsrailli bir bakan ve başka bir yetkili, önceki gün Reuters’e yaptıkları açıklamada, “Bibi bizden konuşmamamızı istedi” diyerek iddiayı doğruladı.

ABD KIRGIN AB ÜZÜNTÜLÜ!

IKBY referandumu hakkında ABD’dan ‘hayal kırıklığı’, AB’den ise ‘üzüntü’ mesajı geldi! ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert IKBY’nin kararından dönmemesinden dolayı ‘derin hayal kırıklığı yaşadık, aşırıcı gruplar faydalanacak’ derken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini yazılı açıklamasında ‘çağrılarımızın dikkate alınmamasından üzüntü duyduk’ ifadelerini kullandı.