27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Obama’nın seçim zaferi ve Cumhuriyetçilerin siyasal kimlik krizi

Obama’nın ikinci kez başkan seçilmesi ABD iç siyaseti açısından önemli yapısal değişikliklerin perçinlenmesi anlamına geliyor.

KADİR ÜSTÜN / ANALİZ9 Kasım 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Obama’nın seçim zaferi ve Cumhuriyetçilerin siyasal kimlik krizi
2008’de ilk kez bir siyahi başkan seçilmesi daha büyük bir toplumsal değişimin göstergesiydi. Genç nesil sekiz yıllık oğul Bush döneminin ürettiği ekonomik çöküntü, Afganistan ve Irak savaşları ve ABD’nin genel olarak uluslararası itibar kaybına itiraz etmişlerdi. Obama’nın değişim sloganını benimseyen bu nesil 2012’de değişimin ivmesinden memnun değildi ve Obama da bunu itiraf ediyordu zaten. Ancak 2008’de başlatılan bu ‘başkaldırı’ 2012’de perçinlenmez ve ülke kendi içerisinde ciddi bir kimlik krizine girmiş Cumhuriyetçilere emanet edilirse, ABD’nin hem iç sorunları hem de uluslararası liderliği ciddi bir tehdit altına girecekti.

Dün akşam ortaya çıkan seçim tablosuna bakıldığında, genç, kadın, Latino ve siyah oylarının Cumhuriyetçilere gitmeyişi seçimin kaderini belirledi. Cumhuriyetçi partinin Bush döneminin travmasını hala atlatamadığı tekrar gözler önüne serildi. Son iki yıldır Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğunu kullanarak Obama’ya icraat yaptırmayan Cumhuriyetçiler, halkın gözünde itibar kaybetmişlerdi. Geleneksel olarak Cumhuriyetçilere oy veren Latino kitleleri göçmenlik meselesindeki sert tavırları yüzünden Obama’ya kaptıran Cumhuriyetçi parti önümüzdeki dönemde siyasal kimlik krizini çözmek zorunda. Muhafazakar, yaşlı ve beyaz ana kitleye dayanan parti Amerika’nın demografik ve sosyo-ekonomik çeşitliliğini yansıtamayan bir parti olmaya devam ederse ve siyasetini aşırı muhafazakarları memnun etme üzerinden kurgularsa, Cumhuriyetçilerin 2016’da da işi zor.


Başkan Obama önümüzdeki dönemde Cumhuriyetçilerin bu kimlik arayışını kendi lehine çevirmeye çalışacaktır. Temsilciler Meclisi’nin uzlaşmaz tavrı bir ölçüde devam edecektir ancak Cumhuriyetçiler Obama’ya iş yaptırmayan görüntü vermekten rahatsızlar. Obama’yla daha uzlaşmacı bir tavır takınıp parti içinde daha kuşatıcı bir siyaset üretmek için çabalayacaklardır. Demografik, sosyo-ekonomik ve kültürel çeşitliliği önemsemeyen bir Cumhuriyetçi parti önümüzdeki dönemde giderek etkisizleşecektir. Obama sonrası Demokrat Parti’nin geleceği ise Obama’nın ikinci dönem başarısıyla doğrudan ilişkilidir.