26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Onlarca alim ve aktivistin tutuklandığı Suudi Arabistan'da neler oluyor?

Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği saray darbesiyle yönetimi ele geçiren genç veliaht prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'da köklü değişikliklere imza atıyor. Özellikle son günlerde milli bayram kutlamalarında ortaya çıkan görüntüler dünya kamuyonu meşgul etmeye devam ediyor

star.com.tr/ Yaser Emre26 Eylül 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği saray darbesiyle yönetimi ele geçiren genç veliaht prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'da köklü değişikliklere imza atıyor. Özellikle son günlerde milli bayram kutlamalarında ortaya çıkan görüntüler dünya kamuyounu meşgul etmeye devam ediyor.
 
 
Suudi Arabistan'ın 32 yaşındaki genç veliaht prensi Muhammed bin Selman yumuşak saray darbesiyle Riyad yönetimini ele geçirmesinin ardından ülke tarihinde görülmemiş kararları uygulamaya başladı.
 
Haziran ayı içerisinde eski İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayef'i "uyuşturucu bağımlısı" olduğu iddiasıyla görevden indiren Muhammed bin Selman 4 ay içerisinde ülkesinde köklü değişikliklere imza attı.
 
ÇOK SAYIDA İSİM TUTUKLANDI
 
Katar krizinin patlak vermesiyle Doha yönetimine ambargo uygulamaya başlayan Suudi Arabistan, Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülkenin arabuluculuk çağrılarını reddetmiş ve krizi devam ettirme kararı almıştı.
 
 
Son yaşanan süreçte ABD Başkanı Trump'ın araya girmesiyle Muhammed bin Selman ve Katar Emiri arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşmiş görüşmenin hemen ardından Riyad yönetimi Katar'a yönelik eleştirilerini arttırarak devam ettirmişti.
 
Doha ve Riyad yönetimi arasında bu sürpriz telefon görüşmesinin ardından Suudi Arabistan'da yaşayan çok sayıda aktivist, alim ve vaiz Twitter üzerinden iki ülke arasında sağduyu çağrısında bulunmuştu.
 
Milyonlarca takipçisi olan onlarca alim ve aktivistin bu çağrısına sessiz kalmayan Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın yakın tarihinde görülmemiş bir karara imza atarak tutuklama dalgası başlatmıştı.
 
Gelinen son noktada ise dünyaca meşhur Muhammed Avde gibi 100'e yakın isim Suud hapishanelerinde tutuluyor.
 
GÖLGE CIA STRATFOR'DAN KRİTİK İDDİA
 
Amerikan istihbaratına yakınlığıyla bilinen ve "Gölge CIA olarak ünlenen Stratfor sitesi geçtiğimiz günlerde ortaya attığı bir iddiada genç veliaht prens Muhammed bin Selman'ın ülkede laik yönetime geçmeye hazırlandığını ve Suudi Arabistan Krallarının sıfat olarak kullandığı "Hadimul Haremeyn" ifadesini kaldırmaya hazırlandığını iddia etmişti.
 
BAE BÜYÜKELÇİSİNDEN "SEKÜLER ORTADOĞU" İDDİASI
 
Birleşik Arap Emirlikleri'nin skandallarıyla meşhur Washington büyükelçisi Yusuf Uteybe ABD'de katıldığı bir TV programında "Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve BAE seküler bir Ortadoğu istiyor" ifadelerine yer vermiş, Riyad yönetiminden ise konuyla alakalı bir açıklama yapılmamıştı.
 
MİLLİ BAYRAM GÜNÜNDE BİR İLK
 
Suudi Arabistan'ın 86. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla ülke genelinde düzenlenen kutlamalarda Suudi Arabistan tarihinde bir ilk niteliği taşıyan görüntüler ortaya çıktı.
 
Geçtiğimiz aylarda 15 yaşındaki bir çocuğun sokak ortasında dans etmesinden dolayı gözaltına alındığı ülkede Milli bayram eğlencelerine yüzlerce kişi katılım gösterdi.
 
4 AY İÇERİSİNDE İLKLER SİLSİLESİ
 
Göreve gelmesinin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen genç veliaht prens Muhammed bin Selman'ın ülke içerisinde aldığı kararlar birer ilk niteliği taşıyor.
 
Milli bayram dolayısıyla ilk defa kadınların stadyumlara girmesine izin veren genç veliaht, aynı zamanda Huber belediye başkanı yardımcılığına da bir kadını getirdi.