25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Peskov: INF'yi ihlal eden Rusya değil ABD'dir

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’nin INF kapsamında yasaklanan menzile sahip füzeleri test etme planlarının, Washington’un konumunun mantıklı bir devamı olduğunu söyledi.

star.com.tr14 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Peskov: INF'yi ihlal eden Rusya değil ABD'dir
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilere verdiği demeçte Rus tarafının Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'na (INF) sadık kalmadığı konusunda ABD ile aynı fikirde olmadığını belirtti.
 
Peskov, "Aksine, herkesi ikna edebilecek şekilde bu anlaşmayı ABD'nin ihlal ettiğini kanıtladık. Bu nedenle, INF'nin temel hükümlerini ihlal eden sistemleri kullanan, Rusya değil ABD'dir.''
 
Peskov, ayrıca Washington’un daha önce taslak bütçeye bu sistemlerdeki araştırma projeleriyle ilgili bir madde eklediğini hatırlattı.
 
Peskov, ''Doğal olarak testsiz AR-GE uygulaması çoğu zaman olanaksızdır. Bu nedenle, bu durumun mantıklı bir devamı.'' dedi.
 
Daha önce, Associated Press (AP), Pentagon'un INF anlaşmasınca 30 yıldan uzun süredir yasaklanan iki tür füzeyi test etmeye başlamayı planladığını öne sürmüştü.
 
INF ANLAŞMASI
 
1987'de ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan ve 1988 yılında yürürlüğe giren anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya atılabilen orta menzilli füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. Anlaşma, denizden ateşlenen füzeleri kapsamıyor. Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edildi. INF Anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyor.
 
Son dönemlerde yaşanan krizde ABD Rusya'yı testlerini gerçekleştirdiği füzelerle anlaşmayı ihlal etmekle suçlarken, Rus hükümeti ABD'yi elinde delil bulundurmadan anlaşmadan çekilmek için ikiyüzlülük yapmakla suçladı.