19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Putin canlı yayında resti çekti: Minsk Anlaşması artık yok!

Canlı yayında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Minsk Barış Anlaşması artık yok. Ukrayna'nın askerden arındırılması lazım. Ukrayna'nın NATO'ya girmesi Rusya için büyük bir tehdit.' dedi.

22 Şubat 2022 Salı 19:32 - Güncelleme:
Putin canlı yayında resti çekti: Minsk Anlaşması artık yok!

Basın mensuplarına açıklama yapan Putin, Kiev ve Moskova arasında tekrar ilişki kurulabilmesinin tek yolunun Luhansk ve Donetsk'teki halkların iradesinin tanınması gerektiği olduğunu ifade etti. Putin, "Yapılması gereken bu halkların iradesini kabul etmektir. Luhansk ve Donetsk halk iradesinin kabul edilmesi lazım. Bundan çok kez bahsettim. Bu konular Avrupa ve ABD'li meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde de dile getirildi. Zaten bu bölgelerde bir referandum yapıldı ve halk gönüllü bir biçimde karar erdi. Bu referandumun Kosova'dakinden farkı ne? Bu konuda şüpheleri olanlar, demokrasi oldukların düşünüyorlar" dedi.

"UKRAYNA'NIN NATO'YA KATILMASINA KARŞIYIZ"

Rusya'nın Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına karşı olduğunu ve bunu stratejik bir tehdit olarak gördüğünü belirten Putin, "Bu bizim için bir tehdittir. Bunu çok kez dile getirdim" dedi. Sovyet döneminden bu yana Ukrayna'nın nükleer yetkinliklere sahip olduğunu belirten Putin, "Bu konuda uzmanlar, nükleer santralleri var ve nükleer yetkinliklere sahipler. Bu kapsamda diğer ülkelere göre kolayca nükleer silah edinebilirler. Bu da stratejik olarak Rusya'ya yönelik bir tehdit niteliği taşıyor. Bunu göz önünde bulunduruyoruz" diye konuştu.

RUS ORDUSUNUN YURTDIŞINDA KONUŞLANDIRILMASINA YEŞİL IŞIK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rus ordusunun yurtdışında konuşlandırılmasında dair talebi Federal Meclis tarafından onaylandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rus ordusunun yurtdışında konuşlandırılmasında dair talebi Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federal Meclis tarafından onaylandı. Meclis'in söz konusu kararı oy birliğiyle aldığı ifade edilirken, Rus ordusunun Ukrayna'nın Donbass bölgesinde konuşlanması için hiçbir engel kalmadı.

Öte yandan Rusya dün Ukrayna'nın doğusundaki Donbass Bölgesi'nde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlıklarını tanımıştı.

DİPLOMATİK PERSONELLER TAHLİYE EDİLECEK

Rusya Dışişleri Bakanlığı, çok yakın bir zamanda Ukrayna'daki diplomatik personelinin tahliye edileceğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın Kiev'deki büyükelçiliğinin yanı sıra Odessa, Lviv ve Harkiv'deki konsolosluklarının 2014'ten bu yana saldırılara uğradıkları iddia edildi.

Söz konusu saldırılar nedeniyle Rus diplomatların, elçilik ve konsolosluk personelinin güvenliğini sağlamak için tahliye kararı alındığına işaret edilen açıklamada, "Rusya yönetimi, çok yakın bir zamanda Ukrayna'daki diplomatik personelinin tahliye edilmesi kararı almıştır." ifadesine yer verildi.