19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Putin'den Karabağ ve Türkiye açıklaması!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ sorununun çözümüne ilişkin görüşmelere Türkiye dahil birçok ülkenin katılması gerektiğini söyledi

AA29 Ekim 2020 Perşembe 16:32 - Güncelleme:
Putin'den Karabağ ve Türkiye açıklaması!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan’ın müzakere masasına oturmaları gerektiğini belirterek, “Azerbaycan ile Ermenistan’ın, Türkiye’nin de olduğu Minsk Grubu çerçevesindeki müzakerelerle çözüme ulaşması gerekiyor.” dedi.

Putin, video konferans yöntemiyle katıldığı “Rusya Çağırıyor!” adlı etkinlikte çeşitli yatırım şirketi temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Dağlık Karabağ’da ilk çatışmaların etnik meselelerden başladığını savunan Putin, “Sovyetler Birliği yönetimi de insanların güvenliğini sağlayacak etkin bir karar almamıştı, Ermenistan eline silah alarak kendisi adım atmıştı.” diye konuştu.

Azerbaycan’ın ise Karabağ’daki 7 bölgenin Ermenistan’la ilişkili olmadığı görüşünde olduğunu belirten Putin, “Azerbaycan, 'Bu toprakları tekrar geri almaya ve Dağlık Karabağ konusunu da halletmeye hakkımız var.' diyor. Herkesin kendi doğrusu var ve basit bir çözüm yok, zira çok karışık bir düğüm var.” dedi.

Putin, Rusya’nın mevcut duruma ilişkin açık bir yaklaşıma sahip olduğunu söyleyerek, “Karabağ’da belirli bir rejimin sağlanmasıyla 5 artı 2 bölgenin Azerbaycan’a verilmesini konuşmak bizim yaklaşımımızdır. Uzun süreli çözüm için iki tarafa da uygun olan bir çıkar dengesi sağlanmalı.” ifadelerini kullandı.

Krizin çözümü için ilk etapta çatışmaların durdurulması ve müzakere masasına oturulması gerektiğini dile getiren Putin, “Azerbaycan ile Ermenistan’ın, Türkiye’nin de olduğu Minsk Grubu çerçevesindeki müzakerelerle çözüme ulaşması gerekiyor. Bunun başarılabileceğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN PUTİN'E KARABAĞ TEKLİFİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile telefon görüşmesinde Karabağ sorununu beraber çözme adımını olumlu karşılamıştı ama bu adımı atarken kırmızı çizgilerin bulunduğunu bu sözlerle anlatmıştı;

"En son Sayın Putin ile görüştük. Artık bu işe gelin bir son verelim. İstersen bu işi birlikte çözeriz. Siz Paşinyan'la bu görüşmeleri yapın, ben İlham kardeşimle yapayım. Bu işi tatlı bir yere bağlayalım. Heyetler görüşsün. Ama bir şeye karar verelim, bu işi çözecek miyiz, çözmeyecek miyiz? Biz samimiyiz. Bu adımı atalım. Güzel bir görüşme oldu. Temennim odur ki bunu neticlendiririz. Kırmızı çizgilerimizi de söyledik. Bunlar aşıldığında babamızın oğlu olsa gözümüz görmez. 'Siz Suriye'den Azerbaycan'a yabancı güçler gönderiyorsunuz' diyorlar. Ben de Sayın Başkan'a '2000 civarında PKK/YPG'lileri Ermenistan 600 dolar maaşla orada savaşıyorlar' dedim. 'Benim haberim yok' dedi. Bunun üzerinde durmanız lazım. Buna göre adımlar atmak lazım. Sayın Putin'in PKK/YPG'ye yüz vereceğine ihtimal vermiyorum ama Paşinyan'a söylemesi lazım, gereği yapılır."