26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Putin'in Donbass kararı dünyayı ayağa kaldırdı! Tepki yağıyor

Rusya lideri Vladimir Putin, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararına imza atarak onay için parlamentoya gönderdi. Putin ayrıca, Rus ordusuna 'barış gücü' olarak Donbas'a müdahale etme talimatı verdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 'Kimseye bir şey vermeyeceğiz' açıklaması yaparken, dünyadan karara tepki yağdı.

22 Şubat 2022 Salı 11:20 - Güncelleme:
Putin'in Donbass kararı dünyayı ayağa kaldırdı! Tepki yağıyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, Luhansk ve Donetsk'in egemenliğini tanıma ve iki bölgenin bağımsızlığını destekleme kararına imza attı. Putin ayrıca, Rus birliklerine 'Ukrayna'ya girin" talimatı verdi.

NATO, AB ve BM gibi örgütlerden tepki yağarken, kararın ardından yoğun bir diploması trafiği yaşandı.

Bölgeden gelen çatışma ve askeri hareketlilik haberleri, büyük bir savaşın eşiğine getirdi. İşte Putin'in kararı ve sonrasında yaşananlar...

AB, RUSYA'NIN EYLEMLERİNE GÖRE YAPTIRIM PAKETİNİ GÜÇLENDİRECEK

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, AB'nin açıkladığı yaptırımların Rusya'nın eylemlerine göre güçlendirileceğini söyledi.

Sefcovic, AB'nin Birlik işlerinden sorumlu bakanlarının toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu.

Bakanların görüştükleri her konunun Ukrayna gerilimi ışığında ele alındığını belirten Sefcovic, "(Açıklanan paket) Bu bizim ilk tepkimizi içeriyor. Rusya'nın artan eylemleri karşısında biz de paketi güçlendireceğiz." dedi.

Sefcovic, halihazırda AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Fransa'nın başkenti Paris'te AB ülkelerinin dışişleri bakanları ile olağanüstü gayriresmi toplantıda olduğunu dile getirdi.

Durumun çok hızlı geliştiğini dile getiren Sefcovic, bakanların paketi görüşmeye devam ettiklerini aktardı.

Sefkovic, martta düzenlenecek AB Zirvesi'nin ana gündeminin Ukrayna ile ilgili gelişmeler olacağını kaydetti.

NATO ile AB ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sefcovic, "Umarım ortak bildirimiz en yakın zamanda imzalanır." diye konuştu.

Borrell, Moskova yönetiminin Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıma kararına karşılık bunu destekleyen Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, "askeri sektördeki" sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıklamıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ZELENSKİY'LE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy telefonda görüştü.

İki lider, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararını ele aldı.

Türkiye'nin tutumunu Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamayla ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözde cumhuriyetleri tanımasının kabul edilmez olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hedef alan her türlü karara karşı olduklarını, sorunun çözümü için uluslararası alanda diplomasinin tüm imkanlarından yararlanılması gerektiğini vurguladı.

"EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ TEDBİRLER UYGULAMAYA GİRECEK"

Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanıma kararına tepki gösteren İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Son ana kadar diplomasiden vazgeçmeyeceğiz. Emsali görülmemiş tedbirler uygulamaya girecek. Putin'e diplomasi konusunda her türlü şansı verdik. ABD ve AB ile birlikte ne gerekirse yapmaya hazırız. Beş Rus bankasına yaptırım uyguluyoruz. Üç kişi için de yaptırım uyguluyoruz. Bu kişilerin varlıkları dondurulacak, Bu yapacaklarımızın ilk aşaması." dedi.

AB'NİN YAPTIRIMLARI

AB'nin Rusya'ya ilk yaptırımlarının Ukrayna'daki ayrılıkçıları tanıyanları, bazı Rus bankalarını, Rusya'nın AB piyasalarına erişimini, ayrılıkçılarla ticareti kapsaması bekleniyor.

PUTİN'DEN YENİ AÇIKLAMA: UKRAYNA'DAKİ DURUM İSTİSNA

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde, ülkesinin, Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan eden Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanıma kararı almış olmasına ilişkin, "Rusya, eski Sovyet ülkelerinin egemenliğini hep desteklemiştir, Ukrayna ile ilgili durum, bu ülkeye dışarıdan edilen etki nedeniyle bir istisna." ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY: YAPTIRIMLAR KONUSUNDA ACİL YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Rusya'nın Luhansk ve Donetsk'i tanıması daha fazla saldırganlık için zemin oluşturdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığından Rusya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi yönünde talep aldım" dedi.

Zelenskiy, "Yaptırımlar konusunda acil yardıma ihtiyacımız var." diye konuştu.

"RUSYA GERÇEK YÜZÜNÜ GÖSTERDİ"

Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, "Sonuna kadar topraklarımızı koruyacağız. Rusya gerçek yüzünü gösterdi, biz bunu işgalden bu yana 8 yıldır biliyorduk şimdi dünya öğrenmiş oldu." dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: KABUL EDİLEMEZ

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Senegal'e giderken uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, krize ilişkin, 'Biz Rusya'nın bu kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz.' dedi.

Erdoğan açıklamasını şöyle sürdürdü:

Krizin çözümüne ilişkin mesajlarımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Son gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı açıklamada da Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararının Minsk Anlaşmaları'na aykırı olduğu belirtildi. Bu kararın Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı.

Biz Rusya'nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz.

ALMANYA, KUZEY AKIMI 2 BORU HATTI PROJESİNİ DURDURDU

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Rusya'nın adımlarının ardından Kuzey Akım 2'ye ruhsat verilmesi artık imkansız, durumu değerlendirmeliyiz" dedi.

UKRAYNA'DAN YAPTIRIM ÇAĞRISI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dünyaya, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıması nedeniyle Rusya'ya sert yaptırımlar uygulama çağrısı yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan son dakika açıklamasında, Ukrayna'nın Rusya Federasyonu'nun, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıma kararını kınadığı bildirildi.

Rusya'nın bu hareketiyle uluslararası hukukun temel norm ve ilkeleri olan Birleşmiş Milletler anlaşmalarına açıkça karşı çıktığı aktarılan açıklamada, bu ülkenin, Ukrayna'nın uluslararası tanınan sınırları içinde egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğine dikkati çekildi.

Açıklamada, Rusya Federasyonu'nun sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti ve sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararının hiçbir hukuki sonucu olmayacağı belirtilerek, Ukrayna'nın şu anda silahlı çatışmanın yayılmasını önlemek için tüm diplomasi araçlarını kullandığı kaydedildi.

Rusya Federasyonu'nun bundan sonraki kararları ve hamlelerinin büyük ölçüde gelişmelere verilen küresel tepkilere bağlı olduğu hatırlatılan açıklamada, "Bu bağlamda, daha fazla gerilimin tırmanmasının kabul edilemez olduğuna dair açık sinyal göndermek için Rusya'ya karşı sert yaptırımların uygulanmasında ısrar ediyoruz" ifadesine yer verildi.

İNGİLTERE, RUSYA'YA ACİL EKONOMİK YAPTIRIM PAKETİ UYGULAYACAK

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'ya acil uluslararası yaptırım paketi uygulayacaklarını belirterek, bu yaptırımların, "Rusya'nın savaş makinesini destekleyen ekonomik çıkarlarına" darbe indireceğini bildirdi.

Johnson, Ukrayna'daki son durum ve yaptırım paketi dahil Rusya'ya verilecek yanıtın ele alındığı Acil Durum Kabine Toplantısı'nın (COBRA) ardından açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yı topyekun işgal etmeye kararlı olduğunu söyleyen Johnson, "Korkarım ki tüm kanıtlar, Putin'in gerçekten de Ukrayna'yı tam anlamıyla işgal etmeye, bağımsız, egemen bir Avrupa ülkesini boyun eğdirmeye kararlı olduğu yönünde. Kesinlikle net olalım. Bu kesinlikle felaket olacak." dedi.

Johnson, İngiltere'nin, Putin'in Ukrayna'nın başkenti Kiev'e topyekun işgal gerçekleştirmesi durumunda "Putin'in başarısız olmasını" sağlamak için çalışacağının altını çizdi.

Putin'in asker göndererek Ukrayna'nın egemenliğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini aktaran Johnson, "Acil bir uluslararası yaptırım paketi oluşturacağız. Bu, bir yaptırım paketinin ilki çünkü Rusya'nın daha fazla irrasyonel davranışı olacağına inanıyoruz." dedi.

İngiltere'nin yaptırımlarının, Rusya'nın savaş makinesini destekleyen ekonomik çıkarlarına darbe indireceğini dile getiren Johnson, "(Yaptırımlar) Rusya'yı çok sert vuracak ve bir işgal durumunda yapacağımız daha çok şey var." ifadelerini kullandı.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI ZELENSKİY: KİMSEYE BİR ŞEY VERMEYECEĞİZ

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanımasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den ilk tepki geldi. 'Alınan kararlarla bağlantılı sonuçların tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir.' diyen Zelenskiy, 'Kimseye bir şey vermeyeceğiz. Bundan eminiz.' ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, ayrılıkçıları tanımanın tek taraflı olarak Minsk anlaşmalarından çıkmak ve Normandiya Formatında alınmış kararları göz ardı etmek anlamına gelebileceğinin aktararak, kararın barış çabalarını baltaladığını belirtti.

Kimseye bir şey borçlu olmadıklarını ifade eden Zelenskiy, "Kimseye bir şey vermeyeceğiz. Bundan eminiz. Çünkü 2014 Şubat değil, 2022 Şubat'tayız. Başka bir ülke, başka bir ordu. Tek amaç Ukrayna'da barış." dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Washington'da yapacakları görüşme öncesinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Twitter'da paylaştığı mesajında Kuleba, "Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşılık olarak sert yaptırımlar uygulanması gerektiğinin altını çizdim" dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin (DPR ve LPR) bağımsızlığını tanıma kararının Ukrayna'nın egemenliğini ihlal ettiğini belirtti.

HAREKETLİ SAATLER

Putin'in imzası ve orduya verdiği talimat sonrası, bölgede askeri hareketliliğin arttığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lviv'deki personeline 'geceyi Polonya'da geçirme' emri verdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın Lviv kentindeki Amerikan diplomatik personelinin güvenlik sebepleri dolayısıyla Polonya'ya gideceğini doğruladı.

LPR, Aleksandrovsk'taki gaz boru hattının Ukrayna kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bombardıman sonucunda hasar gördüğünü Söyledi. LPR ayrıca, Ukrayna kuvvetlerinin Lugansk'taki Slavyanoserbsk'i bombardımanı sonucunda bir sivilin yaralandığını ileri sürdü.

Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanımasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye saati ile 05.00'te New York'ta toplandı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, 'Son gelişmeler çerçevesinde, vatandaşlarımızın Ukrayna'nın doğu bölgelerinden ayrılmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir" çağrısı yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, paylaştığı Twitter mesajında, AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Truss, İngiltere ve AB'nin "Putin rejimine karşı hızlı yaptırımlar uygulamak ve Ukrayna'ya destek vermek için koordinasyon sağlamak" konusunda anlaştığını ifade etti.

Zelenskiy ile konuşan Biden, Rusya'ya karşı 'hızlı ve kararlı' yanıt vereceklerini taahhüt etti.

İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna'ya savunma amaçlı askeri malzeme gönderebileceklerini açıkladı.

KARARA TEPKİ YAĞDI

Putin'in kararına başta NATO müttefikleri olmak üzere, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunam ülkelerden tepki yağdı.

NATO, Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararını kınadı.

Genel Sekreter Stoltenberg, "Rusya bir kez daha Ukrayna'yı işgal için bahane sahnelemeye çalışıyor" dedi.

Türkiye'den ilk tepki Ankara'an geldi. Dışişleri Bakanlığı, "Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz" açıklamasını yaptı.

BM Genel Sekreteri Guterres de "Karar Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ihlalidir." dedi. Moskova'nın adımını kınadı.

ABD Başkanı Biden kararı şiddetle kınadı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile telefon görüşmesi yaptı. Yaptırım planı dahil, Washington'ın vereceği yanıtı konusunda bilgilendirdi.

Beyaz Saray, ayrıca Donetsk ve Luhansk bölgelerine yönelik yatırım, ticaret ve finansmanın yasaklanacağı bir başkanlık kararnamesi imzalandığını duyurdu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, "Rusya'nın yasa dışı eylemleri cezasız kalmayacak." açıklaması yaptı.

Almanya, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki bölgeleri tanıma kararından dönmesi çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya'nın adımını kınadı. Avrupa'nın yaptırımları devreye sokması çağrısı yaptı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Putin'in kararını sert bir şekilde kınadı.

Yapılan açıklamada, "Bu adım, AGİT'in temel ilkelerini ihlal ediyor" ifadesine yer verildi. Rusya, kararını geri almaya davet edildi.

Hollanda Başbakanı Rutte, sınırlı AB yaptırım paketi üzerinde anlaşıldığını duyurdu.

Yaptırımların ayrılıkçıların bağımsızlığının kabul edilmesinden sorumlu olanları hedef alacağını söyledi.

Rusya'nın adımına Avustalya'dan da tepki gecikmedi.

Avustalya Başbakanı Scott Morrison, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda müttefiklerimizle uyum içinde olacağız. Ayrılıkçı bölgelerdeki Rus birliklerine barış gücü demek saçma" açıklamasını yaptı.

Kanada Dışişleri Bakanı Melaney Joy, Rusya'ya ekonomik yaptırımları hazırlamaya başlayacaklarını duyurdu. Rusya'nın bu adımını şiddetle kınadığını ifade etti.

İspanya da Rusya'nın adımını kınadı. Rusya'ya karşı müttefiklerle koordinasyon içinde hareket edileceği açıklandı.

Letonya, Moldova ve Polonya'ya da Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararıma tepki gösterdi. Yaptırımların devreye sokulması çağrısı yapıldı.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararını en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimleri resmen tanıma kararını sert şekilde kınadıklarını bildirdi.

KARARI DESTEKLEYENLER

Rusya'nın müttefiki Çin, acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Rusya'ya herhangi bir tepki göstermeden itidal çağrısı yaptı. Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun, tüm tarafların itidalli davranmasını istedi, diplomatik çözüm adına her türlü çabayı memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise, ilerleyen saatlerde Moskova'nın NATO'dan talep ettiği güvenlik garantilerine vurgu yapıp Rusya'ya destek verdi: "Ülkelerin meşru güvenlik kaygılarına saygı duyulmalı."

Vladimir Putin'in Ukrayna'yı resmen bölüp işgal eden kararına destek verenler ise beklendiği gibi sıkı müttefikleri oldu. Suriye lideri Beşar Esad, Nikaragua ve Yemen'deki isyancı grup Husiler Putin'e destek açıkladı.