25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Rusya her yerden saldırıya başladı! Putin'den müttefikine nükleer füze sözü

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 124. gününe girdi. Rusya, Kiev ve Harkov'u vururken, Luhansk bölgesini ele geçirdi. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin gelecek aylarda müttefiki Belarus'a nükleer başlık taşıma kapasiteli kısa menzilli füze sistemleri yollayacağını söyledi.

27 Haziran 2022 Pazartesi 07:32 - Güncelleme:
Rusya her yerden saldırıya başladı! Putin'den müttefikine nükleer füze sözü

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla Ukrayna'da başlatılan askeri harekat 124. gününe girdi.

Ukrayna'nın doğusundaki Severodonetsk ele geçirildi. Böylece Rus ordusu Luhansk bölgesinin tümünde kontrolü sağladı. Rusya gece de başkent Kiev ve Harkov'u füzelerle vurdu.

Ukrayna televizyonuna konuşan Severodonetsk Belediye Başkanı Oleksandr Stryuk, "Ruslar Severodonetsk'i tamamen işgal etti, ordumuz daha hazırlıklı pozisyonlara çekildi" dedi. Haftalardır süren ağır Rus bombardımanı kenti büyük ölçüde harabeye çevirdi. Çok sayıda sivil Azot kimya fabrikasına sığınmış durumda. Stryuk, şu anda tek çıkış yolunun Rusların elindeki bölgeden geçtiğini söyledi.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

Bölgedeki Rus yanlısı isyancılar, Severodonetsk'in Siverski Donets Nehri boyunca karşısında yer alan Lisiçansk'ın bazı bölgelerine ilerlediklerini söylüyorlar. Ancak Ukraynalı yetkililer bunu doğrulamadı. Severodonetsk ve Lisiçansk, Rus ayrılıkçıların bulunduğu Luhansk bölgesinde, Ukraynalı güçlerin kontrolünde kalan son iki yerdi.

SİVİLLER ŞEHRİ TERK ETTİ

100 bin nüfusa sahip Severodonetsk, sokak çatışmalarına sahne oldu ve kent sakinlerinin çoğu kaçtı. Şehrin alınması, Rusya'nın artık Luhansk bölgesinin neredeyse tamamını ve komşu Donetsk'in büyük bölümünü kontrol ettiği anlamına geliyor.

PUTİN'DEN BELARUS'A NÜKLEER FÜZE SÖZÜ

Rusya lideri Vladimir Putin, ülkesinin gelecek aylarda müttefiki Belarus'a nükleer başlık taşıma kapasiteli kısa menzilli füze sistemleri yollayacağını söyledi. Putin, İskender M sistemlerinin "hem konvansiyonel hem de nükleer başlıklı balistik ve güdümlü füzeler ateşleyebileceğini" belirtti. Sistemlerin 500 kilometreye kadar menzili var. St Petersburg'ta konuşan Putin, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko'nun talebi üzerine Rusya'nın Belarus'a ait SU-25 savaş uçaklarını modernize edip, nükleer silahlar taşıyabilecek hale getirebileceğini de belirtti.

ZELENSKİ: BİZE DESTEK VERİN

Ukrayna lideri Zelenski, "Rusya'nın savaşının bizi durdurmasına izin vermeyeceğiz. Bu nedenle desteğinize ihtiyacımız var. Bu videoyu özgürlüğü tehlike altında olan herkesle paylaşmanızı istiyorum" dedi. Zelenski, "Ne kadar çok insan özgürlüğümüzü ve gerçeği savunma mücadelemizde bize katılırsa Rusya'nın savaşı o kadar çabuk sona erer" açıklamasında bulundu.

ŞOYGU UKRAYNA'DA BİRLİKLERİ DENETLEDİ

Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna işgali beşinci ayına girerken, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ilk kez Ukrayna'ya gitti. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Rus Silahlı Kuvvetleri'nin ana harekat alanındaki mevcut eylem ve durum ile ilgili bilgiler aldı. Şoygu, geçici dağıtım noktalarında Rus askeri için gerekli yaşam koşulları oluşturulmasına özel önem verdi" denildi.

İşte dakika dakika bölgede yaşananlar:

17:20 Rusya: Kiev'de füze üretilen binaları yüksek hassasiyetli füzeyle vurduk

14:40 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Ukrayna savaşının ardından ilk yurtdışı ziyaretini Tacikistan ve Türkmenistan'a gerçekleştirecek.

14:24 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD, Kanada ve İngiltere'nin Rusya'dan altın ithalatının durdurulması talebine zirvede karar verilemeyeceğini ve Avrupa Birliği ortaklarının da konuya ilişkin görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.

13:59 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat'tan bu yana devam eden savaşta yaşamını yitiren Rus askeri sayısının 35 bin olduğunu bildirdi.

13:45 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, G7 liderlerinden Rusya'ya karşı hava savunma sistemleri dahil daha fazla silah yardımında bulunmalarını istedi.

13:11 İtalyan gazetesinin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Türkiye'nin her koşulda hedefinin, adil barışa katkı sunmak olduğunu belirterek, "Bu savaşın mümkün olduğunca uzamasından fayda sağlayacağına inanan aktörler var. 'Savaş uzarsa Rusya zayıflar' diye düşünüyor ve Ukraynalılara ancak savaşı uzatacak kadar destek veriyorlar. Türkiye hiçbir zaman bunlardan olmadı, bundan sonra da olmayacak. Barışa inanmak, barış için gayret göstermek durumundayız." dedi.

11:49 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimiz Zelenski, ulusa sesleniş konuşmasında Belarus vatandaşlarına da seslenerek, "Savaşın içine çekiliyorsunuz. Hatta Şubat ve bahar aylarında olduğundan daha aktif bir şekilde" dedi.

11:42 Tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşayan 22 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka'dan iki bakan, ülkede yaşanan yakıt krizini aşmak için Rusya'yı ziyaret edecek.

11:30 Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı açtığı savaş devam ediyor. Ülkenin doğusundaki Harkiv kentindeki Şevçenkivski bölgesinde dün gece meydana gelen saldırıda bir okul ve bahçesi zarar gördü. Ukraynalı bir asker alanda inceleme yaptı.

11:17 Rusya-Ukrayna Savaşı devam ederken, Ukrayna'nın doğusundaki cephe hattında bulunan Harkiv şehri ve bölgeye yönelik Rus hava saldırıları gerçekleştirildi.

Ülkenin ikinci büyük şehri olan Harkiv'e yönelik Rus kuvvetlerince dün akşamdan itibaren sabahın erken saatlerine kadar düzenlenen hava saldırıları sonucu şehirdeki altyapı ağır hasar aldı.

Harkiv sakinlerine göre, Rus hava saldırıları son günlerde önemli ölçüde arttı, şehrin çeşitli semtlerinde gece yarısı güçlü patlama sesleri duyuldu.

11:08 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle tahıl yüklü tankerlerin limanlardan ayrılamamasına ilişkin, "Sürdürülebilir ve güvenli ulaştırma hatlarının ne kadar önemli olduğunu bu krizde bir kere daha gördük. Bu yüzden ulusal ve bölgesel kapasitemizi artırmak için önemli yatırımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz." dedi.

11:00 NATO üyesi ülkelerin liderleri, tüm dünyaya çeşitli etkileri bulunan Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşla ilgili gelişmeleri görüşmek ve NATO'nun yeni stratejik konseptini kabul etmek üzere bir araya gelecek.