4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Rusya Kırım'a Pantsir-S1 uçak savar füze ve top sistemi yerleştirdi

Rusya-Ukrayna arasında Karadeniz'de yaşanan gerilim giderek büyüyor. Kırım'a çok sayıda S-400 füze sistemi yerleştiren Rusya, şimdi de bölgeye Pantsir-S1 uçak savar füze ve top sistemi yerleştirdi.

30 Kasım 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Rusya Kırım'a Pantsir-S1 uçak savar füze ve top sistemi yerleştirdi
Rus savaş gemileri, Kırım açıklarında Azak Denizi'nde Rusya kara sularını ihlal ettiği iddiasıyla Ukrayna savaş gemilerine müdahale etmişti. Ukrayna Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada ise Ukrayna ordusuna ait iki zırhlı savaş gemisine karşı saldırgan eylemlerde bulunulduğu kaydedilmiş ve bu gerilim uluslararası boyuta taşınmıştı. 
 
NATO ve diğer Avrupa ülkelerinden gerilimin sonlandırılması için peşpeşe açıklamalar gelirken Rusya, Kırım'a çok sayıda S-400  yerleştirerek, olası bir müdahaleye karşı önlem almıştı.
 
RUSYA'DAN KIRIM'A YENİ HAMLE
 
Ukrayna'ya karşı Karadeniz'de sıkı önlemler alan Moskova hükümeti, olası savaş halinde savunma hattını güçlendirmeye devam ediyor. Kırım'a daha önce çok sayıda S-400 füzeleri yerleştirerek adeta savaş pozisyonu alan Rusya, kruz füzeleri ve İHA saldırılarına karşı alçak irtifalı hava hedeflerinde etkili olan Patsir-S1 uçak savar füze ve top sistemi bölgeye yerleştirdi.
 
Rus Savunma Bakanlığında görev yapan Albay Vadim Astafyev'in açıklamalarına göre, Pantsir-S1 uçak savar füze ve top sistemi yıl sonuna kadar bölgede kalacak. Rusya'nın Hava tehditlerine karşı çok katmanlı koruma sağlayan uçak savar füze ve top sisteminden bölgeye 18 adet yerleştirildi.
 
TÜRKİYE'DEN İTİDAL ÇAĞRISI
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada itidal çağrısında bulunularak, "Azak Denizi ve Kerç Boğazı’nda yaşanmakta olan gelişmeleri ve artan gerginliği takip ediyoruz. Bu çerçevede Ukrayna’ya ait gemilere ateş açıldığı ve yaralılar bulunduğu yolundaki haberleri endişeyle karşılıyoruz. 
 
Karadeniz’e kıyıdaş bir ülke olarak Kerç Boğazı’ndan geçişlerin engellenmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Bölgesel barış ve istikrarı tehlikeye sokabilecek adımlardan kaçınılması, uluslararası hukuka saygı gösterilmesi, ayrıca sağduyu ve itidal içinde hareket edilerek gerginliğin tırmandırılmaması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerine yer verilmişti.
 
(Sinan Turp-aksam.com.tr)