20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Rusya'ya gözdağı: Bizden daha güçlüsü olmayacak

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 154. gününe girdi. Rusya'nın 'güçlüleri değil zayıflık gösterenleri vurduğunu' ifade eden Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaşçak, 'En nihayetinde hem topçu hem de tank açısından Avrupa'da Polonya'dan daha güçlü bir ülke olmayacak.' dedi.

27 Temmuz 2022 Çarşamba 07:48 - Güncelleme:
Rusya'ya gözdağı: Bizden daha güçlüsü olmayacak

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla Ukrayna'da başlatılan askeri harekat 154. gününe girdi.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaşcak, "Kremlin yöneticileri güçlüleri vurmuyor. Zayıflık gördüklerinde saldırıyorlar. En nihayetinde hem topçu hem de tank açısından Avrupa'da Polonya'dan daha güçlü bir ülke olmayacak." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesinin ardından alarma geçen Polonya, Avrupa'daki en güçlü NATO ordusunu kurmak istiyor.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaşcak, Rusya ve Belarus'u, güçlü orduyla caydırılması gereken potansiyel birer düşman olarak gördüklerini söyledi.

Polonya'da yayımlanan Siece dergisinde dün yayımlanan röportajda Blaşcak, Belarus ve Rusya'yla sınır komşusu olduklarına dikkat çekti: "Cephe hattındayız."

Savunma Bakanı, ordunun düşmanları korkutup kaçıracak kadar büyük ve güçlü olması gerektiğini savundu:

"Kremlin yöneticileri güçlüleri vurmuyor. Zayıflık gördüklerinde saldırıyorlar. En nihayetinde hem topçu hem de tank açısından Avrupa'da Polonya'dan daha güçlü bir ülke olmayacak."

2018'de sipariş edilen ABD yapımı uçaksavar füzesi Patriot'ın ilk partisinin bu yıl geleceğini duyuran Blaşcak, hava savunma füze sistemi tedarik edeceklerini de bildirdi. Bu sistemin, Birleşik Krallık yapımı Sky Saber'la "eşdeğer" bir teknoloji olduğunu açıkladı.

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANLIĞI: LAVROV, BATI'YI SUÇLAMAK VE DESTEK KAZANMAK İÇİN AFRİKA'DA

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan Ukrayna-Rusya savaşına dair istihbarat raporunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Afrika turuna da değinilerek ziyaretin Rusya'nın, gıda krizi nedeniyle Batı'yı suçlamaya ve Afrika devletlerinin desteğini kazanmaya yönelik olduğu belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan istihbarat raporunda, Rus özel askeri şirketi Wagner'in, muhtemelen Donbas'ta Vuhlehirska Elektrik Santrali ve yakındaki Novoluhanske köyü çevresinde taktiksel ilerlemeler kaydetmeyi başardığı ve bazı Ukrayna kuvvetlerinin bölgeden çekilmiş olabileceği belirtildi.

Lavrov'un Afrika turunun da değerlendirildiği raporda, "Lavrov şu anda Mısır, Etiyopya, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti turunda. Rusya, uluslararası gıda krizi için Batı'yı suçlamak ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali konusunda tarafsız kalan Afrika devletlerinin desteğini kazanmak için ziyaretleri büyük olasılıkla istismar etmeye çalışacak. 2014'ten bu yana Rusya, Afrika'da nüfuzunu güvence altına almak için önemli çabalar sarf etti ve Wagner, bölgede en çok tercih edilen etki araçlarından biri olarak sık sık konuşlandırıldı. Rusya muhtemelen öncelikle Afrika ile ilişki kuruyor çünkü bunun Rusya'nın arzuladığı 'Büyük Güç' kimliğini geliştireceğine inanıyor. İkincil hedefleri muhtemelen emtia imtiyazlarını güvence altına almak ve Afrika devletlerini uluslararası forumlarda Rusya'nın çıkarları doğrultusunda oy kullanmaya ikna etmektir" ifadelerine yer verildi.

ZELENSKİ: 40 BİNE YAKIN RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 24 Şubat'ta savaşın başlamasından bu yana 40 bine yakın Rus askerinin öldürüldüğünü, on binlercesinin de yaralandığını ifade etti.

Ulusa sesleniş konuşmasında savaşa ilişkin son gelişmeleri değerlendiren Zelenski, Odesa'nın tekrar vurulduğunu hatırlatarak, "Rusya Savunma Bakanlığı bu tür saldırılar hakkında ne yalan söylerse söylesin, kesinlikle bunun karşılığını vereceğiz. İşgalciler cezasız kalmayacak" dedi. Rusya'nın kendi halkına savaşla ilgili bilgi sağlamadığını öne süren Zelenski, "Rus devleti dört aydır vatandaşlarına herhangi bir bilgi vermedi. Tamamen sessizlik. Siyasi ve askeri düzeyde sayısız röportaj ve konuşmada hiçbir şey yayınlanmadı veya söylenmedi. Ancak, bu sayı şimdiden yaklaşık 40 bin. Rus ordusunun 24 Şubat'tan bu yana kaybettiği asker sayısı bu kadar. On binlercesi de yaralandı" diye konuştu.

"RUSYA'NIN AVRUPA'YA KARŞI 'FİYAT' TERÖRÜ"

Zelenski, İngiltere'nin Rusya'ya yönelik yaptırım listesini genişletme kararını olumlu karşıladığını söyleyerek, "Onlarca kişi ve kuruluş daha eklendi. Bu doğru bir eğilim ve yaptırım konularındaki sarsılmaz kararlılığı için İngiltere'ye minnettarım. Bu, Batı dünyasındaki herkesin izlemesi gereken bir örnek" dedi. Zelenski, yaşanan doğal gaz krizine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Özellikle, Avrupa pazarında gaz fiyatlarında bin metreküp başına 2 bin doların üzerinde artışla ilgili bugün çıkan haberler, Rusya'ya karşı yaptırımları genişletmek için zaten yeterli bir neden. Çünkü Rusya'nın Avrupa'ya karşı kasıtlı bir fiyat terörü olduğu herkes tarafından çok açık olarak görülüyor" ifadelerini kullandı.

HOLLANDALI HEYETİN, KİEV'DE SAVAŞ SUÇLARIYLA İLGİLİ ÇEŞİTLİ BULGULARA RASTLADIKLARI AÇIKLANDI

Ukrayna'da savaş suçlarını incelemek üzere Hollanda'dan gönderilen 30 kişilik uzman heyetin, Kiev ve çevresindeki incelemeleri sırasında çeşitli suçlara ait delillere rastladığı bildirildi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'nın birçok yerinde cinayet, cinsel saldırı, ev ve hastanelerin yıkılması gibi çeşitli suçlar ve insan hakları ihlallerine yönelik incelemeler yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, 30 kişiden oluşan heyette adli tıp uzmanı, destek personeli, polis müfettişi ve güvenlik uzmanlarının bulunduğu aktarıldı.

Tespit edilen savaş suçlarına ilişkin delillerin çeşitlilik arz ettiğine dikkat çekilen açıklamada, farklı alanlardan uzmanların bir arada suçların ve delillerin daha net ortaya çıkarılabildiği kaydedildi.

- "ASKERİ HEDEFLERE UZAK SİVİLLERİN YAŞAM ALANLARINDA YIKIMLAR MEVCUT"

Açıklamada, savaş suçlarına ilişkin gözlemlerine de yer verilen Hollanda'dan gönderilen heyetin başında bulunan Adli Tıp Uzmanı Profesör Bela Kubat, "Savaşın izleri her yerde görülüyor. Askeri hedeflere uzak sivillerin yaşam alanlarında yıkımlar mevcut." ifadesini kullanarak, saldırılarda sivillerin hedef alındığına yöneliklik bulgulara işaret edildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) adına delil toplama ve yerel unsurları destekleme göreviyle Kiev'de bulunduğunu dile getiren Kubat, "Olay yerlerinde somut ve dijital birçok delil elde ettik. İnsanların neler yediği, hangi ilaçları kullandığı gibi ayrıntılara baktık." ifadesini kullandı.

- UCM'NİN BUGÜNE KADARKİ EN KALABALIK EKİBİ UKRAYNA'DA

UCM Başsavcılığı, 17 Mayıs'ta mahkemenin yetkisine giren suçların araştırılması için Ukrayna'ya, adli tıp uzmanı, destek personeli ve müfettişlerden oluşan 42 kişilik araştırma ekibi gönderildiğini açıklamıştı.

Bunun UCM'nin bugüne kadar bir ülkeye gönderdiği en kalabalık araştırma ekibi olduğu hatırlatılarak, uzmanların Ukrayna'daki yerel otoritelere uluslararası standartlarda delillerin toplanması ve muhafazası hususlarında yardımcı olduğu vurgulandı.

- UCM'NİN UKRAYNA SORUŞTURMASI

Ukrayna ve Rusya'nın, UCM'ye taraf olmaması sebebiyle bu iki devletin vatandaşlarının işlediği suçlar veya bu iki ülkenin topraklarında işlenen suçlara ilişkin Mahkemenin genel bir yargı yetkisi bulunmuyor.

UCM Savcılığı, Mahkemeye taraf 41 ülkeden "Ukrayna'daki suçların soruşturulması" talebi üzerine bu ülkede işlenen ve Mahkemenin yargı yetkisine giren suçların soruşturulduğunu açıklamıştı.

Lahey'de 14 Temmuz'da düzenlenen "Ukrayna'daki suçların hesabının sorulması" konferansına çevrim içi katılan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ülkesinde işlenen suçların cezalandırılması için Eski Yugoslavya ve Ruanda'da olduğu gibi özel bir mahkemenin kurulmasını arzu ettiğini açıklamıştı.