24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Soçi bilmecesi

Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak için düzenlenen Ulusal Diyalog Kongresi, bugün Rusya’nın Soçi kentinde toplanıyor. Rejimin İdlib saldırıları ve Afrin Operasyonu sürerken başlayan kongrenin, sahadaki belirsizliğin etkisinde geçmesi bekleniyor.

29 Ocak 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Soçi bilmecesi

Rusya’nın girişimi Türkiye ve İran’ın desteği ile Suriye’de barış sağlanması amacıyla düzenlenecek olan 2 günlük Suriye Ulusal Diyalog Kongresi bugün Soçi’de başlıyor. Yeni yılın öncesinde muhaliflerin kontrolündeki İdlib kentine yönelik Esad rejiminin saldırılarıyla riske giren Soçi süreci, TSK ve ÖSO’nun Afrin’deki terör unsurlarına yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı ile birlikte farklı bir evreye girdi. ABD ve Körfez ülkelerinin barış sürecini BM denetimindeki Cenevre Konferansı’nda sürdürme inadı, ilk olarak Suudi destekli bazı muhalif grupların Soçi’ye katılmamasına neden oldu. Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Nasr Hariri önceki gün muhalifler olarak Soçi Zirvesi’ne katılmayacaklarını ancak bazı grupların temsil edilebileceğini açıkladı. 

ANAYASA HAZIRLANACAK      

El Cezire Soçi’de sadece Moskova’ya yakın Randa Kasis veya Rusya’nın rolünü kabul eden ‘Kahire grubu’ gibi muhaliflerin temsil edileceğini iddia etti. Sputnik’e konuşan Rus Dışişleri’nden bir kaynak “İsteyen gelmez” diyerek kongrede izlenecek adımların belirlendiğini ifade ederken, Rus basını tarafından sızdırılan belgeler anayasa konusunda mutabakata varıldığını gösterdi. İzvestia’nın haberine göre, kongrenin taslak bildirisinde “Şam ve muhalifler katılımıyla anayasa reformlarını hazırlamak için bir anayasa komisyonu kurma konusunda anlaştık” ifadeleri kullanıldı. 

KATILIMCILAR BELLİ DEĞİL

Öte yandan, Zeytin Dalı Operasyonu’na kadar Afrin’de terör örgütü PKK/PYD’yi kollayarak ABD destekli işgalcileri Soçi’de tarafına çekmeye çalışan Moskova yönetimi, masada bir darbe daha yedi. Fransız AFP ajansı, TSK ve ÖSO’nun harekatına tepki gösteren Kürt delegasyonunun Suriye Ulusal Kongresi’nden çekildiğini bildirdi. Konu hakkında devlet televizyon kanalı Rossiya’ya konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, ABD’nin Kürtlerin temsilcisi olduğunu öne süren örgütlere ‘altın vaatlerde’ bulunarak süreci baltaladığını söyledi. Soçi’deki kongreye katılacak kişilerin listesinin her gün değiştiğini belirten Zaharova, belirsizliğin sürdüğüne işaret etti. 

Suriyeli muhalifleri temsil eden Riyad destekli Müzakere Yüksek Komitesi lideri Nasr Hariri, Soçi’de düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmayacaklarını açıklamıştı.

Moskova sonuç istiyor

Suriye’de yedi senedir süren iç savaşın sonlandırılması için Soçi’de toplanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi, barış diplomasisinin deneneceği üçüncü toplantı olacak. Savaşın mali ağırlığını iyiden iyiye hisseden ve bu yükü sırtından atmak isteyen Moskova yönetimi, sahadaki durum daha da çetrefilleşmeden bir an önce anlaşmaya varmak istiyor. Tartus ve Hmeymim’deki askeri üslerini garanti altına alan Kremlin’in askerlerini çekeceğini açıklayarak tarafları masaya davet ederken, başlattığı Soçi sürecinde somut bir sonuca ulaşmayı hedefliyor. Fakat Zeytin Dalı Operasyonu sonrası ÖSO ile PYD arasında başlayan çatışma, Soçi’nin de Cenevre ve Astana görüşmeleri gibi uzayabileceğine işaret ediyor. Muhalif gruplar, Moskova’nın sadece ‘Rusya’nın Suriye’ye müdahalesini onaylayan’ tarafları kongreye davet ettiğini iddia ediyor.