27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Soçi’de barış İdlib’de savaş

Kalıcı barışın tesisi için Rusya’nın Soçi kentinde toplanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi ön görüşmelerle başladı. Barış umuduna tahammül edemeyen Esad rejimi, Soçi zirvesi sırasında, muhaliflerin kontrolündeki İdlib’e bomba yağdırdı, 12 sivil hayatını kaybetti.

30 Ocak 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Soçi’de barış İdlib’de savaş

Rusya’nın girişimi ve İran ile Türkiye’nin desteğiyle Soçi’de toplanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi başladı. Ana gündemin anayasa komisyonu seçimi olduğu kongrenin ilk gününde, gelen heyetlerin kaydı gerçekleştirildi. Rus basını görüşmelerin sağlıklı yürümesi ve kalıcılaşması adına üç idari kurul ve üç komisyon oluşturulacağını ifade etti. Suriye’de barış umudunu yeşertecek bir adım olarak görülen Soçi’deki zirvenin başladığı sıralarda Esad rejimi, gerilimi azaltma bölgesi olan İdlib’e saldırılarını sürdürdü. Pazar yeri ve hastaneyi hedef alan hava saldırılarında 12 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ulusal Diyalog Kongresi, Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin başkanlarının hazırlık toplantısıyla başladı. Toplantıda Birleşmiş Milletler’i Steffan De Mistura’nın, Rusya’yı Devlet Başkanı Putin’in Suriye Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, İran’ıysa Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Ensari temsil ettiği öğrenildi. 

‘AKSAMA OLMAZ’

Rus basını ilk aşamada prezidyum, yüksek komite, organizasyon komitesi, anayasa komisyonu, yetki komisyonu ve oy sayım komisyonu oluşturulacağını öne sürdü. Sputnik ajansı, anayasa komisyonuna Suriyeli vekiller Aşvak Abbas ve Ahmed Kuzbari ile Profesör İman Hamadan ve Profesör Amal Yazıcı’nın seçildiğini iddia etti. Cenevre, Ankara, Mısır ve Şam’dan Soçi’ye yaklaşık 330 muhalifin gittiği öğrenilirken, ağırlığın Ahmet Cerbe’nin liderliğindeki Kahire grubu ile Suriye Demokratik Konseyi Eş Başkanı Heysem Menna’ya yakın isimlerde olduğu ifade edildi. Konu hakkında açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Davet edilen bazılarının gelmemesi Soçi’nin çalışmasına mani olmaz” dedi.

24 SAATTE 33 ÖLÜ

Öte yandan, Esad rejimi Suriye’de kalıcı barış için toplanan Soçi zirvesini sabote etmekten geri durmadı. Ön görüşmelerin sürdüğü sırada muhaliflerin kontrolündeki İdlib’e rejim jetleri tarafından iki ayrı saldırı gerçekleştirildi.  Serakib ilçesinde bir patates pazarına düzenlenen hava saldırısında 11 sivil yaşamını yitirirken, aynı bölgede yer alan bir hastaneye bomba yağdıran Esad bir sivilin daha ölümüne neden oldu. Suriyeli STK’lar son 24 saatte İdlib’i hedef alan saldırılarda 33 sivilin katledildiğini açıkladı.

Muhaliflerin kontrolündeki İdlib’de Pazar yeri ile hastaneyi hedef alan rejim milisleri, 12 sivili katletti.