17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Solingen kurbanları Hollanda'da anıldı

Almanya'nın Solingen şehrinde 1993 yılında ırkçıların evlerini kundaklanması sonucu yanarak hayatlarını kaybeden Türkler Hollanda'da anıldı.

AA25 Aralık 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Solingen kurbanları Hollanda'da anıldı
Eindhoven'da düzenlenen geleneksel "Barış ve Hoşgörü Fener Alayı"na Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral ve Eindhoven Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Torunoğlu'nun yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Ellerindeki meşalelerle yürüyen Türk ve Hollandalılardan oluşan kalabalık grup, benzer olayların yaşanmaması temennisinde bulundu.

Halkla şehir turu yapan Başkonsolos Oral, 20 yıldır aralıksız düzenlenen bu anma programının son derece önemli olduğunu söyledi.

Solingen'de meydana gelen olayın vahşice olduğunu ifade eden Oral, Türk ve Hollandalıların duyarlılıklarının benzer hadiselerin yaşanmasını engelleyeceğine dikkati çekti.

Kardeşlik ve sevgi bağlarının güçlendirilmesinin insanları bir birine yakınlaştırdığını kaydeden Oral, şöyle konuştu:

"Hollandalılar ve Türkler 20 yıldır yağmur çamur demeden her sene bu anmayı gerçekleştiriyor. Kadın-erkek, yaşlı-genç her kesimden insanın bir araya gelmesi bir mesaj taşıyor. O mesaj da aşırılıkların önüne geçme ve karşılıklı saygı çerçevesinde yaşama isteğidir. O yüzden ben bu yürüyüşü çok anlamlı buldum. Yağmura rağmen binlerce kişi katıldı, bu da insanların bu tür hadiselere verdiği önemi ortaya koyuyor."

Eindhoven Belediye Başkan Yardımcısı Torunoğlu ise belediye olarak destekledikleri bu anmanın kentteki farklı kültürleri ve insanları bir araya getirdiğini söyledi.

"Yeni Solingenlerin yaşanmasını istemiyoruz" diyen Torunoğlu, tüm çabalarının, saygı temelinde bir toplum oluşturmak olduğunu belirtti.