26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Son dakika... Rusya'nın bombardımanı sürüyor! 28 askeri tesis imha edildi

Rusya-Ukrayna savaşı 36. gününe girdi. İngiltere Elektronik İstihbarat Servisi (GCHQ) Başkanı Jeremy Fleming, danışmanlarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna'daki durum konusunda gerçeği söylemekten çekindiklerini ancak Rus liderin yaptığı yanlış değerlendirmelerinin sonucunun 'kristal berraklığında' olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği Avrupa Birliği'nin üst düzey yöneticilerine yaptırım kararı aldıklarını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da gün içinde 28 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı.

31 Mart 2022 Perşembe 07:15 - Güncelleme:
Son dakika... Rusya'nın bombardımanı sürüyor! 28 askeri tesis imha edildi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlatılan askeri harekat 36. gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasında çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

05:47 Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Herson bölgesindeki 11 yerleşim birimini Rus ordusundan kurtardığı bildirildi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun kayıplar yaşaması nedeniyle başkent Kiev'i bloke edemediği ve ele geçiremediği belirtildi.

05:02 Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, Rusya'ya karşı verdikleri savaşta kullanılmak üzere istediği zırhlı araçları göndereceklerini açıkladı.

04:29 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus askeri güçlerinin ülkede 15 havalimanını yok ettiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'ya toplam 1370 füze fırlattığı belirtildi. Saldırılarda 148 çocuğun hayatını kaybettiği kaydedilen açıklamada, 10 milyondan fazla Ukraynalının savaş nedeniyle evlerini terk ettiği aktarıldı.

03:42 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde yaklaşık 1500 sivilin Zaporijya kentine ulaştığını bildirdi. Gün içinde 3 insani yardım koridorunun çalıştığını belirten Vereşçuk, "Bu koridorlardan Zaporijya şehrine 1458 kişi şahsi araçlarla ulaştı. Bunların 631'i Mariupol ve 827'si de Zaporijya bölgesindeki Berdyansk, Melitopol, Enerhodar, Polohi, Orihiv, Hulyaipole ve Vasilivka kentlerinden geldi." dedi.

02:21 Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu (Energoatom), Rus askeri birliklerinin Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Santrali'nden çekildiğini bildirdi. Energoatom'dan yapılan açıklamada, "Rus işgalci güçler, Çernobil Nükleer Santrali'ni terk etti. Santralde yabancı yok." ifadesi kullanıldı.

02:18 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun ülkesine saldırılarına dönük son duruma dair açıklamalarda bulundu. Rusya'nın 3-5 gün içerisinde Ukrayna'yı teslim alacağını hesap ettiğini savunan Zelenskiy, "Donbass'taki 8 yıllık savaşın ardından ulusal savunmamızın da 36. günü sona erdi. Zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz bile. Her gün ve her gece bizim için aynı. Bütün Mart ayı ve Şubat ayının son 5 günü işgalciler farklı yönlerden, havadan, karadan ve denizden evimize girmeye çalışıyor. Üç beş gün dediler. Bunun bütün devletimizi ele geçirmeleri için yeterli olacağını düşündüler. 36 gündür ayaktayız ve savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

00.00 Rus ordusu işgal ettiği Çernobil Nükleer Enerji Santrali'nin yönetimini yeniden Ukrayna'ya devretti. Konuya ilişkin açıklama Ukrayna Yasak Bölge Yönetimi Devlet Ajansı, "Resmi olarak açıklıyoruz, Rus ordusunun santralde çıkışı başladı ve tamamen çıktılar. Dokümanlar santral çalışanları ve Rus askerleri tarafından imzalandı. Rus askeri çıkarken kıymetli eşyaları ve araçları çalıyor. Santralin durum değerlendirmesi Ukraynalı özel ekipler tarafından patlayıcı olup olmadığının kontrolü yapıldıktan sonra gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

00:11 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da gün içinde 28 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı.

23:43 Ukrayna Savunma Bakanlığı, sivil yerleşim alanına gizlenen Rus ordusuna ait zırhlı araçlarını düzenlediği topçu saldırısıyla vurdu.

23:12 Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakereler için geldiği İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın misafiri olmaktan büyük gurur duyduğunu açıkladı.

22:35 Belçika parlamentosunda düzenlenen özel oturumda konuşan Zelenski, Belçika'ya verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

20:22 ABD, Rusya'ya Ukrayna'yı işgali nedeniyle yaptırımları genişleterek, Rus teknoloji sektörünü hedef alan yeni yaptırımlar uyguladı.

19:10 Ukrayna'nın başkenti Kiev bölgesinde bulunan Vyshgorod kentindeki Rus ordusunun geri püskürtüldüğü bildirildi.

17:44 Ukrayna devlet nükleer şirketi Energoatom, Çernobil nükleer santralini işgal eden Rus güçlerinin çoğunun geri çekildiğini, Belarus sınırına doğru yöneldiğini ve o bölgede yalnızca az bir miktar birlik kaldığını açıkladı.

16:48 Ukraynalı üst düzey bir askeri yetkili, Rusya'nın Kiev kenti çevresindeki taarruz gücünü kaybettiğini ve doğrudan savaş yerine uzun menzilli taarruz taktiğine geçmekte olduğunu açıkladı.

16:19 Rus gazına rubleyle ödeme yapılmasına yönelik kararnameyi imzalayan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak." dedi.

15:40 Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya'ya karşı kısa vadede enerji boykotu uygulanmayacağını söyledi.

15:36 Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesini istediğini söyledi.

15:16 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna donanmasının Karadeniz ve Azak Denizi'ne yerleştirdiği mayınlardan 10'unun rüzgarın etkisiyle koptuğunu, sürüklenen bu mayınların nerede olduğunu kimsenin bilemeyeceğini belirtti.

14:58 Avustralya Parlamentosuna hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Avustralya'yı ülkesini silahlandırmaya ve Bushmaster adlı zırhlı araçları göndermeye çağırdı.

14:44 Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da hava saldırıları nedeniyle sirenlerin yeniden çalmasının ardından bölge halkı sığınaklara indi.

14:32 İtalya Başbakanı Mario Draghi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün yaptığı telefon görüşmesinde Rus liderin ateşkes için gerekli koşulların oluşmadığını kendisine söylediğini açıkladı.

14:30 Ukrayna'daki savaş başladıktan sonra Avrupa'da 150 Rus diplomat sınır dışı edildi.

14:24 İngiltere Elektronik İstihbarat Servisi (GCHQ) Başkanı Jeremy Fleming, danışmanlarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna'daki durum konusunda gerçeği söylemekten çekindiklerini ancak Rus liderin yaptığı yanlış değerlendirmelerinin sonucunun "kristal berraklığında" olduğunu söyledi.

Rus liderin "Ukrayna halkının direnişini yanlış değerlendirdiğinin açık olduğunu" kaydeden Fleming, "Eylemlerinin yol açacağı koalisyonun gücünü hafife aldı. Yaptırımların ekonomik sonuçlarını hafife aldı. Hızlı bir zafer elde edebileceğini zannedecek şekilde ordusunun yeteneklerini abarttı." ifadesini kullandı.

Silahları ve moralleri eksik olan Rus askerlerinin emirleri yerine getirmeyi reddettiğini, kendi ekipmanlarını sabote ettiğini ve hatta kazara kendi uçaklarını düşürdüklerini dile getiren Fleming, "Putin'in danışmanlarının ona gerçeği söylemekten korktuklarına inansak da neler olup bittiği ve bu yanlış değerlendirmelerin boyutu rejim için kristal berraklığında olmalı." dedi.

Fleming, Ukrayna'daki masum insanlar ve giderek artan bir şekilde sıradan Ruslar tarafından ödenen maliyete rağmen Ukrayna savaşının Putin'in kişisel savaşı haline geldiğini söyledi. GCHQ Başkanı, Batılı müttefiklerin, Putin'i bilgi savaşında yenmek ve siber tehditlerle mücadele etmek için "çok gizli istihbaratları" kamuoyuna açıkladığını kaydetti.

14:22 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları azaltacağını duyduk ama Rus birlikleri çekilmiyor

14:15 Ukrayna askerleri, Zaporijya bölgesindeki 5 köyü Rus askerlerinden geri aldı

13:08 Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Blazej Pobozy, Ukraynalı mültecilerin barınma ve bakım masraflarının karşılanması için Avrupa Birliği'nden (AB) 2,2 milyar euro talep edildiğini açıkladı.

13:00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Hollanda'dan, Rusya'yla tüm ticaretin durdurulmasını ve ülkesine daha fazla silah yardımı yapılmasını talep etti.

12:52 Fransız merkezli Contrepoints dergisinde, Ukrayna-Rusya müzakerelerinde Fransa'nın arabuluculuk rolünü Türkiye'ye kaptırdığı değerlendirmesi yer aldı.

11:52 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da yüksek hassasiyetli seyir füzeleriyle yakıt depolarının vurulduğunu bildirdi.

11:51 Rus Gazprom, "dost olmayan" ülkelere doğalgaz sevkiyatını kesmek için seçenekleri gözden geçiriyor ve bunun olası sonuçlarını değerlendiriyor.

11:04 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, insani yardım sağlanması ve mahsur kalan sivillerin tahliyesi için ateşkes kararı alınan Mariupol'e 45 otobüs gönderildiğini açıkladı.

10:16 Ukrayna ordusu, Kiev'in kuzeydoğusunda yer alan Çernihiv'e bağlı Sloboda köyünde yoğun çatışmaların ardından Rus ordusunu bölgeden püskürttü. Köydeki T-72B3 Rus tankının da yandığı görüldü.

10:15 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus birliklerinin Kiev ve Çernigiv'den çekildiği yönündeki iddialara işaret ederek, "Ama aynı zamanda Donbas'ta yeni saldırılar için Rus birliklerinin yoğunlaştığını da görüyoruz." dedi.

10:14 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı tarafların bir iki hafta içinde daha üst düzey bir görüşme yapabileceğini bildirdiklerini açıkladı.

10:08 Ukrayna'nın Mikolayiv kentinde Rus füzesi ile hedef alınan valilik binasındaki can kaybı 16'ya yükseldi.

09:49 Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 17 bin 500 askerini, 135 uçağını, 131 helikopterini ve 614 tankını kaybettiği bildirildi.

09:07 Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dai Bing, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Rusya'ya yönelik yaptırımların arttırılmasının ve kapsamının genişletilmesinin, gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyeceğini savundu.

08:45 ABD Rusya'ya Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle uygulanan yaptırımları hızlandırmaya hazırlanırken, ABD'li üst düzey bir yetkili Hindistan'ın Rusya'dan gerçekleştirdiği petrol ithalatında önemli miktarda artış görülmesi halinde Hindistan'ın "büyük bir riske" maruz kalabileceğini ifade etti.

07:30 Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Rusya'nın başkent Kiev'e yönelik saldırılarda başarı elde edememesinin ardından birliklerini Ukrayna'nın doğusuna konuşlandırdığını ve Ukrayna ordusunun bu bölgede Moskova'nın başlatması beklenen yeni taarruza hazırlandığını söyledi.

02:38 Rusya ordusunun, beşinci haftası geride kalan savaşta, Karadeniz kıyısında yer alan ve Kırım'a sınırı olan Herson bölgesinde referandum hazırlıklarına başladığı bildirildi.

01:57 Ukrayna ordusu, Rus askeri konvoyunu kırsalda pusuya düşürdü. Ukrayna ordusuna bağlı 54. Mekanize Tugayı, kırsalda yakaladığı Rus askeri konvoyunu havan toplarıyla hedef aldı. İsabet alan Rus zırhlılarının yanma görüntüleri insansız hava aracı kamerasına yansıdı. Operasyonda ölen ya da yaralanan Rus askerlerine ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

01:56 Ukrayna'da yollara döşenen mayınlar büyük tehlike saçarken bazı araçların sürücüleri korkusuzca araçlarıyla mayınların üzerinden geçti.

01:49 Rusya'nın Kiev ve Çernihiv'e saldırılarını azaltma kararına rağmen hala saldırılara devam ettiğini söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Kimsenin sözüne inanmıyoruz. Savaş alanında gerçek bir durum var" dedi.

00:47 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, Ukrayna'da yerinden edilmiş kişilere maddi yardım sağlanmaya başladığını açıkladı.

23:50 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, son 24 saatte Rusya'nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeyindeki güçlerinin yüzde 20'sini başka bölgelere kaydırmak üzere çektiğini açıkladı.

23:40 Rus ordusu akşam saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev, Harkov ve Dnipro kentlerini vurdu.

23:36 Rusya, Polonya'ya misilleme yaparak Moskova Büyükelçiliğinin banka hesaplarını dondurdu.

23:24 Beyaz Saray, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna savaşı konusunda yanlış yönlendirildiğini ve Rus ordusu tarafından yanıltılmış hissettiğine dair istihbarat aldıklarını açıkladı.

23:14 Ukrayna ordusu, Rusya'ya ait insanız hava aracını füzeyle imha etti.

23:09 Ukrayna'da Rus ordusunun geçici kontrolü altındaki bölgelerde Rusya'nın para birimi olan rublenin tedavüle sokulmasıyla ilgili soruşturma açıldı.

23:00 Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren yalnızca insani amaçlarla ateşkes ilan ettiğini duyurarak, sivillerin ve yabancı vatandaşların Mariupol'den Zaporijya'ya tahliyesi için ek bir insani koridor açacağını duyurdu.

Ukraynalıların Karadeniz'e döşediği mayınlar nedeniyle tehlikenin hala devam ettiğine dikkat çeken Mizinstsev, "Ayrıca 60'tan fazla gemi Ukrayna limanlarında rehin tutulmaya devam ediliyor. Kiev'in iç ve karasularda oluşturduğu bombardıman tehdidi ve yüksek mayın tehlikelerine karşı gemilerin dışarıya çıkmasına izin verilmiyor. Aynı zamanda, Ukrayna tarafı hala yabancı gemilerin toplanma alanına çıkışının güvenliğini sağlamaya hazır olduğunu teyit etmiyor ve bu sorunun çözümünde mümkün olan her türlü girişimlerden kaçınıyor" dedi.