26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Son dakika... Müzakerelerde 4'üncü turun tarihi belli oldu

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının 18. gününde Rusya, Ukrayna'daki askeri operasyonunu yeni şehirleri hedef alarak genişletiyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'nın Herson bölgesinde 'sahte referandum' planlaması durumunda Rusya'ya sert yaptırımlar getirilmesini istedi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkesine saldırı gerçekleştiren Rus ordusundan 12 binden fazla askerin öldürüldüğü, 374 tank, 74 uçak ve 86 helikopterin imha edildiğini bildirdi. Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde şiddetli çatışmaların ortasında kalanların tahliye operasyonunda kullanılan yolcu trenine Rus ordusu tarafından ateş açıldığını duyurdu. Ukrayna, önümüzdeki günlerde Rusya ile görüşmelerden sonuç çıkabileceğini açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rus basınına verdiği demeçte, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4'üncü turunun bugün yapılmasının planlandığını bildirdi.

13 Mart 2022 Pazar 07:34 - Güncelleme:
Son dakika... Müzakerelerde 4'üncü turun tarihi belli oldu

Rusya Putin'in talimatıyla başlatılan Ukrayna'ya askeri harekat, 18'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasında çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Rus kuvvetleri Kiev'e yavaş yavaş ilerlerken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

RUSYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ MÜZAKERELER ÇEVRİM İÇİ YAPILIYOR

Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için gerçekleştirilen müzakerelerin çevrim içi olarak devam ettiği bildirildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, "Müzakereler çevrim içi olarak devam ediyor." dedi. Heyete, önceden olduğu gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy'in başkanlık yaptığını söyleyen Peskov, müzakerelerin detaylarıyla ilgili "Şu an için ayrıntılar hakkında yorum yapmaktan kaçınıyoruz." diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rus heyeti ile görüşmeler artık kesintisiz video formatında devam ediyor." ifadelerini kullandı. Özel çalışma alt gruplarının da oluşturulduğu bilgisini paylaşan Podolyak, Ukrayna'nın pozisyonlarının önceki direktifler tarafından belirlenmiş olduğunu hatırlattı.

İşte dakika dakika yaşananlar...

05:39 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştüğünü belirterek, ikili görüşmenin detaylarına değindi. Blinken'ın, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını kınadığını aktaran Price, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna halkına ve hükümetine sürekli destek sunmak adına ve Rusya'nın Ukrayna'nın kentlerine yönelik devam eden ve artan sivil ölümlerine neden olan saldırılarını kınamak adına Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştü. Blinken ve Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tercih ettiği savaşı durdurmak için devam eden diplomatik çabaları tartıştı. Blinken, Kremlin'in devam eden acımasız saldırganlığına karşı savunmada ABD'nin Ukrayna ile kararlı dayanışmasını yineledi" ifadelerini kullandı.

04:47 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önce ABD Başkanı Joe Biden ile daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaparak Rusya'ya yeni yaptırımları ele aldı.

02:30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'nin Rus roketleri ile vurulduğunu hatırlatarak, Ukrayna semalarının kapatılmaması durumunda, 20 kilometre ötedeki NATO ülkelerinin de vurulabileceğini belirtti. Zelenskiy, "Eğer semalarımızı (Ukrayna Hava Sahası) kapatmazsanız, Rus füzelerinin sizin bölgenize, NATO topraklarına, NATO vatandaşlarının evlerine düşmesi an meselesidir" dedi.

02:05 Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rusya'nın yakın zamanda Odessa'ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu.

01:45 Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), ülkede daha önce kısıtlanan sosyal medya uygulaması İnstagram'ın tamamen kapatıldığını duyurdu.

23:50 Rusya'da düzenlenen savaş karşıtı protestolarda 850'den fazla kişi gözaltına alındı.

23:54 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk tahliyeler hakkında "Özellikle, Donetsk bölgesindeki Vuhledar kasabasından üçte biri çocuk olan yaklaşık 200 kişi tahliye edildi. 75 çocuk daha Kramatorsk kentindeki Antoshka Yetimhanesi'nden tahliye edildi. Bugün toplamda 10 insani yardım koridoru çalıştı." dedi.

22:32 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Putin'in barbarca eylemlerinin sadece Ukrayna'yı değil tüm insanlığı test ettiğini belirtti.

22:22 Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, yaptırımlar nedeniyle yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki uluslararası rezervi kullanamadıklarını söyledi.

21:15 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rus basınına verdiği demeçte, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4'üncü turunun yarın yapılmasının planlandığını açıkladı.

20:31 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da Lviv bölgesinde yaklaşık 180 yabancı paralı savaşçıyı yüksek isabetli uzun menzilli silahlarla etkisiz hale getirdiklerini bildirdi.

18:46 Hindistan, daha önce Lviv kentine taşıdığı Ukrayna Büyükelçiliğini bölgede kötüleşen güvenlik nedeniyle Polonya'ya taşıma kararı aldı

18:38 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus saldırılarında yaralanan Ukrayna askerlerini tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

17:00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, şu anda en önemli görevin kuşatma altındaki Mariupol şehrine yardım götürmek olduğunu söyledi.

16:03 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesine saldırı gerçekleştiren Rus ordusundan 13 bin askerin öldüğünü bildirdi.

16.00 ABD vatandaşı olan New York Times muhabiri Brent Renaud'un bugün Kiev'in yakınlarında bulunan Irpin bölgesinde vurularak öldürüldüğü bildirildi. New York Times'tan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "ABD'li gazeteci Brent Renaud'un Ukrayna'da hayatını kaybetmesi bizi derinden üzdü. Brent yetenekli bir fotoğrafçı ve film yapımcısıydı, ancak Ukrayna'da New York Times için çalışmıyordu" denildi.

15:52 Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın bir an önce durması için çağrıda bulundu.

15:38 Ukrayna: Önümüzdeki günlerde Rusya ile görüşmelerden sonuç çıkabilir

15:34 Ukrayna'nın Mıkolayiv Valisi Vіtali Kim, Rus ordusu tarafından kente yapılan füze saldırısında 9 kişinin öldüğünü bildirdi.

14:38 Ukrayna: Lviv'deki saldırıda ölü sayısı 35'e yükseldi

14:33 Ukrayna Başsavcılığı: Rusya'nın saldırıları nedeniyle 85 çocuk öldü.

13:50 Ukrayna: Kiev ve Luhansk bölgelerinde birer tahliye yolu daha açıldı

13:41 Ukrayna'nın Zaporijya bölgesine bağlı Dniprorudne kentinin Belediye Başkanı Yevhen Matveyev'in, Rus askerleri tarafından kaçırıldığı bildirildi.

12:29 Ukrayna askerleri Harkov'da Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağını düşürdü.

12:09 Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde şiddetli çatışmaların ortasında kalanların tahliye operasyonunda kullanılan yolcu trenine Rus ordusu tarafından ateş açıldığı bildirildi.

11:45 Lviv Valisi: Rusya'nın askeri tesise saldırısında 9 kişi öldü; 57 kişi yaralandı

11:28 Ukrayna'nın batısında bulunan İvano-Frankivsk şehrindeki havaalanı Rusya tarafından vuruldu.

11:01 Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkesine saldırı gerçekleştiren Rus ordusundan 12 binden fazla askerin öldürüldüğü, 374 tank, 74 uçak ve 86 helikopterin imha edildiğini bildirdi.

09:44 Ukrayna'nın Lviv kentindeki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine, Rus ordusu tarafından 8 füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi.

05:21 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sivillerin tahliyesi sırasında Rus saldırıları sonucu 7 sivil hayatını kaybettiğini duyurdu.

03:21 Rusya hükümeti, dün Rus askerleri tarafından gözaltına alınan eski Melitopol Belediye Başkanı İvan Federor'un yerine vekaleten Rusya yanlısı Galina Danilçenko, Melitopol'ün yeni belediye başkanı olarak atandı.

02:58 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkenin Herson bölgesinde "sahte cumhuriyetler" yaratmanın üzücü deneyimini tekrarlamaya çalıştığını belirtti.

01:16 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, Ukrayna'nın uçuşa yasaklı bölge ilan edilmesi talebinin gerçekleştirilemez olduğunu söyledi.

00:00 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği şehirlerde açılan insani koridorlardan cumartesi günü 13 bine yakın Ukraynalının güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.