23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Stratejik önemde: Azerbaycan ordusu Şuşa'nın kapısına dayandı

Karabağ harekatına hız kesmeden devam eden Azerbaycan ordusu dün 9 köyü daha işgalden kurtardı. Azeri güçleri, bölgenin en önemli kenti Şuşa'ya 5 km yaklaştı.

31 Ekim 2020 Cumartesi 08:54 - Güncelleme:
Stratejik önemde: Azerbaycan ordusu Şuşa'nın kapısına dayandı

Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ’ı kurtarmak için 27 Eylül’de operasyona başlayan Azerbaycan ordusu, bölgenin en önemli kentlerinden Şuşa’nın kapısına dayandı.

Azerbaycan ordusu, 27 Eylül'den beri emin adımlarla ilerliyor. Cebrayil, Fuzuli, Zengilan ve Kubatlı şehirleriyle birlikte 210'dan fazla köy ve stratejik tepe ile yükseltinin kontrolünü sağlamayı başardı. Şuşa kuşatmasına başlayan ordu birlikleri kentin kontrolün ele geçirilmesi halinde, çatışmaların başlamasından bu yana en önemli zaferini elde etmiş olacak. Sabah'ın haberine göre, Dağlık Karabağ'ın sözde Ermeni yönetiminin başındaki Araik Arutyunyan, sosyal medyada bir video yayınlayarak Azerbaycan'ın Karabağ'ın ikinci büyük kenti Şuşa'ya en fazla 5 kilometrelik mesafede olduğunu ve şehri geri almak istediğini söyledi.

STRATEJİK ÖNEMDE

Yüzyıllar boyunca Azerbaycan'ın siyasi ve kültürel merkezlerinden biri olan kent, sayısız şair, müzisyen, bilim insanı yetiştirdi. "Azerbaycan'ın müzik beşiği", "Kafkasların sanat mabedi" olarak adlandırılan Şuşa, aynı zamanda Azerbaycan mimarisinin en seçkin eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Bir açık hava müzesi olan kent 1977'de tarihi ve mimari koruma alanı ilan edildi. Azerbaycan'ın gözbebeği Şuşa, 8 Mayıs 1992'de Ermeniler tarafından işgal edildi. Dağlık Karabağ bölgesinin sözde başkenti olan Hankendi'ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve başkenti Ermenistan'a bağlayan yol üzerinde yer alan Şuşa, stratejik ve tarihi öneme sahip. Öte yandan Azerbaycan, Ermenistan'ın sivilleri hedef alan saldırılarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürdü.

FÜZE SİSTEMİ İMHA EDİLDİ

Azerbaycan ordusu, ülkenin Berde kentindeki sivilleri hedef alan Ermenistan'a ait iki Smerç füze sistemini imha etti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı görüntülerde, füze sisteminin nokta atışıyla imha edildiği görülüyor. Ermenistan'ın cepheden 60 km uzaklıktaki Berde'ye misket bombalı Smerç füzeleriyle 27-28 Ekim'de düzenlediği saldırılarda 25 sivil yaşamını yitirmiş, 70'ten fazla kişi yaralanmıştı.

BATI BASININDA BERDE SESSİZLİĞİ

Avrupa basını, işgalci Ermeni güçlerinin Berde'de sivillere yönelik katliamlarını yine görmezden geliyor. Üstelik bu da yetmezmiş gibi BBC sitesi "Ermeni anneler askere gönderdikleri çocuklarını bekliyor" güzellemeleri yapıyor, ya da AFP ajansı cepheye hazırlanan geçici Ermeni askerlerinin çarşaf çarşaf fotoğraflarını paylaşıyor.

PUTİN, PAŞİNYAN'A GÜVENMİYOR

Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'daki ilerleyişi devam ederken, Rusya basınında Ermeni yönetimini hedef alan yorumlar ön plana çıkmaya devam ediyor. TürkRus sitesinin Rus basınından aktardığı bilgilere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a güvenmiyor. Moskovski Komsomolets gazetesi, Ermeni lider Paşinyan'ın Batı yanlısı tutumuna atıf yaparak, "Böyle bir ortak uğruna Rusya'nın stratejik müttefiklerle ilişkilerini riske atmasının bir anlamı var mı?" diye sordu.