17 Mayıs 2024 Cuma / 10 Zilkade 1445

Süper Ay ne zaman? Süper Ay nedir, nasıl izlenir?

2020'nin Süper Ay için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Süper Ay ne zaman? Süper Ay nedir, nasıl izlenir? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Ayın dünyaya en yakın konumda olduğu, normalden daha parlak ve büyük gözlemlendiği Süper Ay Türkiye'den de gözlenebiliyor. Ay, Dünya'ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüküyor. İşte tüm detaylar..

6 Mart 2020 Cuma 07:01 - Güncelleme:
Süper Ay ne zaman? Süper Ay nedir, nasıl izlenir?

Süper Ay ne zaman? Süper Ay nedir, nasıl izlenir? gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Ay'ın normalde olduğundan çok daha büyük ve parlak görüleceği Süper Ay için heyecanlı bekleyiş başladı. Çok özel bir gökyüzü olayı olan tutulma dünyadan çıplak gözle gözlemlenebilecek. Süper Ay tutulması sırasında, Dünya'nın arkasından gelen Güneş ışınlarının Ay'ı kızıla boyaması nedeniyle bu olaya ‘Kızıl Ay tutulması' ya da ‘Kanlı Ay tutulması' da deniyor. Süper Ay tutulmasına dair merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. 

SÜPER AY NE ZAMAN?

Süper Ay, 9 Mart’ta izlenebilecek. Yılın diğer Süper Ayları ise 8 Nisan ve 7 Mayıs’ta gözlenebilecek.

SÜPER AY NEDİR?

Ay, 29,5 günde kendi yörüngesinde bir tur atar. Ancak Ay'ın yörüngesi tüm diğer gök cisimleri gibi dairesel değil, eliptik bir yapıya sahip olduğundan Dünya'ya her zaman aynı mesafede olmaz. Bu da bir ay içerisinde Ay'ın bize uzak ve yakın konumlarda olmasına neden olur. Ay Dünya'ya en yakın yaklaşık 355 bin kilometre mesafede, en uzak ise yaklaşık 405 bin kilometre mesafede olur. Ay’ın en yakın olduğu an dolunaya denk geldiğinde buna Süper Ay denir.

SÜPER AY’I İZLEMEK İÇİN HERHANGİ BİR EKİPMANA İHTİYAÇ VAR MI?

star.com.tr'den Gökhan Ertaş'ın haberine göre; Süper Ay'ı izlemek için özel bir ekipmana gerek duyulmayacak. Gökyüzünü görebileceğiniz bulutsuz bir ortamda olmanız yeterli.

Şehirden uzak, ışığın fazla olmadığı yerlerde herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan "Süper Ay" olayını çıplak gözle canlı olarak izleyebilirsiniz. Ay, her zamankinden daha parlak ve büyük olacağı için bir fotoğraf makinesi, teleskop veya kameraya ihtiyaç duymadan doğrudan çıplak gözle takip edilebilecek.