20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Votel: Suriye'den askerlerin çekilmesi haftalar içinde başlayacak

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Votel, ülkesinin Suriye’deki askerlerinin çekilme işleminin haftalar içinde başlayacağını söyledi. Bu işlemin gerçekleşmesi noktasında terör örgütü PKK/YPG’nin bir diğer terör örgütü DEAŞ’a karşı başlattığı operasyonun önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Votel, Suriye’den çekilecek askerlerin Irak’a taşınmasıyla ilgili olarak, “Irak’taki asker sayımızın artacağını düşünmüyorum.” dedi.

TM Dijital Haber Merkezi11 Şubat 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Votel: Suriye'den askerlerin çekilmesi haftalar içinde başlayacak
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatı doğrultusunda Suriye’den çekilme talimatı alan askerlerin birkaç hafta içerisinde bu işlemi başlatacaklarını açıkladı.
 
Kesin tarihin Suriye’deki gelişmelere bağlı olarak netleşeceğini belirten Votel, bu noktada ABD destekli terör örgütü PKK/YPG’nin Irak sınırındaki bir diğer terör örgütü DEAŞ’a yönelik olarak başlattığı operasyonun önemli rol oynayacağını söyledi.
 
Hâlihazırda Suriye’deki 2 binden fazla birliğini yavaş bir şekilde çekmeye başlayan ABD’nin tam çekilme işleminin günler sonra mı, yoksa haftalar sonra mı çekileceğiyle ilgili konuşan Votel, Reuters’ta yer alan habere göre, “Muhtemelen haftalardan söz etmemiz gerekiyor, fakat yineliyorum, sahadaki gelişmeler bu noktada kritik bir rol oynayacak.” diye konuştu.
 
Orta Doğu seyahatinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Votel, “Çekilme konusunda, sanırım şu ana dek olmak istediğimiz noktadayız. Askerleri hareket ettirmek, teçhizatları hareket ettirmekten daha kolay. Burada yapmaya çalıştığımız şey, sahada işimize yaramayacak ekipmanları temizlemektir.” dedi.
 
ABD Başkanı Trump, Aralık 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından ülkesinin Suriye’den çekileceğini açıklamış, bunun ardından ise ABD Savunma Bakanı James Mattis ve ABD’nin Sömürge Valisi olarak bilinen Brett McGurk istifa etmişti.
 
IRAK’TAKİ ABD ASKERÎ VARLIĞI
 
Suriye’den çekilecek ABD askerlerinin Irak’taki birliklere kaydırılıp kaydırılmayacağı henüz soru işaretini korurken, ABD’nin Irak’ta mevcut 5 binden fazla askeri bulunuyor.
 
ABD’nin Irak’taki askerî varlığının artırılmayacağına inandığını söyleyen ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, “Öyle sanıyorum ki Irak’taki asker sayımız aşağı yukarı aynı kalacaktır.” sözlerini kullandı.