Saldırıların ardından piyasaya çıkardığı ilk sayıda da Hz. Muhammed tasviri kullanarak tüm dünya Müslümanlarının tepkisi çeken Charlie Hebdo dergisi, kararını ifade özgürlüğü olarak savunmuş, Fransa’daki dört milyon Müslümandan yoğun eleştiri almasına rağmen geri adım atmayacaklarını belirtmişti. Fransa’da ifade özgürlüğünün Ermeni soykırımını ret bile etmeye imkan tanımadığından söz eden uzmanlar ise derginin bu tavrına, “Avrupa’da Müslümanları incitmek ifade özgürlüğüne dönüştükçe, sorunlar sürer” yorumunda bulundu. Özellikle ifade özgürlüğüne sokularak bu tür bir tahriğin yapıldığını vurgulayan uzmanlar şöyle konuştu:
İncitildik
Belçika Parlementosu üyesi Mahinur Özdemir: “Charlie Hebdo saldırısı olduğu gün, biz parlamentoda ‘Derginin yayın politikasına katılmasak da hepimiz Charlie’yiz’ dedik. Çünkü Avrupalıyız. Derginin yayın çizgisi öteden beri kapak konusundaki gibi oluyor. Daha önce Belçika kralı öldüğünde ‘Salakların kralı öldü’ diye başlık atmışlardı. Bu olaydan dolayı Belçika’da hala öfke var. Şimdi bu derginin olan bitenden sonra aynı çizgide karikatür yayınlaması Avrupa’ya göre ifade özgürlüğü ama Avrupa’da yaşayan 20 milyon Müslüman’a göre de ifade özgürlüğü değil, incitici bir durum. Mizahçı zekası ile başka bir kapak bulmak, başka bir yayın yapmak pekala mümkündü. Şimdi 5 milyon kopya olarak bu karikatürü yayınlanmasını ben doğru bulmuyorum. Avrupa’nın da ifade özgürlüğü konusunda ciddi şekilde oturup düşünmesi gerektiğini düşünüyorum. Değerlere duyulan saygı ile ifade özgürlüğü arasında bir sınır olmalı fikrini savunuyorum.
Güya özgürlük
Emekli Büyükelçi Tuncer Topur: “O dergi ifade özgürlüğü için yeniden Hz. Muhammed’i kapağına koyarken acaba Fransa’da ‘Ermeni soy kırımı yoktur’ diye ifade özgürlüğünde bulunmanın bile ceza-i müeyyidesi olduğunu biliyor mu? Fransa, Cezayir’de yaptıklarını da ne çabuk unuttu. Avrupa işine gelene özgürlük gelmeyene de değil diyor maalesef bundan da en çok Müslümanlar zarar görüyor. Artık bu durumun bir sona kavuşması gerekiyor ve bu tür yaklaşımların sergilenmemesi gerekiyor.”
Anlamsız tahrik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Yasin Aktay: “Avrupa’da Yahudileri eleştirmek yasak. Irkçılık yasak. Ama Müslüman karşıtlığı serbest hatta bunun adı Charlie Hebdo. Şimdi bunu yapıp sonra da ‘İslam hoşgörü’ dini demenin anlamı nedir? Bu, aynı zamanda katillerle işbirliğidir. Böyle tahrik edici bir yayın yapmanın anlamı böyle bir saldırıdan sonra yoktu. Ama maalesef ifade özgürlüğünün sınırlarını kendi belirleyen Avrupa, iş kendine dokunmayınca her şeye mubah diyor. Böyle bir yaklaşımın kabul edilmesi mümkün değildir.”
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif: Birbirimizin değerlerine saygı duymazsak ciddi bir diyalog kuramayacağız. Birbirimizin kutsalına saygı duyulması gerektiğine inanıyoruz.
Fransız polisi, Yahudi marketine saldıran Amedy Coulibaly’nin evinde yaptığı araştırmada bulduğu bir motosiklet anahtarının ardından dördüncü şüpheli olabilir mi paniği yaşanıyor. Kimliği gizli tutulan dördüncü şüphelinin izi tüm aramalara rağmen bulunamadı. Fransız medyası, dördüncü şüphelinin Suriye’ye kaçmış olabileceğini öne sürüyor. Gizemini koruyan bir diğer konu da Coulibaly’nin siyah otomobili. Polis, günlerdir bu aracı arıyor ancak henüz izine rastlanamadı. Öte yandan Fransa’nın başkenti Paris’te geçen hafta düzenlenen terör saldırılarının ardından “terörü övmek” suçlamasıyla açılan davalarda büyük artış görüldü.
Adalet Bakanlığı, son bir hafta içinde 54 kişi hakkında “terörü övmek” suçundan dava açıldığını duyurdu. Fransız ünlü komedyen Dieudonne M’Bala da “teröre destek veren” açıklamalarda bulunduğu gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında bugün gözaltına alınmıştı. Fransız komedyen, sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki hesabından yaptığı paylaşımda, Charlie Hebdo saldırısı sonrasında Paris’teki bir markette bulunanları rehin alan Amedi Coulibaly’ye atıfta bulunarak, “Kendimi Charlie Coulibaly gibi hissediyorum” yazmıştı. Bunun üzerine Paris Savcılığı, M’Bala hakkında “terör övmek” suçundan soruşturma başlatmıştı.
İKİ YILLIK CİROSUNU BİR GÜNDE ÇIKARDI