26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Trump hakkındaki Ukraynagate soruşturmasında yeni gelişme!

ABD Başkanı Donald Trump'ın hakkında azil soruşturması başlatılmasına neden olan Ukraynagate skandalının uzantısı olarak Trump'ın kişisel avukatı Rudy Giuliani ile bağlantılı iki kişi gözaltına alınması ortalığı iyice karıştırdı. Akşam Gazetesi Washington temsilcisi Yavuz Atalay, 'Ukraynagate skandalı' ile ilgili son gelişmeleri aksam.com.tr'ye anlattı

11 Ekim 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Trump hakkındaki Ukraynagate soruşturmasında yeni gelişme!
Amerika'nın gündemine bomba gibi düşen gözaltılar dün gerçekleşti. ABD vatandaşı olan, Başkan Donald Trump'ın seçim kampanyalarına bağış toplama komitelerinde yer alan işadamları Lev Parnas ve Igor Fruman, kampanya finansmanı yasalarını ihlal suçlamasıyla yakalanarak gözaltına alındılar. 
 
GÖZALTINA ALINAN İŞ ADAMLARI GIULIANI'NİN ORTADOĞU'DAKİ İŞLERİNİ YAPIYOR
 
Giuliani, Parnas ve Fruman ile poz verdiği fotoğrafı ortaya çıkan Trump'ın, gözaltına alınmalarının ardından ikiliyi tanımadığını söylediği işadamlarıyla ilgili önemli bilgileri Akşam Gazetesi Washington temsilcisi Yavuz Atalay anlattı. Atalay, Parnas ve Fruman'ın Trump'ın kişisel avukatı olan Giuliani'nin ortadoğudaki bütün işlerini takip ettiklerini belirtti.
 
TRUMP'A 'BAĞIŞ' YAPARAK TANIŞMIŞLAR
 
Parnas ve Fruman'ın yakalandıktan sonra Federal Seçim Komisyonu'na yalan söyleyip, adı belirtilmeyen yabancı uyruklu kişi ya da kişilerin parasını kendi adlarına siyasi bağışta bulunuyormuşçasına yasadışı şekilde kullandığı ve bu sayede Başkan Trump'la tanıştıkları ortaya çıktı.
 
İKİLİ HAKKINDAKİ EN ÇARPICI İDDİA: BÜYÜKELÇİYİ GÖREVDEN ALDILAR
 
Parnas ve Fruman'la ilgili en büyük iddia ise Ukrayna Büyükelçisini görevden aldırmaları oldu. Ukrayna hükümetinden bir ya da birkaç yetkilinin talebi üzerine ABD hükümetinin o dönemdeki Ukrayna Büyükelçisi'ni görevden alması için faaliyete geçtiler, bunun için Cumhuriyetçi Parti'nin eski Teksas eyaleti vekili Pete Sessions'ın kampanyasına bağış adı bağış yapıp, karşılığında Sessions'a Ukrayna Büyükelçisi'nin gönderilmesinde rol alması için baskı yaptıları iddia edildi.
 
BEYAZ SARAY, TRUMP-ZELENSKİY TELEFON GÖRÜŞMESİNİN DÖKÜMÜNÜ YAYIMLADI
 
BIDEN'A SORUŞTURMA BASKISI
 
Öte yandan ABD'nin en büyük gazetelerinden biri olan Wall Street Journal (WSJ), ikilinin, Trump'ın avukatı ve ve Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen ismi Giuliani’nin eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden hakkında Ukrayna'da soruşturma açılması çabalarına yardım ettiğini yazdı. Gazeteye göre, Parnas ile Fruman, Bidenlar hakkında yolsuzluk iddiaları yaymak için uğraşıyordu. 
 
TRUMP TEKRAR BAŞKAN OLARAK SEÇİLİR Mİ?
 
Atalay, ABD'deki 2020 başkanlık seçimlerinde Trump'ın yeniden seçilebileceğini belirtip, hem Demokratlar'ın hem de Cumhuriyetçiler'in Trump'ı ikinci kez başkan olarak görmek istemediklerini ama seçim zamanı demokratların parti üyemiz diyerek Trump'ı destekleyecekleri belirtti.
 
UKRAYNA'DA ESRARENGİZ GÖRÜŞME
 
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Yahudi Ortodoks Ticaret Odası Başkanı Dui Hormiy'in ise Ukrayna'ya gelerek Başbakan Vladimir Zelenskiy'le görüşmesi ise kafaları daha da karışmasına neden oldu. İki taraftan da görüşmenin içeriğiyle ilgili bir açıklama gelmedi.