8 Temmuz 2026 Çarşamba / 23 Muharrem 1448

Trump'ın saldırı tehdidine İran'dan jet hızında cevap: Hürmüz'ü kapatırız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile ortak basın açıklamasında bulunan ABD Başkanı Donald Trump, 'İran'ı muhtemelen bu gece vuracağız' dedi. İran'a yönelik ateşkesin bittiğini vurgulayan Trump, 'Çok yaramazlık yapıyorlar. Onlara çok sert saldırdık. Akıllanmaları lazım. Bütün savaş İran'ın nükleersizleştirilmesiydi. Biz onların nükleer silah sahibi olmasını istemiyoruz.' dedi. İran'ın ise olası bir ABD saldırısı durumunda Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapatacağı ve saldırılara şiddetli karşılık vereceği bildirildi.

ABDULLAH POLAT8 Temmuz 2026 Çarşamba 06:55 - Güncelleme:
Trump'ın saldırı tehdidine İran'dan jet hızında cevap: Hürmüz'ü kapatırız
Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 36.⁠ NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, "İran ile ateşkes bitti. Artık onlarla anlaşmak istemiyorum. "demişti.

TRUMP, ZELENSKİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ankara'nın ev sahipliği yaptığı 36.⁠ ⁠NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrası basına değerlendirmelerde bulundu.

Ankara Zirvesi'nden övgüyle söz eden Trump, havalimanından toplantı alanına kadar her şeyin kusursuz olduğunu söyledi.

"ERDOĞAN HARİKA BİR İŞ ÇIKARDI"

Trump, "(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) Güçlü ve iyi biri. Harika iş çıkardı. Her şey mükemmel geçti. Gerçekten çok verimli bir toplantı yaptık." dedi.

"BU AKŞAM BÜYÜK İHTİMALLE İRAN'I VURACAĞIZ"

İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemileri hedef almasının ardından ABD'nin bu ülkedeki hedeflere saldırı düzenlediğini anlatan Trump, "Dün gece onları çok sert vurduk. Büyük ihtimalle bu akşam İran'ı çok sert şekilde vuracağız." ifadelerini kullandı.

"İRAN'IN NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLMASINA İZİN VEREMEYİZ"

İran'ın nükleer silahlara sahip olmasına izin vermeyeceklerinin tekrar altını çizen Trump, Tahran'la yürütülen müzakerelerde temel gündem maddesinin ülkenin nükleer programı olduğunu belirtti.

Trump, "Çok basit, İran'ın nükleer silaha sahip olmasına izin veremeyiz." diye konuştu.

TRUMP'TAN İRAN İÇİN "KÖPRÜLERİ HALA DURUYOR, İSTERSEK YERLE BİR EDERİZ" MESAJI

İran'a yönelik saldırılara ilişkin Turmp, "Onları en üst seviyede vurmuyoruz, köprüleri hala duruyor, istersek yerle bir ederiz." dedi.

Trump, Hark Adası'nı alabileceklerini dile getirerek, orduya "petrol boru hatlarını vurmama" emrini verdiğini belirtti.

İran'da Ali Hamaney için düzenlenen cenaze törenini vurmadığını ve İranlıların bunun için kendilerinden zaman istediklerini anlatan Trump, "Hiçbir şey yapmadık, onlar için güvenliydi." dedi.

İran'a yönelik deniz ablukasını kaldırabilecekleri ya da yeniden uygulayabilecekleri mesajını veren Trump, "Bu abluka, sadece İran'a yönelik olacaktır." ifadesini kullandı.

Trump, İran'a yönelik saldırılarda dün gece 28 gemiyi batırdıklarını dile getirerek, bu gece tekrar saldırı düzenleyebileceklerinin işaretini verdi.

İşte ABD/İsrail-İran savaşında dakika dakika yaşananlar:
20:27 İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik yeni saldırı açıklaması hakkında, "Katil Trump ile anladığı dilden konuşmak gerekiyor." dedi.

20:21 ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, ABD Donanması'na ait 20'den fazla savaş gemisinin Orta Doğu sularında devriye gezdiği belirtildi.

18:55 ABD'nin, İran'ın güney bölgelerine yönelik başlattığı saldırılarda İran Ordusu Hava ve Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 8 askerin öldüğü belirtildi.

18:53 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın ABD'nin bu akşam İran'a yönelik olası saldırısı gündemiyle güvenlik toplantısı yapacağı belirtildi.

18:25 İran'ın, olası bir ABD saldırısı durumunda Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapatacağı ve saldırılara şiddetli karşılık vereceği bildirildi.

17:58 Katar, Umman, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Lübnan, Filistin ve Arap Birliği, İran'ın Bahreyn ve Kuveyt'e yönelik tekrarlanan saldırılarını şiddetle kınayarak, bu eylemleri Körfez ülkelerinin egemenliğine yönelik açık bir ihlal olarak değerlendirdi.

16:54 İran lideri Mücteba Hamaney'in Başdanışmanı ve ülkenin önde gelen siyasetçilerinden Ali Ekber Velayeti, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran aleyhine açıklamalarına tepki göstererek, maceracı girişimlere derhal karşılık verileceğini belirtti.

16:00 Suudi Arabistan Ulusal Deniz Taşımacılığı Şirketi, dün İran tarafından hedef alınan tankerin mürettebatı ile taşıdığı yüklerin güvende olduğunu açıkladı.

15:16 ABD'nin İran'a yönelik saldırıların ardından İran'ın Hürmüzgan eyaletinde bulunan Hürmüzgan Havalimanı'nın ikinci bir duyuruya kadar kapatıldığı bildirildi.

14.11 Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, gece saatlerinde ABD ile İran arasındaki saldırıların ardından tarafları diyaloğa ve güç kullanmaktan kaçınmaya çağırdı.

14.06 Kuveyt Elektrik Bakanlığı, İran'ın saldırılarından kaynaklanan hasar nedeniyle enerji iletim hatlarının hizmet dışı kaldığını açıkladı.

13.26 İranlı yetkililer, ABD ordusunun gece saatlerinde Huzistan eyaletine düzenlediği saldırılarda 1 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 sivilin de yaralandığını açıkladı.

13.23 Kuveyt, İran'dan fırlatılan 2 balistik füze ile 13 İHA'yı engellediğini duyurdu

11.26 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, "ABD ile İran arasındaki karşılıklı saldırılar, savaşı sona erdirmeye yönelik zaten son derece zorlu olan müzakereleri daha da karmaşık hale getiriyor. İran'ın Bahreyn ve Kuveyt'e yönelik saldırıları kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

11.23 Huzistan Valiliği Güvenlik ve Asayişten Sorumlu Vali Yardımcısı Veliullah Heyati, ABD'nin İran'ın Huzistan eyaletine yönelik saldırılarında 1 kişinin öldüğünü 2 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

11.18 İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemu'l Enbiya Merkez Karargahı, ABD ordusunun İran'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir saldırısına destek verecek kaynağın hedef alınacağını belirtti.

11.17 ABD-İsrail hava saldırısında hayatını kaybeden İran'ın eski dini lideri Ayetullah Ali Hamaney için Irak'ın Necef kentinde cenaze töreni yapıldı.

10.43 ABD'nin İran'ın güneyindeki bölgelere saldırısında Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri mensubu bir askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

10.33 İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin ülkenin güneyine saldırılarının ve petrol yaptırımlarını geri getirmesinin 14 Haziran'da varılan mutabakat zaptının ihlali olduğunu ve sonuçlarından Washington'un sorumlu olacağını bildirdi.

10.09 İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin İran'ın güney sahillerinde yer alan bazı izleme noktalarına yönelik saldırılarının, mutabakat zaptının savaşın sonlandırılmasına ilişkin birinci maddesinin ihlali anlamına geldiğini ve mutabakatın temel hükümlerini geçersiz kıldığını bildirdi.

09.39 Sirenlerin çaldığı Bahreyn'de halka güvenli yerlere sığınmaları çağrısı yapıldı

09.04 Kuveyt ve Bahreyn, İran'dan gönderilen füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı halkın ve ülkede ikamet edenlerin yetkililerin talimatlarına uymalarını istedi.

08.59 ABD'nin şubatta İran'ın güneydoğusunda Minab kentindeki ilkokula düzenlenen ve 168 çocuğun hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili istihbarat raporlarını görmezden geldiği öne sürüldü.

08.34 İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemül Enbiya Merkez Karargahı, ABD'nin ülkenin güneyine yönelik saldırılarına tepki göstererek, Hürmüz Boğazı'ndan ticaret gemileri ve petrol tankerlerinin güvenli geçişi için tek emniyetli güzergahın İran tarafından belirlenen rota olduğunu belirtti.

07.47 İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin gece saatlerinde ülkenin güneyine yönelik saldırılarına karşılık olarak Bahreyn ve Kuveyt'teki 85 askeri tesisi, füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldığını duyurdu.

07.21 Bahreyn ve Kuveyt, yeni füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarına hedef olduklarını açıkladı.

06.21 İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, ABD'nin İran'la varılan mutabakat zaptını birçok alanda ihlal ettiğini belirterek, "Zorbalık ve şantaj dönemi sona erdi. Bu yol hiçbir yere varmaz. Boyun eğmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

05.29 ABD ordusu, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari gemilere yönelik son saldırılarına yanıt olarak gerçekleştirilen misilleme dalgasının tamamlandığı duyurarak, bu kapsamda İran'a ait 80'den fazla askeri hedefin vurulduğunu açıkladı.

03.11 İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kazım Garibabadi, ABD'nin İran petrolünün satışına izin veren lisansı iptal etme kararı ve İran'a yönelik saldırılarının varılan mutabakat zaptının ihlali anlamına geldiğini vurgulayarak, "ABD'nin anlaşmayı ihlal etmesinin sonuçları konusunda ciddi bir uyarıda bulunan İran, ulusal çıkarlarını ve güvenliğini korumaya yönelik her türlü önlemi kararlılıkla alacaktır" açıklamasında bulundu.

01.44 ABD ordusu, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen 3 ticari gemiyi hedef aldığını öne sürerek, bunlara misilleme olarak İran'a yönelik yeni saldırılar düzenlendiğini açıkladı.

00.33 İran basını, Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Sirik'teki patlamaların ardından Bender Abbas kentinde de 6 patlama sesi duyulduğunu bildirdi.

00.21 İran devlet televizyonu, ülkenin güneyinde Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Sirik kentinde patlama sesleri duyulduğunu bildirdi.

00.15 ABD Hazine Bakanlığı, İran petrolünün satışına izin veren genel lisansın iptal edildiğini açıkladı. Kararın ardından açıklama yapan bir ABD'li yetkili, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki eylemlerinin "kabul edilemez" olduğunu belirterek, ticari gemilere yönelik saldırıların sonuçları olacağını söyledi.

ÖNERİLEN VİDEO

İstanbul sele teslim! Cadde ve sokaklar göle döndü

Kapat
Video yükleniyor...