12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

''Türkiye ile ilişkilerimiz en üst düzeyde''

Gürcistan'daki seçim sürecini değerlendiren Gürcü siyaset uzmanları, 1 Ekim'de yapılan genel seçimleri kazanan iş adamı Bidzina İvanişvili liderliğindeki 'Gürcistan Hayali' koalisyonunun iktidara gelmesiyle Gürcistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin değişmeyeceğini ve aynı şekilde devam edeceğini söylüyor.

AA5 Ekim 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
''Türkiye ile ilişkilerimiz en üst düzeyde''

Seçim sürecini, iç ve dış siyasetteki öncelikleri ve Gürcistan ile komşu ülkeler arasındaki ilişkilerde bundan sonra ne gibi değişikliklerin olacağı konusunda AA muhabirine demeç veren Gürcü siyaset uzmanları, 'iç ve dış siyasette önemli değişikliklerin beklenmediğini, bunun tek istisnasının ise Rusya ile soğuk olan ilişkilerde yavaş da olsa bir ısınma dönemi yaşanması olabileceğini' dile getiriyor.

Gürcistan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Vakfı Başkanı Aleksandr Rondeli, açıklamasında, 1 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinden sonraki durumu değerlendirerek, seçimleri kazanan 'Gürcistan Hayali' koalisyonunun iktidara geldikten sonra ülkenin iç ve dış politikasında ciddi bir değişiklik yapılacağını öngörmediğini bildirdi.

Rondeli, sözlerine şöyle devam etti:

'Dış siyasette önemli değişikliklerin yapılacağını sanmıyorum. Komşu ülkeler Azerbaycan, Türkiye, Ermenistan ile olan ilişkilerimiz çok iyi. Bizler Azerbaycan ve Türkiye ile stratejik ortağız. Hatta Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkilerimiz en üst düzeyde. Bu ilişkilerin bundan sonra da devam edeceği kanaatindeyim. Ermenistan ile de ilişkilerimiz iyi, bu ilişkiler dostluk niteliği taşıyor. Genellikle Gürcistan'ın siyaseti iyi komşuluk siyaseti üzerine kuruludur. Biz küçük ve güçsüz bir devletiz dolayısıyla komşularla iyi geçinmeliyiz. İyi geçinmenin dışında faydalı bir komşu olmalıyız.'

Rusya ile olan ilişkilere de değinen Rondeli, Rusya ile olan sorunların çok ciddi olduğunu, dolayısıyla bu ilişkileri çok hızlı ve kolay bir şekilde düzeltmenin de kolay olmayacağını söyledi.

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi için Gürcistan'ın bundan sonra yumuşak bir tavır izleyeceğini düşünen Rondeli, 'Ancak bu ilişkilerde ciddi değişiklik olacağını sanmıyorum'dedi.

Gürcü halkının yüzde 87'sinin Rusya ile ilişkilerin bozuk olmasından memnun olmadığını söyleyen Rondeli, 'Fakat halk, bu ilişkilerin Gürcistan'dan değil, Moskova'nın Tiflis'e hakim olmak istemesinden kaynaklandığının, Gürcistan'ın da bu nedenle Rusya'ya karşı koyduğunun farkında' şeklinde konuştu.

Aleksandr Rondeli, Gürcü halkının Rusya'ya teslim olmak niyetinde olmadığını, ancak iyi dostluk ilişkilerin kurulmasına hazır olduğunu belirterek, 'Önemli olan Rusya buna hazır mı?' sorusunu dile getirdi.

İç siyasete de değinen Rondeli, yeni hükümetin, Saakaşvili'nin hatalarını tekrarlamayacağını göstermeye çalışacağını belirterek, 'Ancak bana kalırsa önceliklerin aynı olacağını düşünüyorum. Başka ne yapabilirler ki? İşsizliğin ve yoksulluğun azaltılması, ekonominin kalkınması ve canlanması için çaba sarf edeceklerini söylüyorlar. Bunun dışında ne yapabilirler ki? Zaten Saakaşvili de aynısını yapmaya çalışıyordu' şeklinde konuştu.

Seçim sonrası durumu da değerlendiren Rondeli, ülkedeki durumun gayet sakin olduğunu kaydetti ve 'Evet seçim öncesi endişeler vardı ama şimdi neden olsun? Cumhurbaşkanı, partisinin yenilgisini kabul etti, hükümet demokratik yolla Gürcistan Hayali koalisyonuna geçti. Niçin sakin olmasın ki?' diye konuştu.

Bazı seçim bölgelerinin sonuçlarının belli olmadığını, bazılarının ise sonuçlarının tartışmalı olduğunu hatırlatan Rondeli, söz konusu seçim bölgelerini de 'Gürcistan Hayali' koalisyonunun kazanmaya çalıştığını ve kazanabileceğini ifade ederek, 'Gürcistan Hayali3 anayasal çoğunluğu elde etmeye çalışıyor. Zaten çoğunluğu kazandı, fakat anayasal çoğunluğu kazanmaya çalışıyor ki, sorunları daha rahat çözebilsin. Ancak bunun olacağını düşünmüyorum. Kazanan partinin elbette bazı avantajları olacaktır, ancak anayasal çoğunluğun avantajlarını kazanacağını düşünmüyorum' dedi.

Ülkedeki genel durumu da değerlendiren Rondeli, 'Ülkede istikrarın sağlandığını düşünüyorum' dedi ve Saakaşvili'nin yaptığı en iyi işlerden birinin de ülkede istikrarı sağlaması olduğunu ekledi.

Rondeli, 'Saakaşvili iktidara geldiği dönemde burası devlet değildi, ancak şimdi devlet. Saakaşvili'nin bu konudaki katkısı büyüktür' diye konuştu.

İktidarın demokratik yolla değişmesi göz önünde bulundurulursa Saakaşvili'nin beklentileri doğruladığını söyleyen Rondeli, 'Saakaşvili'nin yenilgiyi kabul edeceğini ve iktidarı hakkaniyete uygun bir şekilde devredeceğini kimse beklemiyordu. Şimdi ise herkes, seçimlerden galip çıkan tarafın da aynı şekilde davranmasını bekliyor' dedi.

Kafkasya Barış, Demokrasi ve Kalkınma Enstitüsü Başkanı Prof. Giya Nodia ise açıklamasında, Gürcistan'da yapılan parlamento seçimleri sonuçlarının herkes için sürpriz olduğunu ve Gürcistan tarihinde ilk kez iktidarın demokratik yolla muhalefete geçtiğini söyledi.

Nodia, ancak bundan sonra ne olacağını ve nasıl olacağını, iç siyasette nasıl değişiklikler yaşanacağını şimdilik söylemenin zor olduğunu da belirtti.

Nodia, 'Rusya dışında, diğer komşu ülkelerle ilişkilerin aynı şekilde bundan sonra da devam edeceğini düşünüyorum' dedi.

Gürcistan ile Rusya arasında ilişkiler normalleşirse, bu normalleşme Türkiye olan ilişkileri etkiler mi yönündeki soruyu ise Nodia, 'Sanmıyorum. Gürcistan ile Türkiye arasında son 20 senedir çok iyi ilişkiler mevcut, neden Rusya ile ilişkiler normalleştiğinde Türkiye ile olan ilişkiler zayıflasın. Türkiye ile olan ilişkilerin değişmez olarak devam edeceğini düşünüyorum' diye cevapladı.