4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Türkiye'nin hamlesi Atina'da ateşi harladı! Yunanistan'da 'ihanet' paniği

Türkiye'nin uluslararası arenada attığı adımlar komşunun kabusu olmayı sürdürüyor. Önce Libya ardından Mısır ile atılan diplomatik adımlar Yunanistan gündemine bomba gibi düştü. Katar'da Dünya Kupası'nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyonda, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile selamlaşıp tokalaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri Yunanistan'da paniğe neden olmuş durumda. Yunan basını, Türkiye-Mısır ilişkileri nedeniyle 'Sisi-Erdoğan el sıkışması 'ateş' yaktı. Mısır, Yunanistan'a ihanet edebilir mi?' sorusunu sordu.

Star Gazetesi28 Kasım 2022 Pazartesi 12:09 - Güncelleme:
Türkiye'nin hamlesi Atina'da ateşi harladı! Yunanistan'da 'ihanet' paniği

Türkiye'nin birbiri ardına attığı diplomatik adımlar Yunanistan'da paniğe neden oldu. Henüz Libya ile imzalanan hidrokarbon anlaşmasını hazmedemeyen komşuya bir darbe de Mısır'dan geldi.

'ATEŞ' YAKAN EL SIKIŞMA

Katar'da Dünya Kupası'nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyonda, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile selamlaşıp tokalaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri Yunanistan'da endişeye neden olmuş durumda.

Türkiye-Mısır ilişkilerini mercek altına alan Yunan basını "Mısır, Yunanistan'a ihanet edebilir mi?" sorusunu manşetlere taşıdı. In.gr, Ta Nea, To Vima, Kathimerini gibi haber siteleri korku çanlarını çalmaya başladı.

ATİNA'NIN GÖZÜ MÜTTEFİKLERİNDE

"Atina müttefiklerinin hareketlerini yakından takip ediyor" denilen haberlerde, bir süredir donmuş durumda olan Türkiye-Mısır ilişkilerinin er yada geç normalleşeceğinin altı çizildi.

Bu durumu başta sindiremeyen Atina kaynakları, görüşmenin 'yeni bir başlangıç' olarak yorumlandığını belirtti. In.gr yayınladığı haberde, Atina'nın Libya'da kurulan uluslararası masalarda sesini kaybetmemek için ihtiyacı olan ara bulucuyu Kahire'de bulduğu ve halen dışlandığından bahsedildi.

Ve yine haberin devamında uluslararası ilişkiler uzmanlarının Ankara ile Atina arasında bir 'ilişkisizliğin' olmadığını söylediği ifade edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: YENİDEN NİYE OLMASIN, YENİDEN NİYE BAŞLAMASIN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ziyareti dönüşü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bir süreç başlayabilir demiştik. Böyle bir sürecin başlaması için burada bir adım atılmış oldu ve hayırlısıyla görüşmeleri yaptık. Temennim odur ki, önce bakanlarımızla başlayan bir süreci, daha sonra inşallah üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşıyalım istiyoruz. Çünkü olaya ben şöyle bakıyorum, Türkiye-Mısır arası, bir liderler buluşması değildir, Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik. İnşallah fevkalade bir hal olmadıktan sonra bu adımı hayırlısıyla atarız. Bizim tabii kendilerinden tek isteğimiz; bu görüşmelerle birlikte, bize karşı Akdeniz'de tavır içinde olanlara yönelik burada biz barışı ikame edelim, onunla beraber yolumuza inşallah devam edelim" ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ve Savunma ve Dışişleri Daimi Komisyonu Başkanı Miltiadis Varvitsiotis'in Mısır'a gitti. Yunan basını, Türkiye ve Mısır arasındaki normalleşme sürecinin Atina hükümetini endişelendirdiğini belirtmişti.

Star Gazetesi