29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Türkiye'ye geri getirilecek! Danimarka ile irtibata geçildi

Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Hakan Tekin, ülkeden 1960'larda yasa dışı yollarla çıkarılan Roma İmparatoru Septimius Severus'un bronz heykelinin başının Danimarka'dan geri alınması için çalışmalara başlandığını belirterek 'Bu konunun dostça çözülmesi taraftarıyım.' dedi.

AA7 Temmuz 2023 Cuma 17:43 - Güncelleme:
Türkiye'ye geri getirilecek! Danimarka ile irtibata geçildi

Tekin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Danimarka'da aralarında Glyptotek Müzesi'nin de bulunduğu üç müzeden tarihi eser talebinin olduğunu ve İmparator'un heykel başının da burada yer aldığını söyledi.

Hukuki sürecin başlamadığını ancak yaklaşımın olumsuz olması halinde bu yola başvurulacağını ifade eden Tekin, "Bu konunun dostça çözülmesi taraftarıyım." görüşünü paylaştı.

Tekin, eserlerin geri alınmasıyla ilgili Danimarka ile çözüm odaklı diyalog hedeflerinin olduğunu, kültürel işbirliğinin sağlanması için iki ülkenin kültür ve turizm bakanlıklarının temasının sürdüğünü kaydetti.

Danimarka Kültür Bakanlığıyla görüştüğünü ifade eden Tekin, heykel başının bulunduğu Glyptotek Müzesi müdüründen de bu minvalde randevu istediğini dile getirdi.

İNCELEME İKİ YIL SÜREBİLİR

1970'te eseri müzeye sağlayan Robert Hecht'in tarihi eser kaçakçılığı geçmişini hatırlatan Tekin, eserin 1960'larda Bubon Antik Kenti yağmalandığında Türkiye'den yasa dışı yollarla kaçırıldığına inandıklarını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığından uzmanların, Glyptotek Müzesi'ndeki bronz heykel başının Türkiye'deki gövdeye ait olduğu yönündeki bilgisine atıfta bulunan Tekin, "Elimizde sağlam veriler var." dedi.

Büyükelçi Tekin, konuyla ilgili geçen ay müzenin arkeoloji şefiyle yaptığı görüşmede incelemenin şeffaf olması için ortak bir araştırma teklif ettiğini belirterek, gerekirse tarafsız üçüncü bir ülkenin uzmanlarının çalışmaya dahil olmasını da önerdiğini aktardı.

Diğer yandan müze yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, iki parça arasındaki uyumun kanıtlanması için iki yıllık inceleme süreci başlatılmış durumda.

Glyptotek'in 1976'dan beri kullanımda bulunan kataloğunda müzedeki Severus heykelinin, Türkiye'deki gövdenin parçası olduğu bilgisi yer alıyor ancak müze yetkilileri, iki parçanın boyutlarının orantısız olduğunu savunuyor.

DANİMARKA'DA TÜRKİYE'YE AİT BAŞKA ESERLER DE BULUNUYOR

Aralarında Seikilos Mezar Yazıtı'nın da bulunduğu birçok eser, Danimarka'dan geri alınmaya çalışılıyor.

Seikilos'un geri alınması için sürecin 3 yıl önce başlatıldığına dikkati çeken Tekin, Danimarka Ulusal Müzesi yetkililerinin, 1870'te Türkiye'den kaçırılan eserin 1970 UNESCO Sözleşmesi'ni ihlal etmediğini savunduğunu anlattı.

Eserlerin bulunduğu diğer müzenin de Danimarka İslami Sanatlar Müzesi adlı vakıf müzesi olduğunu belirten Tekin, yetkililerin 30 yıldır yaplan görüşmelerin ardından hala eserleri geri verme konusunda "çok katı olduklarını ve geri vermeyeceklerini" beyan ettiklerini söyledi.

Tekin, Danimarka Kültür Bakanlığının söz konusu vakıf müzesine müdahale edemediğini bildirdi.

  • Hakan Tekin
  • Tarih Roma İmparatoru Bronz heykel
  • Türkiye-Kopenhag ilişkileri
  • Septimius Severus heykeli