26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ülkedeki Fransız askerlerine tepkiler bu denli yükselmişken dikkat çeken ziyaret!

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, güvenlik sorunlarını görüşmek üzere Mali Cumhurbaşkanı Bah N'Daw tarafından kabul edildi. Bakan Parly'nin ziyaretini, Mali toplumunun ülkedeki Fransız askerlerine tepkili olduğu bir dönemde gerçekleştirmesi dikkati çekti.

AA2 Nisan 2021 Cuma 13:12 - Güncelleme:
Ülkedeki Fransız askerlerine tepkiler bu denli yükselmişken dikkat çeken ziyaret!

Parly, Çek mevkidaşı Lubomir Metnar ve Estonyalı mevkidaşı Kalle Laanet ile Mali'ye geldi.

Cumhurbaşkanı N'Daw tarafından kabul edilen Fransa Savunma Bakanı Parly, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Parly, Mali Cumhurbaşkanı'na terörle mücadele konusundaki kararlılıklarını dile getirdiğini aktararak, "Ziyaretimiz kapsamında, Mali güvenlik güçlerine destek amacıyla oluşturulan Avrupa Görev Gücü Takuba bünyesindeki Malili, Fransız, Çek, Estonyalı, İsveçli ve İtalyan askerleri de ziyaret edeceğiz." dedi.

Parly, Fransa ve Avrupa'nın terörle mücadele konusunda Mali'nin yanında olduğunu vurguladı.

Bakan Parly'nin ziyaretini, Mali toplumunun ülkedeki Fransız askerlerine tepkili olduğu bir dönemde gerçekleştirmesi dikkati çekti.

- OPERASYONDA 19 SİVİLİN ÖLDÜRÜLMESİ

Fransa, 3 Ocak'ta istihbarat üzerine silahlı teröristlere karşı hava operasyonu düzenlediklerini belirtmiş, bir düğünün hedef alındığı yönündeki iddiaları reddetmişti.

Mali ordusundan yapılan açıklamada da Fransa'nın aktardığı bilgiler doğrulanmış ve hava saldırısında sivil kaybın yaşanmadığı belirtilmişti.

Ancak Birleşmiş Milletler (BM) soruşturma heyetinin tamamladığı raporda, ülkenin orta kesimindeki Bounti köyünde düzenlenen hava saldırısında 19 sivilin öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Raporda, saldırının düzenlendiği bölgede düğün merasimi için yaklaşık 100 kişinin toplandığı belirtilerek, bunlar arasında terör örgütü El Kaide'ye bağlı bir gruba üye olduğu tahmin edilen 3 silahlı kişinin bulunduğu ve toplam ölü sayısının 22 olduğu kaydedilmişti.